MakerBloks: kinderen ontdekken elektronica met bouwblokken en iPad-app

Kinderen maken kennis met techniek met MakerBloks: fysieke bouwblokken die allerlei elektronische mogelijkheden hebben. De iPad dient hier als interactief leerboek met een leuk verhaal.

Kinderen maken kennis met techniek met MakerBloks.

Veel apps voor kinderen hebben vaak een educatieve functie, zodat ze ook nog iets opsteken terwijl ze met een iPad aan de slag gaan. MakerBloks breidt dit idee verder uit, en gebruikt de iPad als digitaal en interactief lesboek. Ondertussen worden fysieke bouwblokken gebruikt om kennis te maken met de mogelijkheden van elektronica.


De gekleurde blokjes van MakerBloks kun je met elkaar verbinden door de ingebouwde magneten aan elkaar te laten klikken. Ieder blok stelt een elektronisch onderdeel voor, die volwaardige circuits vormen als je ze op de juiste manier met elkaar combineert. Sommige MakerBloks hebben schakelaars, terwijl lampjes op een andere laten zien dat er verbinding is gemaakt. Zo kun kinderen een leugendetector maken, of een microfoon die je stem verandert.

Bekijk ook

Met deze 11 apps leren kinderen programmeren

Willen jouw kinderen zelf leren programmeren? Begin dan op de iPad! iCulture heeft 11 iOS-apps uitgekozen waarmee kinderen spelenderwijs leren programmeren, zodat ze games en animaties leren maken.

MakerBloks gebruiken Bluetooth voor iPad-verbinding

Ondertussen speelt de iPad een sleutelrol om het maken van deze circuits zo toegankelijk mogelijk te maken. Alle blokjes worden namelijk via Bluetooth met de tablet gekoppeld. Via een verhaal leren kinderen spelenderwijs de mogelijkheden van de MakerBloks, die in drie verschillende edities beschikbaar zijn.

De iPad speelt een bijrol, terwijl de blokken het belangrijkst zijn.

Zo richt de Spy Kit zich op het maken van een leugendetector en inbraakalarm, terwijl kinderen met het Music Kit zelf een instrument kunnen bouwen. Het Circuitry Kit maakt het tot slot mogelijk om zelf een spel te maken. De makers van MakerBloks hopen met hun product dat kinderen weer meer met hun handen bezig zijn, in plaats van dat ze alleen iets leren via het scherm van de iPad.

MakerBloks in de prijzen tijdens SxSW?

Het idee van MakerBloks is goed genoeg om een van de finalisten te zijn in de Innovative World Technologies van de SxSW Accelerator. Het leerzame speelgoed begon oorspronkelijk op Kickstarter, maar is nu ook te pre-orderen voor de tijdelijke prijs van 125 dollar (omgerekend €112). Uiteindelijk zullen de MakerBloks 199 dollar per set gaan kosten. Wanneer de eerste exemplaren bezorgd worden is nog niet bekend; tegen die tijd zal ook de iOS-app in de App Store verschijnen.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.