Nieuwe MacBook Pro neemt afscheid van MagSafe, HDMI en meer

De nieuwe MacBook Pro moet het doen met een koptelefoonuitgang en vier USB-C-aansluitingen. Andere aansluitingen, zoals MagSafe en HDMI, die door de jaren heen werden geïntroduceerd, vinden we niet meer terug.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Apple is er weer in geslaagd om een laptop te maken die dunner is dan zijn voorganger. De nieuwe MacBook Pro die Apple donderdagavond onthulde is tot wel 17 procent dunner dan het vorige model. Nog praktischer voor tijdens het reizen, maar dat wil ook zeggen dat er nog minder ruimte is voor allerlei onderdelen. Technologieën die de vorige modellen nog wel hadden, vind je dan ook niet terug op het nieuwe model. Hier lees je wat je gaat missen.


MacBook Pro aan de zijkant

Geen MagSafe-aansluiting meer

Apple neemt met de nieuwe MacBook Pro definitief afscheid van een zeer slimme uitvinding: de magnetische MagSafe-aansluiting om je Mac op te laden. Die moest voorkomen dat je laptop op de grond zou vallen als iemand achter je kabeltje bleef hangen. Bij het uitoefenen van veel kracht liet het magneetje dan automatisch los. Die heeft waarschijnlijk menig MacBook van een valpartij weten te redden.

MagSafe-adapter

Tussendoor werd er nog een tweede versie van de MagSafe-aansluiting geïntroduceerd, die MagSafe 2 werd gedoopt. Maar met de 12-inch MacBook die vorig jaar verscheen, werd het einde al min of meer ingeluid. Zowel het 13-inch als 15-inch-model van de nieuwe MacBook Pro hebben geen MagSafe meer, maar 4 USB-C-aansluitingen. Die kun je wel allemaal gebruiken om je MacBook op te laden. Ook de nieuwe 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar en Touch ID gebruikt USB-C om de accu op te laden. Oude modellen van de MacBook Pro en de MacBook Air hebben de MagSafe 2-aansluiting nog wel. Van de MacBook Air heeft Apple overigens het 11-inch model uit de handel genomen.

Geen extra lange stroomkabel

Er zit geen extra lange stroomkabel bij de nieuwe MacBook Pro. Voorheen kreeg je een extra verlengstukje, maar die zul je nu los moeten kopen. De standaard meegeleverde kabel is slechts 2 meter en dat is vrij kort als het stopcontact niet rechtstreeks onder je bureau hangt

Geen HDMI-aansluiting

Vorig jaar voorzag Apple de MacBook Pro-lijn nog van een kleine tussentijdse update. De 12-inch MacBook moest het eerder dat jaar doen met slechts een USB-C-aansluiting, dus het lag in de lijn der verwachting dat Apple hetzelfde met de MacBook Pro zou doen. Veel mensen keken dan ook raar op toen deze nog een aparte HDMI-aansluiting bleek te hebben. Het ging in tegen de trend dat Apple juist voor eigen aansluitingen zoals Lightning en Thunderbolt kiest. Op de nieuwe MacBook Pro neemt Apple nu toch definitief afscheid van HDMI. Er is geen aparte HDMI-uitgang meer en als je je nieuwe Mac wilt aansluiten op een tv of beamer met HDMI-ingang heb je dan ook een adapter nodig.

USB-C naar HDMI

Geen ‘standaard’ USB-poort voor USB-stick of iPhone

Wie gisteravond op Twitter keek, zag dit punt veelvuldig terugkomen. De nieuwe MacBook Pro heeft alleen de kleinere USB-C-ingang, maar geen gewone USB-aansluiting meer, ook wel USB-A genoemd. Eenvoudig een USB-stick of je iPhone aansluiten kan dus niet meer. Ook hiervoor heb je voortaan een losse adapter nodig. Dat afhankelijk zijn van adapters niet altijd een goede zaak is, zagen we onlangs nog. Gebruikers van een 12-inch MacBook maakten melding van beeldschermproblemen met USB-C-adapters.

Bekijk ook

Gebruikers MacBook uit 2016 melden beeldschermproblemen met USB-C-adapters

Gebruikers met een 12-inch MacBook uit 2016 ervaren problemen met flikkerende beeldschermen in combinatie met USB-C-adapters. De problemen lijken te wijzen op een hardwarematig probleem, dat beperkt is tot het model van 2016.

Geen SD-kaartslot meer

Een aparte ingang voor SD-kaarten van foto- en videocamera’s vinden we ook niet terug op de nieuwe MacBook Pro. Dit terwijl die al sinds 2012 op de MacBook Pro aanwezig is. Fotografen zijn een belangrijke groep professionele gebruikers, dus de keuze voelt toch enigszins tegenstrijdig. Voor enkele tientjes zijn hiervoor ook wel adapters verkrijgbaar, maar de vraag is wel of het praktisch is om telkens een heel setje adapters mee te moeten nemen.

Geen verlicht Apple-logo

Met de introductie van de 12-inch MacBook nam Apple al stilletjes afscheid van het iconische lichtgevende Apple-logo aan de achterzijde. De nieuwe MacBook Pro heeft nog steeds een Apple-logo, maar het is gewoon statisch zoals op de achterzijde van een iPhone of iPad. Het Apple-logo geeft dus geen licht meer als je de MacBook openklapt. Einde van een tijdperk?

Bekijk ook

Adapters voor de nieuwe MacBook Pro: deze opties zijn er

Wil je al je bestaande accessoires koppelen aan de nieuwe MacBook Pro, dan heb je één of meerdere adapters of kabels nodig. Van USB naar Lightning en van HDMI tot SD-kaart: welke adapters zijn er allemaal beschikbaar?

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.