MacBook Pro met 32GB werkgeheugen komt op z’n vroegst in 2018

De MacBook Pro zit momenteel vast aan maximaal 16GB werkgeheugen en het lijkt er niet op dat dit in 2017 gaat veranderen. De nodige Intel-processoren voor 32GB RAM verschijnen pas in 2018.

De vernieuwde MacBook Pro die eind 2016 op de markt kwam, heeft maximaal 16GB werkgeheugen. Veel mensen vroegen zich af waarom Apple dit niet verdubbeld heeft tot 32GB. Dit heeft vooral te maken met de beperkingen van de huidige Intel-processoren en het lijkt er niet op dat dit op korte termijn verandert. Geschikte processoren voor 32GB RAM zouden zijn uitgesteld naar 2018.


MacBook Pro 2016

Nog geen MacBook Pro met 32GB RAM

De nieuwste MacBook Pro zit vast aan een limiet van 16GB werkgeheugen. Veel professionals zien dit liever verhoogd worden tot 32GB, maar Apple heeft hier vanwege batterijproblemen niet voor gekozen. De batterijbesparende LPDDR3 chips die momenteel in de MacBook Pro zitten, gaan maximaal tot 16GB. De DDR4-variant heeft wel een mogelijkheid voor 32GB, maar verbruikt ook veel meer energie. Apple heeft in het geval van de MacBook Pro een langere batterijduur verkozen boven meer werkgeheugen. Er gingen geruchten dat er in 2017 alsnog een MacBook Pro met 32GB RAM aan zou komen, maar dit lijkt nu toch langer te gaan duren.

Bekijk ook

'Nieuwe MacBooks in 2017: Kaby Lake-processor, meer werkgeheugen en prijsverlaging'

De 12-inch MacBook en MacBook Pro krijgen dit jaar een upgrade naar de nieuwe Kaby Lake-processor. Vanaf het tweede kwartaal volgt de MacBook, inclusief een verdubbeld werkgeheugen.

Om 32GB werkgeheugen te ondersteunen en tegelijkertijd te zorgen voor een lange batterijduur, is LPDDR4 nodig. Intel’s Kaby Lake-processor biedt geen ondersteuning voor dit type werkgeheugen, waardoor uitgeweken moet worden naar Intel’s Cannonlake. Deze processor lijkt echter uitgesteld te worden naar 2018. Het is bovendien nog maar de vraag of Cannonlake wel geschikt is voor de MacBook Pro, zo bleek eind vorig jaar. Een andere variant genaamd Coffee Lake zou wel werken op een MacBook Pro, maar die biedt weer geen ondersteuning voor LPDDR4.

Tot deze week was het angstvallig stil rondom nieuwe Macs en het aanbod voor pro-gebruikers, maar Apple heeft eindelijk wel laten weten dat er nog aan deze gebruikersgroep gedacht wordt. Volgend jaar komt er een compleet vernieuwde modulaire Mac Pro op de markt en nog dit jaar moeten er nieuwe iMacs in de schappen liggen. Ook deze zijn gericht op pro-gebruikers, maar de exacte specificaties zijn nog een raadsel. Bij de huidige iMacs is 8GB RAM de standaard, maar je kunt dit wel uitbreiden tot 32GB werkgeheugen. Batterijverbruik speelt bij de iMac immers geen rol.

Bekijk ook

Apple brengt in 2017 nieuwe iMacs uit voor professionals

Apple werkt aan nieuwe iMac Pro's voor professionals, die in 2017 op de markt komen. Ze zullen krachtiger zijn en daarnaast komt er een extern display aan.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.