Kwaliteit camera witte iPhone 4 anders dan zwarte iPhone 4

(Laatst bijgewerkt: ) · Bart Breij

Witte-iPhone-4-foto's-anders-dan-zwarte-iPhone-4De witte iPhone 4 heeft een bizarre voorgeschiedenis. Aanvankelijk zou de variant tegelijk beschikbaar moeten zijn met de zwarte 4 in juni 2010, maar uiteindelijk verscheen de witte iPhone 4 pas eind april van dit jaar. Apple heeft nooit een reden opgegeven waarom de lichte versie zo lang op zich liet wachten, maar Apple’s mede-oprichter Steve Wozniak bracht in het begin naar buiten dat zijn witte iPhone 4-testtoestel slechtere foto’s maakte dan de zwarte iPhone 4. Hoe is de situatie nu, nu de witte iPhone 4 in de winkels ligt?

Wozniak wees erop dat de witte iPhone 4 slechtere foto’s maakte met de flits aan. De website Cult of Mac vernam van een anonieme bron dichtbij Apple dat het uitstel van de witte iPhone 4 inderdaad met de camera te maken had. De behuizing van wit glas zou teveel licht doorlaten waardoor de camerasensor overbelichte foto’s zou schieten.

Een Japans blog ontleedde de twee verschillende kleuren iPhones en spotte dat de cameramodules van beide toestellen verschillen. De lens van de witte iPhone 4 heeft een minder grote ‘kuil’ waar die in ligt, vermoedelijk om het witte licht tegen te houden.

PCWorld testte de camera’s van beide toestellen. Ze werden met verschillende functies losgelaten op gelijke objecten. De foto’s werden op dezelfde plek, vanuit dezelfde hoek geschoten. En wat blijkt? De witte iPhone 4 kent veel meer kleurendiepte als een foto met flits is genomen. Ook op videogebied is de witte iPhone 4 (bovenste video) het zwarte origineel (onderste video) de baas. Volgens PCWorld produceert de lichte telefoon iets scherper beeld met beter contrast en meer heldere kleuren in omgevingen zonder al teveel licht. Maar ondanks de diepere kleuren, stelt PCWorld dat de zwarte iPhone juist meer natuurgetrouwe beelden toont.

Volgens het onderzoeksteam van het magazine hoeft dat niet te betekenen dat er verschillende camera’s in de telefoons zitten. Het verschil zou ook te wijten kunnen zijn aan de reflectie van de lichte achterkant van de witte iPhone 4. Van hun 7-koppige testteam dat niet wist van de bron van de foto’s, dachten er 5 dat ze te maken hadden met verschillende camera’s. Één wees op een verschil in de intensiteit van de flits en een ander opperde dat ook softwarematige berekening aan de basis van het verschil zou kunnen staan.

Behalve bovenstaande video’s maakte PCWorld ook nog testfoto’s.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.