‘Jony Ive steeds minder betrokken bij design van Apple-producten’

Jony Ive zou zich een stuk minder bezig houden met het ontwerpen van nieuwe producten, maar vooral focussen op de nieuwe Apple Stores en de aanstaande Apple Campus. Apple-kenner Gruber merkt op dat Jony Ive zich langzaam terugtrekt.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Jony-ive-vanity-fair
Krijgen we de komende tijd steeds minder te zien van het werk van Jony Ive? Als het aan Apple-kenner John Gruber ligt wel. In de podcast The Talk Show zegt Gruber dat Jony Ive zich steeds minder direct bezig houdt met het ontwerpen van daadwerkelijke producten. Hoewel hij voorheen bekend stond als dé hoofddesigner van Apple, zou hij zich langzaamaan terugtrekken voor het ontwerpen van iPhones, iPads en andere Apple-producten.

Bekijk ook

Jony Ive: alles over de voormalig designer van Apple

Jonathan (Jony) Ive was Chief Design Officer bij Apple werkzaam. Hij ontwierp de iPhone, iPad, Mac en diverse andere Apple-producten. Ive vertrok in 2019 bij Apple om zijn eigen designbedrijf op te richten, maar blijft wel voor Apple werken.

‘Jony Ive bezig met Apple Stores en nieuwe Campus’

John Gruber zegt dat Jony Ive zich nu vooral bezig houdt met architectuur. Concreet betekent dit dat hij zich focust op de nieuwe aanstaande Apple Campus en het nieuwe ontwerp van de Apple Stores. Steeds meer vestigingen wereldwijd worden één voor één opnieuw ingericht, onder andere met bomen en soortgelijke elementen. De winkels moeten voornamelijk een ontmoetingsplek worden. Eerder bleek al dat de Apple Stores langzaam aan op de schop gaan. Jony Ive zou nu dan ook vooral veel samenwerken met Angela Ahrendts, het hoofd van de Apple Stores.

De nieuwe Apple Campus gaat volgend jaar open en moet een ook een soort ontmoetingsplek voor Apple-medewerkers worden. In de nieuwe Apple Campus vind je bijvoorbeeld een café en observatiedek. Ook de wijzigingen in het Apple Car-project zouden te maken kunnen hebben met het langzaamaan terugtrekken van Jony Ive. In de podcast wordt opgemerkt dat Ive een echte autoliefhebber is. Maar nu het erop lijkt dat Apple niet meer aan een eigen auto werkt, zou de focus van Jony Ive nu op andere gebieden liggen.

Bekijk ook

Apple Park, het 'ruimteschip' hoofdkantoor van Apple

Apple heeft in april 2017 een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen: Apple Park in Cupertino. Wat weten we allemaal over dit bouwwerk en hoe is het tot stand gekomen? Je leest het in deze gids!

Het is zeker niet ondenkbaar dat Jony Ive zich minder bezighoudt met productdesign. Toen Steve Jobs nog CEO van Apple was, verscheen hij nagenoeg in elk promotiefilmpje van nieuwe producten en was er geen Apple-event zonder de bekende ontwerper. Tegenwoordig horen we vooral zijn stem om nieuwe onthullingen toe te lichten. Daarnaast werd vorige week een heus Apple-boek uitgebracht, waarin teruggeblikt wordt op 20 jaar Apple-design, voornamelijk afkomstig van Jony Ive. Hoewel er geen direct bewijs is dat Jony Ive zich daadwerkelijk teruggetrokken heeft van productdesign, lijken sommige puzzelstukjes wel op hun plek te vallen.

Bekijk ook

'Designed by Apple in California': 20 jaar Apple-design in nieuw fotoboek

Een nieuw fotoboek van Apple brengt 20 jaar 'Designed by Apple in California' in beeld. Het boek is vanaf $200 te koop in geselecteerde Apple Stores.

Update 23 november: John Gruber heeft een nieuwe blogposting gedaan, waarin hij deels terugkomt op zijn eerdere beweringen. Ive zou nog net zo betrokken zijn bij productdesign als voorheen en niet van plan te vertrekken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 23 november: Verwijzing naar nieuwe blogposting van Gruber toegevoegd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 november 2016 om 14:38
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.