Jonathan Ive kan geen aanspraak maken op domeinnaam

· Gonny van der Zwaag

jonathan iveApple’s designhoofd Jonathan Ive kan geen aanspraak maken op de domeinnaam jonathanive.com en drie varianten daarop. De Brit Harry Jones is eigenaar van deze domeinnamen, waarop nieuwtjes over Jonathan Ive te lezen zijn. Apple eiste de domeinnamen op, maar viste naast het net. De $10.000 die Apple voor de domeinen bood, bleek niet genoeg: de Brit wilde $400.000 hebben.

Maar de rechter oordeelde dat Jonathan Ive zijn naam niet als merknaam heeft geregistreerd en dus ook niet kan opeisen. Het gaat om de volgende domeinnamen: jonathanive.com, jonathan-ive.com, jony-ive.com en jonyive.com. Het komt vaak voor dat iemand een domeinnaam afdraagt, maar het is niet altijd onder druk van de rechter. Zo kocht Apple het domein iphone.com voor 1 miljoen dollar. De naam van een persoon zou ook als merknaam kunnen worden gebruikt, maar bij Jonathan Ive is dat niet zo: er staat ‘Design by Apple in California’ op de iPhone-verpakking zonder de naam van Jonathan Ive eraan te koppelen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen als Philippe Starck of Jan des Bouvrie). Vorig jaar oktober werd het merk Jonathan Ive aangemeld; wordt deze erkend, dan moet Harry Jones alsnog zijn domeinnamen opgeven.

Meer info: WIPO

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.