iTunes Match en iTunes 10.5 beta 6.1 uitgebracht voor ontwikkelaars

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

itunes-matchApple heeft vanochtend iTunes 10.5 beta 6.1 uitgebracht voor ontwikkelaars. Een nieuwe functie hierin is iTunes Match, waarmee de ontwikkelaars voor het eerst gebruik kunnen maken van een nieuwe clouddienst rondom muziek. Helaas is het voorlopig alleen beschikbaar voor mensen met een Amerikaans iTunes-account, maar we gaan er vanuit dat er in Nederland heel wat ontwikkelaars zijn, die al zo’n account hebben.

iTunes Match werd afgelopen juni op de WWDC aangekondigd door Apple. Het houdt in dat je voor 24,99 dollar bestaande muzieknummers kunt omzetten naar iTunes-muzieknummers, waarna je dezelfde rechten en afspeelmogelijkheden krijgt als mensen die al hun muziek via iTunes hebben gekocht. Je kunt de muziek zowel streamen als downloaden.

Je muzieknummers moeten uiteraard wel eerst worden herkend, dus een mainstream muzieksmaak is aan te raden, omdat je anders nogal wat nummers handmatig moet uploaden. Voor het herkennen van de nummers maakt Apple gebruik van de Gracenote-database, zo bleek vlak na de aankondiging van iTunes Match. Om mee te kunnen doen mag je muziekbibliotheek bij voorkeur ook niet groter dan 25.000 nummers zijn. iTunes Match omvat een proces van drie stappen: eerst verzamelt de functie informatie over je iTunes-bibliotheek. Daarna volgt een matchingproces met de nummers die in iTunes verkrijgbaar zijn. In stap 3 kun je de missende muzieknummers en albumhoezen uploaden. Maar dat is bij deze beta nog niet aan te raden, want net als voorheen bij eerdere beta’s van iOS en iTunes waarschuwt Apple dat je iCloud nog niet voor serieuze zaken moet gebruiken. Elk moment tijdens de betaperiode kunnen de iCloud-servers weer worden gereset, waardoor je je content kwijt bent.

itunes matchOok iOS 5 beta bevat een schakelaartje voor iTunes Match, zoals op het screenshot hiernaast is te zien. De dienst kost $24,99 per jaar en wordt automatisch vernieuwd, elke 12 maanden. Je kunt via de account-instellingen de dienst opzeggen. Beta-inschrijvers krijgen als dank 3 maanden gratis bovenop hun jaarabonnement. Zoals hierboven aangegeven heeft de dienst een limiet van 25.000 nummers, maar reeds gekochte iTunes-muziek telt daarin niet mee. Ook worden iTunes LP’s en iTunes Extra’s nog niet ondersteund.

Wil je iTunes Match gebruiken, dan moet je iTunes 10.5 beta op je Mac gebruiken, want op Windows-computers is het nog niet beschikbaar. Verder geldt er een beperking op het aantal ondersteunde apparaten: maximaal 10 computers en iOS-apparaten kunnen toegang krijgen tot iTunes Match via hetzelfde Apple-ID. Elke 90 dagen kun je andere computers of andere iOS-apparaten toewijzen. Vanaf je iPhone of ander iOS-apparaat heb je toegang tot de muzieknummers in iCloud als je iOS 5 beta hebt geïnstalleerd. Ga je op je iPhone naar Instellingen > Muziek > iTunes Match en schakel je de functie in, dan zal het synchroniseren met iTunes niet meer plaatsvinden, wat muziek betreft. Zodra het herkenningsproces compleet is, zal je muziekbibliotheek nummers bevatten die op je computer en in iCloud staan.

Zo ziet het eruit op een Mac:

En zo is de dienst te gebruiken op een iPhone:

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.