iPod en iTunes voor Windows zijn te danken aan Walt Mossberg

Walt Mossberg was de man die groen licht gaf dat de iPod en iTunes op Windows zouden werken. Het blijkt uit een nieuw opgedoken anekdote over Steve Jobs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

walt-mossbergSteve Jobs stond bekend als een man die graag zelf de touwtjes in handen had en beslissingen nam zonder rekening te houden met anderen. Maar het is ook wel eens anders gegaan, zo blijkt uit een anekdote die de ‘iPod-father’ Tony Fadell in een interview heeft onthuld. Steve Jobs wilde aanvankelijk de iPod en iTunes niet beschikbaar stellen op Windows-pc’s en liet de beslissing daarom afhangen van Walt Mossberg van The Wall Street Journal.


OK, onder één voorwaarde
Jobs werd door het iPod-team onder druk gezet om iTunes voor Windows te maken, maar wilde niet. Uiteindelijk gaf hij toe:

OK, maar onder één voorwaarde. We bouwen dit en draaien het bij Mossberg. Als Mossberg zegt dat het goed genoeg is, dan doen we het.

De reactie van Mossberg was: “Niet slecht. Ik zou het doen.” Dat was het moment waarop Apple het iPod- en iTunes-platform openstelde voor de veel grotere markt van Windows-gebruikers.

Tony Fadell vertelde het verhaal in een interview met de CEO van Appvance, waarin hij terugblikte op de tijd dat onder Steve Jobs werkte bij Apple. Fadell vertelt wel vaker over die tijd, ook omdat er in interviews regelmatig naar wordt gevraagd. Telkens komen er weer kleine verhalen naar boven.

Jobs was aanvankelijk tegen Windows-ondersteuning voor de iPod, omdat hij vond dat het mensen bij de Mac weg zou kunnen trekken. Maar Fadell’s team was al bezig met het maken van een aangepaste versie van iTunes voor de PC. De anekdote hierboven wekt de indruk dat het uiteindelijk best makkelijk ging om Jobs te overtuigen, maar in werkelijkheid was het een behoorlijke strijd.

Interessant is trouwens dat de verkoop van Macs toenam op het moment dat iTunes voor Windows beschikbaar kwam. De ervaring was namelijk goed op een pc, maar nog beter op een Mac. Dat leidde ertoe dat mensen gingen overstappen.

Apple-telefoon met draaischijf

iPod-telefoonOok vertelde Fadell over vroege pogingen om een telefoon te maken. Het zou een iPod-telefoon worden, een soort iPod met een ingebouwde telefoonmodule, voorzien van klokwiel. Het bleek niet te werken. Het draaien van nummers was veel te omslachtig en na drie maanden besloot het team dat het een kansloze missie was. Jobs bleef echter aandringen: “Blijf proberen!” en het team werkte in totaal zo’n zeven tot acht maanden verder om het idee van een iPod met telefoon werkend te krijgen. Het lukte niet, ook niet met knoppen.

Rond dezelfde tijd werkte Apple aan een Mac met aanraakgevoelig scherm. Jobs toonde Fadell een scherm ter grootte van een pingpong-tafel, met een projector van een Mac zodat er interactie mogelijk was. Jobs wilde de interface in een iPod stoppen, maar Fadell zag dat niet zitten vanwege het formaat. Vervolgens ging Apple aan de slag om met verschillende ideeën aan de eerste iPhone te werken.

Wie gek is op dit soort anekdotes moet zeker even het hele transcript van het interview lezen.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.