Reacties voor: Telecomwaakhond VS wil dat iPhones ook als FM-radio gebruikt kunnen worden

Amerikaanse telecomwaakhond FCC spoort smartphonefabrikanten aan om FM-radio-ontvanger in hun toestellen te activeren. De iPhone is in de VS het meestverkochte toestel met inactieve FM-radio, maar het is de vraag hoe eenvoudig het activeren ervan is.
Michel Lusthof -

Reacties: 38 reacties

  1. Antennes voor FM kunnen niet zomaar ingebouwd worden, die zijn veel te groot. Wat je meestal ziet is dat het snoer van de oortjes als antenne gebruikt wordt. Voor draadloos vervalt deze optie natuurlijk.
    Verder is de opvolger voor FM (DAB+) al in de lucht. Door de hogere frequentie zijn hier kleinere antennes voor nodig.

  2. Wat moet ik in hemelsnaam met FM? Als het dan nog DAB was maar die ruismeuk hoef ik niet op mijn device.

  3. Waarom zit er dan eigenlijk een FM ontvanger in de iPhone?

  4. Tot enkele jaren geleden zou een FM ontvanger in een iPhone een echte meerwaarde geweest zijn. Maar nu…. FM gaat zelf verdwijnen, ok.. het zal nog wel enkele iPhone’s duren (iPhone 15s ofzo 🙂 ) voor ze effectief de FM uitschakelen. Nog belangrijker is dat de radiozenders zelf geïnvesteerd hebben in apps of andere partijeen die ervoor zorgen dat je overal kan luisteren naar je favoriete radio.

    En nu dat de roaming voor Europa gaat verdwijnen, zal het gebruik van de mobile data exponentieel stijgen.

  5. Toestellen met FM ingeschakeld gebruiken vaak het snoertje van de oortjes als antenne. Met het verdwijnen van de hoofdtelefoonaansluiting wordt dat lastig. Ook is FM een aflopende zaak, het wordt op termijn vervangen door DAB+, daar heb je een kleinere antenne voor nodig omdat het op een hogere frequentie zit. Dat lijkt me dus een betere optie.

  6. Kan iemand een verklaring geven wat de FM-radio te maken heeft met de openbare veiligheid? Beetje jammer dat dit ook niet in de tekst verwerkt is. Leeg verhaal zo?

    Het enige wat ik mij kan bedenken is in het geval van een oorlog. Net als in 1940-1945 men de radio gebruikte om te horen waar de aanslagen gepleegd waren en wat er gebeurde in het binnenland. Maar als dit als argument wordt gegeven is dat nogal vergezocht..

  7. Openbare veiligheid? Sorry maar die moet even uitgelegd worden

  8. Wat een flauwekul wat die meneer Pai zegt. Hij gebruikt zelf waarschijnlijk nog zijn Sony Walkman uit 1982 (overigens leuk fel geel apparaat). Grote onzin om FM radio in een smartphone te willen hebben. En dan ook nog voor de veiligheid… Deze meneer heeft de klok horen luiden….maar is verder niet gehinderd door enige kennis. Data sparen is in deze tijden niet zo’n issue meer en wie heeft er nou een smartphone zonder data. En je kunt overigens zo’n beetje alle radiozenders die je wilt via radio apps luisteren op je iPhone. >> In de prullenbak dit idee!

    @Frits: FM ruist niet. Dat is AM 🙂

    @Michel Lusthof: FM staat meestal uitgeschakeld op iPhones? Niet altijd dan? En wat gebeurt er als die aan staat. En kan dat aangezet worden. Ik geloof dat eigenlijk niet zo. Apple die iets inbouwt dat niet gebruikt wordt..?!

  9. Tevens kan mijn iphone ook geen langspeelplaten afspelen, erg vervelend.

  10. Origineel geplaatst door macaanzee
    Data sparen is in deze tijden niet zo’n issue meer en wie heeft er nou een smartphone zonder data. >> In de prullenbak dit idee!

    Best veel mensen die met prepaid rondlopen!
    Denk aan scholieren, wiens verstandige ouders hen alleen via wifi (om achteraf verrassend hoge rekeningen te vermijden) laten surfen, mensen die geen behoefte voelen om een 3g/4g abonnement te nemen (ze bevinden zich vaak in omgeving met wifi) en ouderen.

    Verder zie ik ook verband niet tussen openbare veiligheid en beschikbaar stellen van FM.

  11. Een van de zaken die in je standaard overleving pakket zou moeten zitten is een FM radio. In tijden van gevaar / dreiging / overstroming etc dus wanneer je geen stroom hebt / telefoon palen eruit liggen -> geen data mogelijk is, dan kan je via de FM nog wel wat ontvangen.

    Ik denk dat ze dat daarom bedoelen. Je moet een volledig niet digitaal systeem hebben als backup.

  12. Fm op radio, gebruik nooit radio.

  13. Origineel geplaatst door Martijn
    Een van de zaken die in je standaard overleving pakket zou moeten zitten is een FM radio. In tijden van gevaar / dreiging / overstroming etc dus wanneer je geen stroom hebt / telefoon palen eruit liggen -> geen data mogelijk is, dan kan je via de FM nog wel wat ontvangen.
    Ik denk dat ze dat daarom bedoelen. Je moet een volledig niet digitaal systeem hebben als backup.

    Echter als je geen stroom hebt is de gemiddelde telefoon ook binnen een dag of twee leeg. Je kan dan beter een Nokia 3310 in je survival-kit hebben. Kan je tevens eenmalig gebruiken als baksteen als je ‘m gooit. (Niet omdat ie dan kapot is, maar omdat ie dan bij je tegenstander ligt.. 🙂 )

    For the record: Ik heb het dus over FM-radio via de telefoon, niet een op-batterijen-draaiende fysieke radio.

  14. DAB+ of FM radio in smartphones is helemaal zo gek nog niet! Denk dat dit het illegaal downloaden ook een heel stuk zal gaan minderen als je free uit de air muziek kunt luisteren! Men hoeft dan niet meer legaal dan wel illegaal te downloaden en over te zetten naar draagbare media.. heeft de muziekwereld ook weer een slag gewonnen 👍

    Daarbij, voor de veiligheid.. informatie ontvangen van de overheid als data door wat voor reden afgekapt is kan mensenlevens redden!

    FM radio in iPhone ingebouwd al dus? Hoe te activeren dan? Zou er meteen gebruik van maken!

  15. Voor noodgevallen in huis halen:
    – Een FM/AM Radio met dynamo (met de hand op te winden; is verkrijgbaar bij Kijkshop en dergelijke).
    – Zes zandzakken
    – 3 folie warmhouddekens
    – 20 blikken bruine bonen (kunnen tot 30 jaar over datum nog gebruikt worden
    – lang houdbare biscuits
    – enige flessen mineraalwater

    @Sandra: ik weet niet of die ouders die prepaidkaarten kopen voor hun kinderen wel zo slim zijn. Prepaid zijn de belminuten vaak veel duurder. Een goedkoop abonnement met data is vaak voordeliger. Alle scholieren die ik ken nemen zelden of nooit hun telefoon op (want geluid staat uit wegens groot aantal pingelende WhatsApp groepen) en reageren alleen op, ja inderdaad WhatsApp.

    @iChris74: Anno 2017 download vrijwel niemand meer illegale muziek of films. Iedereen die ik ken streamt alleen. En je kunt via duizenden streams op internet, via je iPhone volledig gratis muziek luisteren.

  16. Er moet wel worden opgemerkt dat DAB+ een Europees dingetje is.
    In deVS leunen zij nog steeds volledig op FM radio golven.
    Ik vind dat dit wel verplicht moet worden gesteld omdat, in noodsituaties het internet niet altijd doet en er zijn voldoende mensen die geen data bundel hebben.

  17. Origineel geplaatst door macaanzee
    @Sandra: ik weet niet of die ouders die prepaidkaarten kopen voor hun kinderen wel zo slim zijn. Prepaid zijn de belminuten vaak veel duurder. Een goedkoop abonnement met date is vaak voordeliger. Alle scholieren die ik ken nemen zelden of nooit hun telefoon op (want geluid staat uit wegens groot aantal pingelende WhatsApp groepen) en reageren alleen op, ja inderdaad WhatsApp.

    Ik heb tot mijn 18de met prepaid moeten doen en mijn neefjes moeten het ook met prepaid doen om de waarde van geld te leren.
    Het rottige aan abonnementen is dat het dan buiten de bundel ineens zo is alsof jij de jackpot in het casino hebt gewonnen.

  18. Ik snap niet wat je bedoeld: belminuten worden vaak niet opgebruikt omdat iedereen appt. En mocht je veel bellen, heb je (bijv. bij T-Mobile) voor 3 euro per maand meer onbeperkt bellen. Je krijgt ook veel meer data en mocht je daar doorheen zijn, gaat bij T-Mobile en nu ook sommige andere providers alleen je internetsnelheid naar beneden. Je houdt dus internet, kunt blijven appen en internetten en hebt daarvoor nooit extra kosten.

  19. Ik zit echt te wachten op FM of beter nog DAB+ op de iPhone, scheelt heel veel data verkeer en kan ik (je) een goedkoper abonnement aanschaffen.

  20. Een vraag die hierboven is gesteld maar volgens mij nog niet beantwoord: waarom zit er een FM radio in?

    Die zit er in principe ook niet in. Wat er gebeurt is dat Apple een standaard chip gebruikt voor de radio-communicatie van de telefoon (2G/3G/4G), in de meeste toestellen eentje van Qualcomm. In die chip zit in veel gevallen ook een (deel van een) FM radio. Hij wordt nu eenmaal zo geleverd. Dus puur als je naar de specs kijkt lijkt het alsof er een ongebruikte radio in de telefoon zit. Die radio heeft echter wel nog wat extra hardware nodig, die niet aanwezig is in de iPhone omdat Apple dat deel van die chip gewoon helemaal niet gebruikt.

  21. In de elektronica (chips) die gebruikt wordt voor de diverse ontvangers en zenders in de iPhone zit de functie om FM te ontvangen al ingebakken. Het is aan de fabrikant om het wel of niet te gebruiken. Wil de fabrikant het gebruiken dan moeten ze iets voor de antenne regelen en software toevoegen om het aan te sturen. Vandaar dat het er wel in zit maar niet te gebruiken is.

  22. @Justin K: heel simpel. Alles wat digitaal is kan gehackt worden. Het wordt voor veel mensen steeds duidelijk dat de data maatschappij geweldig is maar ook grote gevaren aan verbonden zijn. In geval van stroomuitval of uitval van datacenters ligt de moderne maatschappij volledig op zijn gat. Het wordt steeds duidelijker dat hackers, al dan niet met goedkeuring of zelfs in opdracht van regeringen, de maatschappij volledig kunnen ontwrichten. Iets simpels als een FM radio kan ervoor zorgen dat je toch aan informatie kan komen en noodberichten kan ontvangen. Je kan waarschijnlijk weken fm radio luisteren op een iPhone als je het scherm e.d. uit laat. Een noodmodus voor een iPhone is helemaal geen gek idee.

  23. Origineel geplaatst door Martijn
    Een van de zaken die in je standaard overleving pakket zou moeten zitten is een FM radio. In tijden van gevaar / dreiging / overstroming etc dus wanneer je geen stroom hebt / telefoon palen eruit liggen -> geen data mogelijk is, dan kan je via de FM nog wel wat ontvangen.
    Ik denk dat ze dat daarom bedoelen. Je moet een volledig niet digitaal systeem hebben als backup.

    Eindelijk iemand die het snapt.

  24. Origineel geplaatst door WvB22
    @Justin K: heel simpel. Alles wat digitaal is kan gehackt worden. Het wordt voor veel mensen steeds duidelijk dat de data maatschappij geweldig is maar ook grote gevaren aan verbonden zijn. In geval van stroomuitval of uitval van datacenters ligt de moderne maatschappij volledig op zijn gat. Het wordt steeds duidelijker dat hackers, al dan niet met goedkeuring of zelfs in opdracht van regeringen, de maatschappij volledig kunnen ontwrichten. Iets simpels als een FM radio kan ervoor zorgen dat je toch aan informatie kan komen en noodberichten kan ontvangen. Je kan waarschijnlijk weken fm radio luisteren op een iPhone als je het scherm e.d. uit laat. Een noodmodus voor een iPhone is helemaal geen gek idee.

    Dat. Niet zo lastig mensen. Dit leerde ik vroeger op school al. Breekt de pleur*is uit, zet een radio-ontvanger aan. Daarom moet iedereen eigenlijk een simpel ontvangertje hebben thuis. Samen met wen pakje batterijen.

    Niemand ooit afgevraagd waarom grote radiozenders het in tunnels blijven doen in de auto? Informatie.

  25. Origineel geplaatst door macaanzee
    Voor noodgevallen in huis halen:
    – Een FM/AM Radio met dynamo (met de hand op te winden; is verkrijgbaar bij Kijkshop en dergelijke).
    – Zes zandzakken
    – 3 folie warmhouddekens
    – 20 blikken bruine bonen (kunnen tot 30 jaar over datum nog gebruikt worden
    – lang houdbare biscuits
    – enige flessen mineraalwater

    Al die voedselpakketten zij leuk voor een paar dagen. Maar het is kansloos bij een nucleair iets. Dan kun je moeilijk 100 jaar ondergronds blijven op een pot bruine bonen en een fles water. Dus bij dergelijke gebeurtenissen ga je gewoon dood. Hoe sip ook. Is t niet van straling of iets anders, dan wel van honger, dorst, tekort aan zuurstof of omdat je opgesloten zit (ellende). En je kan op zo’n pakket kort reizen, maar als je met 4 man moet lopen dan wordt t lastig om veel mee te slepen.

  26. Origineel geplaatst door macaanzee
    @iChris74: Anno 2017 download vrijwel niemand meer illegale muziek of films.

    Illegale films en muziek? Wat voor door films en muziek zijn er illegaal dan?
    Nog nooit van gehoord. Audioversie van ” Mein Kampf” of zo?

  27. Ik kan het deels wel begrijpen. In bepaalde delen van de wereld waar een ramp zicht voor doet heb je meestal (denk ik) je telefoon bij je. En mocht geen telefoon signaal hebben en je wilt toch de lokale nieuws beluisteren kan dat via FM.
    Maar ja dit is mij mening.

  28. @macaanzee: fm ruist wel degelijk als de ontvangst slecht is en dat zo in het buitengebied.. of bij een stoombron als lichtmast oid
    dab brengt daar tot nu toe geen verandering in, die valt gewoon uit..

  29. Wat een onzin. Je kunt op de meeste smartphones toch een app, zoals TunIn installeren! Daarmee kun je wereldwijd radiostations beluisteren.
    Bovendien raakt FM-Radio uit de tijd. Bouw dan op z’n minst een DAB+radio in.

  30. Wonderlijk hoe snel zo’n topic gevonden wordt door de survival fetisjisten.

  31. Wonderlijk dat de Nokia’s dit voor de echte smartphones hadden. 🙂

  32. @PP: Daar dacht ik net aan. Met mijn (oude) Nokia kon ik wel FM luisteren; wat ik er trouwens ook mee deed.
    Persoonlijk zou ik het best relaxed vinden om weer FM radio (of DAB+) te kunnen luisteren met mn iPhone.

  33. @Gabor: in mijn buurt zijn de trainingen al begonnen 😆

    Overigens: aan de survivalfanaten: juíst het internet is ontworpen voor het Amerikaanse leger om in tijden van nucleaire oorlog, wanneer gewone telefoonlijnen, radio etc niet meer werken, vanwege de webconstructie van het internet te kunnen blijven communiceren. Als een deel uitvalt, kan je via een omweg contact houden. Toegegeven: als je nergens electriciteit hebt, werken je apparaatjes ook niet meer. Dan moeten we terug naar de rooksignalen. (Altijd compatible). Slimme jongens die Indianen 😄

  34. Wie bepaalt wat ‘uit de tijd’ is? Ik vind totale afhankelijkheid van internetverbindingen niet zo slim. Zou graag fm radio op de iphone en ipad er bij willen. Sommige android smartphones hebben dat wel (o.a. Fairphone).

  35. @macaanzee: Streamen met spotify of via vergelijkbare apps / diensten.. kan. Maar dit is niet echt data vriendelijk! Ook al heb ik 6GB ter beschikking per maand ik ga geen filmpjes (YouTube of Netflix) kijken of music streamen via 3G/4G.. en al helemaal geen abonnement afsluiten hiervoor! Hetzij legaal als illegaal..

    @Ja ik heb een naam: Ik download zeer zeker nog wel muziek om op onze phones te zetten! Merendeels legale podcast van Armin v B die ik dan op mn phone zet. Maar ik ga echt geen abonnement nemen van 10€ / maand om muziek te kunnen streamen en luisteren terwijl dezelfde zooi free uit de lucht te plukken is! 😉

  36. Zie het niet zo heel snel gebeuren dat we die overlevingspakketten nodig hebben maar als je me vorig jaar verteld had dat nu Trump president zou zijn dan had ik je ook voor gek verklaard…

  37. @iChris74: Lezen is best moeilijk af en toe.
    Je haalt 2 dingen door elkaar, namelijk het downloaden wat illegaal is, of dat het downloaden wat je doet illegaal is.

    Ik reageerde over “het downloaden van illegale films if muziek”

    Jij hebt over het illegaal downloaden van content waar je rechten voor hebt betaald.

  38. Origineel geplaatst door macaanzee
    @Frits: FM ruist niet. Dat is AM 🙂

    Ruist niet! Hahahahahahaha

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.