iPhone-cijfermix: evenement op 9 september, 8 miljoen iPhones, Safari groeit 58%, Symbian groeit maar 5%

· Gonny van der Zwaag

apple-event-9thDe officiële uitnodigingen liggen op de deurmat bij verschillende media, waaronder Engadget. Apple heeft op 9 september een evenement gepland onder de titel ‘Let’s Rock’. Eerder waren er al geruchten dat er een evenement op 9 september zou zijn. Geruchten zijn er echter nog steeds, namelijk over de producten die Apple gaat presenteren. Er wordt gesproken over nieuwe iPod nano’s, een nieuwe iPod touch en mogelijk ook updates voor de Macbook en MacBook Pro. De kans is echter aanwezig dat de nieuwe notebooks pas in oktober aan het publiek worden voorgesteld.

Op basis van IMEI-nummers zou het volgens een groep Apple-investeerders mogelijk moeten zijn om het aantal geproduceerde iPhones te schatten. De productieteller staat op dit moment op 8 miljoen stuks, waarvan 2,4 miljoen voor de eerste generatie iPhone en 5,6 miljoen voor de iPhone 3G. De cijfers zijn op een rijtje gezet door de Apple Finance Board en AAPL Sanity Members en zijn te raadplegen in een Google Spreadsheet. Uit extrapolatie kan het getal van 8 miljoen worden afgeleid.

Het browser-marktaandeel voor Safari op de iPhone is tussen juli en augustus met 58 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van Net Applications. Het marktaandeel van de Mac groeide na een aanvankelijke terugval ook weer iets, terwijl concurrent Microsoft met zowel het Windows-platform als met de eigen browser Internet Explorer, terrein verliest.

Nokia N96De groei van het Symbian-platform lijkt af te zwakken. Het aantal telefoons met Symbian-besturingssysteem (voornamelijk Nokia’s) groeide in het tweede kwartaal maar met 5 procent, terwijl in het eerste kwartaal nog een jaarlijkse groei van 16,5% werd gerapporteerd. In het tweede kwartaal groeide de totale smartphonemarkt met 16%, volgens cijfers van Gartner.
Toch blijven de cijfers nog steeds indrukwekkend: er werden 19,6 miljoen Symbian-toestellen verkocht in het kwartaal tussen april en juni. Analist Geoff Blaber spreekt over een alarmerende situatie met als boosdoener Nokia, die te weinig doet voor het platform. Er zijn wel plannen om het Symbian OS samen te voegen tot een open mobiel softwareplatform, maar dat zal pas in 2010 zijn afgerond. In de tweede helft van het jaar moet de verkoop van toestellen waarschijnlijk weer iets omhoog gaan: de Nokia N96 komt eraan. Vandaag kondigde KPN in een persbericht aan dat ze de N96 ook gaan aanbieden.

Dankjewel Mantas (9 september)!

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.