iPhone-apps worden slimmer, complexer en waarschijnlijk duurder

· Gonny van der Zwaag

developers onderzoek idcDe App Store wordt nu nog gedomineerd door applicaties van €0,79. Maar volgens een onderzoek onder 2.235 mobiele appontwikkelaars kan dat wel eens gaan veranderen. Appcelerator en marktonderzoeksbedrijf IDC voerden het onderzoek uit en ontdekten dat goedkope apps waar je eenmalig voor betaalt wel eens vervangen kunnen worden door een abonnementsmodel. Ontwikkelaars willen ook niet langer apps rond een bepaald merk ontwikkelen. Momenteel zijn er zeven businessmodellen om geld te verdienen met apps. Een eenmalige vergoeding vragen voor een app is nog steeds het meest gekozen businessmodel (59%), maar advertenties in apps zijn ook behoorlijk populair (43%), op de voet gevolgd door in app-aankopen (42%).

Zo’n 26% van de apps werkt al met een bepaald abonnementenmodel. Mobile commerce blijkt een groeiend businessmodel waar ontwikkelaars voor kiezen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de apps volwassener en complexer worden. Het zijn niet langer apps die alleen maar wat content van een website inlezen, maar de apps krijgen ook locatiefuncties, sociale componenten en de mogelijkheid om transacties uit te voeren. De verwachtingen van klanten worden overigens ook steeds hoger.

very interested

Mobiele ontwikkelaars zijn van plan om hun inspanningen met het maken van apps te verdriedubbelen. De gemiddelde ontwikkelaar maakt apps voor vier verschillende apparaten. Meest populair blijft de iPhone (92% van de ontwikkelaars is “zeer geïnteresseerd” om hiervoor te ontwikkelen). Maar Android (87%) en iPad (87%) zijn ook erg populair. Er blijkt bovendien aardig wat interesse om voor Android-tablets te ontwikkelen (74%). De BlackBerry (38%), Windows Phone 7 (36%) en BlackBerry PlayBook (28%) zijn stukken minder populair.

Meer info: Appcelerator

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.