iOS jaaroverzicht 2012, 1e kwartaal: Apple Store Amsterdam, nieuwe iPad en veel tv-geruchten

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

apple 2012December is de maand van de jaaroverzichten. De komende dagen kun je daarom op iPhoneclub lezen wat de hoogtepunten van 2012 waren. Er is veel gebeurd bij Apple: maar liefst drie nieuwe iPads, compleet vernieuwde iPhones en iPods, een nieuwe Lightning-connector en verkoopcijfers die opnieuw door het dak schoten. Het was voor Apple ook het eerste jaar zonder Steve Jobs. Financieel ging het Apple voor de wind, maar raakte Apple ook z’n magie kwijt? We gaan terug naar het eerste kwartaal van 2012, toen Apple een lang gekoesterde droom van Steve Jobs werkelijkheid liet worden: studieboeken opnieuw uitvinden, in digitaal formaat.

Januari 2012

Apple-event-19-januariJanuari 2012 stond in het teken van een groot media-evenement van Apple. De eerste geruchten circuleerden op 2 januari al. Kort daarop verzond Apple de uitnodigingen en maakte duidelijk dat het om een onderwijsevenement zou gaan. Apple kondigde iBooks 2 en vernieuwde studieboeken op 19 januari aan. iTunes U werd vernieuwd en er kwam een tool waarmee je zelf interactieve boeken kunt maken, iBooks Author.

Met Apple hoef je je nooit te vervelen, want op het moment dat het studieboekenmysterie was opgelost, diende zich alweer het volgende mysterie aan: hoe zou de Apple Store Amsterdam eruit gaan zien? We onthulden dat er een glazen trap en piramidedak aanwezig waren en dat de winkel vermoedelijk half februari open zou gaan.

itunes-match-logo-wolkIn januari verscheen iOS 5.1 beta 3 en maakte Apple bekend dat er in het voorgaande kwartaal 37 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads waren verkocht – veel meer dan analisten hadden voorspeld. Er gingen 1,4 miljoen Apple TV’s over de toonbank.

Apple sloot in januari een overeenkomst met Buma/Stemra, zodat eindelijk iTunes Match mogelijk werd in Nederland. Op 16 januari kwam iTunes Match beschikbaar, terwijl het eerder al in België te gebruiken was. Helemaal probleemloos verliep de Nederlandse introductie niet: er werd geklaagd over match-problemen en vastlopende synchronisatie.

In China ging de iPhone 4S voor het eerst in de verkoop en dat leidde tot lange wachtrijen en vechtpartijen. Interessant detail: in Singapore kwam de iPhone 4S zonder camera op de markt.

john-browettIn januari was het vijf jaar geleden dat de iPhone werd aangekondigd. Op 9 januari 2007 was het zover: Steve Jobs beklom het podium en liet weten dat Apple een “widescreen iPod with touch controls”, een “revolutionary mobile phone” en een “breakthrough Internet communicator” zou uitbrengen, allemaal in één apparaat: de iPhone. Het heeft een enorme revolutie teweeg gebracht. Apple bevestigde in januari de aankoop van het Israelische technologiebedrijf Anobit en poogde wat maatschappelijke betrokkenheid te tonen door het publiceren van een lijst met toeleveranciers en een voortgangsrapportage over de afname van kinderarbeid. Komediant Mike Daisey beweerde dat hij een exclusief kijkje had gekregen in een Foxconn-fabriek om de werkomstandigheden met eigen ogen te zien, maar zijn reportage bleek later te zijn verzonnen. CEO Tim Cook reageerde later die maand op de werkomstandigheden. Apple kondigde eind januari aan dat John Browett (zie foto), voormalig CEO van Dixons Retail de nieuwe baas zou worden van de Apple Stores. Negen maanden later moest hij alweer het veld ruimen.

Waar hielden we ons in januari nog meer mee bezig? Een bug in iMessage en geluidsproblemen bij de iPhone 4S zo blijkt uit ons archief. KPN kondigde aan HD Voice aan te bieden in Nederland, maar helaas: die functie blijkt op de iPhone 5 (die het ondersteunt) niet eens zo goed te werken. Er was ook ophef over de beveiliging van WhatsApp: met een hacktool kon je de status van anderen zomaar wijzigen. WhatsApp deed er weinig aan, twee weken later was het lek nog steeds aanwezig. Samsung bracht met ChatON een alternatief voor WhatsApp uit, maar dat sloeg tot nu toe niet aan. Ook liet Samsung op de elektronicabeurs CES Samsung SwipeIt zien, waarmee je iOS-content kon streamen naar je Samsung Smart TV.

apple itvOpnieuw doken er geruchten op over een televisietoestel van Apple: Jonathan Ive zou al een prototypemodel in zijn ontwerplab hebben staan. Er werd gesproken over 42- en 50-inch modellen. Wie liever tastbaar speelgoed wilde kopen, kon terecht bij de AR.Drone 2.0 die in januari officieel werd aangekondigd.

In 2012 verscheen ook een nieuw boek over Apple: Inside Apple bespreekt de interne bedrijfscultuur van Apple aan de hand van gesprekken met insiders. Het boek verscheen ook in het Nederlands. Als nieuw accessoire werd de Nike+ Fuelband aangekondigd, een armband die je stappen telt en stimuleert om meer te bewegen.

NS Koninklijke WachtkamersInteressante nieuwe Nederlandse apps die best nog een keer in het zonnetje gezet mogen worden: Sp!ts krant, Boodschapp, NU Zakelijk, Afdaling, Roosters, OOR, BezorgBuddy, ZIEN, Altijd Vers Thuis, Bijbaan, WappZapp, NS Koninklijke Wachtkamers, My T-Mobile en Stop Heling. Ook verscheen de Nederlandse game iOS 6 expliciet vraagt of je deze gegevens via een app wilt delen. Het stond los van een schandaaltje bij Google, die de privacy-instellingen van de Safari-browser bleek te omzeilen. Ze kregen er een flinke boete voor.

De Apple TV kreeg deze maand Genius-aanbevelingen voor tv-programma’s en films. Steve Jobs ontving postuum een Grammy-award voor zijn bijdrage aan de muziekindustrie. Wie na de biografie van Steve Jobs en het boek Inside Apple nog meer leesvoer wilde, kon doorgaan met het boek Insanely Simple, over de werkwijze van Apple.

Apple Store Leidseplein AmsterdamWe publiceerden de eerste foto’s van de glazen trap in de Amsterdamse Apple Store – een actie die door Apple niet werd gewaardeerd. Een paar dagen later gingen de stickers van het raam en werd de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam onthuld. De Apple Store zou volgens geruchten op 3 maart open gaan. Dat gerucht bleek te kloppen. Ook in de categorie geruchten: deze maand werd voor het eerst door iemand geroepen dat de iPhone 5 in september of oktober zou worden onthuld. Gezien de verschuiving van de iPhone 4s naar oktober 2011 was dat niet eens zo’n vreemde gok – en eentje die achteraf ook gewoon bleek te kloppen. Een knappere voorspelling was het feit dat de iTunes Store en App Store een compleet ander uiterlijk zouden krijgen. Die voorspelling kwam uit. Er werd ook gefluisterd dat de overname van appzoekdienst Chomp er iets mee te maken zou hebben. Nog iets opvallends: in februari circuleerden de eerste gerucht dat dat Apple de 30-pins connector zou willen vervangen. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Elevation DockBij de accessoires viel vooral de Elevation Dock op, een Kickstarter-project. Dat verliep niet helemaal vlekkeloos: toen de Elevation Dock bij de investeerders terechtkwam bleek Apple inmiddels een nieuwe connector te hebben ingevoerd. Speelgoedmakers bleken de appcessoires te hebben ontdekt: allerlei speelgoed dat met een iPhone-app kan communiceren. In de maand februari ging iPhone-reparatiedienst Van Leliveld failliet, terwijl je toch zou denken dat ze het knap druk hadden als officieel reparatiepartner voor de iPhone. Operators kwamen met een plan om appontwikkelaars te laten meebetalen aan dataverkeer.

Soep iPad iPhone iPod touch Leger des Heils receptenLeuke Nederlandse apps van deze maand: Achtung Duo, Schaatsprestaties, Sneeuwhoogte, WordFind, Couverts, Leger des Heils 125 jaar, Amber Alert, My Vodafone, Nummi, Zwanger & Eten, Mijn Plant, Veronica Magazine TV-gids, BezwaarWOZ, Frustr8tor, Werkspot, Allesduurzaam en de Nederlandse agenda-app WOWcal. Het leek erop dat Draw Something de opvolger van Wordfeud zou worden als de volgende hitgame, maar dat bleek achteraf tegen te vallen. De lol was er bij de spelers al snel vanaf.

Maart 2012

De beroemde glazen trapMaart stond in het teken van twee grote gebeurtenissen: de opening van de Apple Store en de introductie van de derde generatie iPad. Op 2 maart stond de eerste wachtende in de rij bij Apple Store Amsterdam. Een dag later ging de winkel officieel open. Nog geen week later was het volgende hoogtepunt: Apple kondigde de derde generatie iPad aan, bracht iOS 5.1 uit en kondigde een nieuwe Apple TV aan. De nieuwe iPad, die als ‘nieuwe iPad’ door het leven zou gaan, zou vanaf 23 maart in Nederland verkrijgbaar zijn. De introductie van de iPad leidde tot een onverwacht probleem: omdat de apps door het gebruik van retinabeelden veel groter waren geworden, leidde dit tot ruimtegebrek op de iPhone.

De geruchten over de Apple-televisie bleven doorgaan. Apple zou van plan zijn om dit najaar een televisiedienst te lanceren. In de categorie ‘feestelijk’ meldde Apple dat de 25 miljardse App Store-download had plaatsgevonden. Het was wel typerend dat een Chinese klant werd aangewezen als winnaar van de iTunes-cadeaukaart van 10.000 dollar, nu Apple’s rol in China steeds groter wordt. Intern bleek Apple al bezig met het testen van iOS 6, dat pas in het najaar beschikbaar zou komen voor gebruikers. Een toevallige ontdekking maakte duidelijk dat Apple plannen had om een eigen kaartendienst te gaan uitbrengen: in iPhoto werd niet meer verwezen naar Google Maps, maar naar eigen kaarten van Apple. In iOS 6 werd die eigen kaartendienst daadwerkelijk ingevoerd. Nog een andere ontdekking: een digitale portefeuille, die uiteindelijk zou leiden tot de dienst Passbook.

SimkaartenApple besloot eindelijk eens iets aan de enorme kasreserve te gaan doen, door dividend uit te keren aan aandeelhouders. Ook bedacht Apple een nieuw simkaartformaat (nanosim), dat door andere toestelmakers vrij gebruikt zou mogen worden.

Er was ook een verschuiving gaande in het abonnementenaanbod van Nederlandse operators. KPN-dochter stapte als eerste over op toestellease. Intussen zijn KPN en Telfort ook overgestapt op toestellease. T-Mobile introduceerde nieuwe abonnementen, maar bleef vasthouden aan het aloude abonnementenmodel.

Leuke accessoires? De Koubachi-plantensensor sprak ons wel aan. Daarmee kun je via je iPhone aflezen wanneer je de kamerplanten water moet geven.

Dikkertje Dap in De Muziekfabriek iPhoneBij de interessante Nederlandse apps die deze maand verschenen vonden we de volgende de moeite waard om nog even te noemen: Examen 2012, Leerkr8, Spelregels, Essent E-Rijden, Burgerconnect, Lekker en simpel, Spruit, Afterparty App, Zakwoordenboek der Geneeskunde, Sportzomer 2012, Speelschema, In Spanje, Radioplein, de Muziekfabriek, ReceptenShaker,

Tijdens het hipster-evenement SXSW werd de app Highlight naar voren geschoven als the next big thing, maar de app wist niet zoveel bekendheid te krijgen als voorganger Foursquare. Bovendien werd er hevig geklaagd over de ongunstige privacy-instellingen. Nu inmiddels was gebleken dat Draw Something weliswaar succesvol maar niet dé nieuwe hitgame was geworden richtten we de aandacht op een volgende kanshebber: WordOn. Helaas, ook die werd het niet. Wel waren heel wat mensen laaiend enthousiast over de app Sparrow, een vernieuwende e-mailapp die helaas nog wat beperkt was in functionaliteit en later werd overgenomen door Google. Ook de app Rumble (later omgedoopt tot Ruzzle) bleek een gigantisch succes.

draw somethingEn om nog even terug te komen op Draw Something: die app werd voor een fiks bedrag overgenomen door Zynga maar meteen daarna stortten de gebruikerscijfers in. We konden deze maand ook een eerste blik werpen op de nieuwe NOS-app.

Binnenkort lees je meer over het belangrijkste nieuws in het tweede kwartaal van 2012. We zijn benieuwd: wat was voor jou de belangrijkste gebeurtenis van dit jaar? En is er een interessant patroon te ontdekken in de gebeurtenissen?

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.