Wanneer kunnen we iOS 10 verwachten?

Wanneer komt iOS 10? Waarschijnlijk niet op 30 september, zoals Barbra Streisand beweert. Wij rekenen erop dat de release twee weken eerder al plaatsvindt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Je hebt het de afgelopen dagen natuurlijk gelezen in alle roddelrubrieken: Barbra Streisand weet precies wanneer iOS 10 uitkomt. Op vrijdag 30 september om precies te zijn. Toch weten Apple-experts wel beter: nieuwe iOS-versies komen nooit beschikbaar op een vrijdag en er zijn nog wel meer redenen waarom 30 september ongeloofwaardig is. Maar wanneer komt iOS 10 dan wel beschikbaar?


Update: Apple heeft de officiële datum bekendgemaakt, 13 september.

Bekijk ook

Eindelijk: iOS 10 en watchOS 3 op 13 september voor iedereen beschikbaar

Apple heeft de releasedatum van iOS 10 bekendgemaakt. Iedereen met een geschikt toestel kan vanaf 13 september iOS 10 downloaden. In iOS 10 zit een groot aantal nieuwe functies.

iOS 10 iPhone

Het is eigenlijk bizar hoeveel mensen de afgelopen dagen geloof hebben gehecht aan de uitspraken van ‘Apple-kenner’ Streisand. Ze ‘lekte’ meteen ook een nieuwe feature: Siri spreekt voortaan de achternaam van de zangeres correct uit. Het enige wat we erover kunnen zeggen is: “Klinkklare onzin”. Het laat vooral goed zien hoe wanhopig het geruchtencircuit informatie over Apple vroegtijdig wil achterhalen, als mensen een scoop denken te herkennen in de uitspraken van de 72-jarige zangdiva.

Laten we eens kijken wat dan wél een geloofwaardige datum is voor de release van iOS 10.

Wanneer komt iOS 10 dan wel?

We zijn terug in de tijd gegaan om te kijken wanneer nieuwe iOS-versies zijn verschenen. Niet op vrijdagen, maar altijd op woensdagen:

  • iOS 5: woensdag 12 oktober 2011
  • iOS 6: woensdag 19 september 2012
  • iOS 7: woensdag 18 september 2013
  • iOS 8: woensdag 17 september 2014
  • iOS 9: woensdag 16 september 2015

Kijken we naar vorig jaar, dan organiseerde Apple op woensdag 9 september het iPhone-event. Precies een week later, op woensdag 16 september, verscheen de publieke release van iOS 9. Een jaar eerder gebeurde ongeveer hetzelfde: het iPhone-evenement vond plaats op dinsdag 9 september en iOS 8 verscheen de week erop op woensdag 17 september.

Bekijk ook

Beschikbaarheid en publieke beta's iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10

Apple kondigde tijdens de WWDC van 2016 allerlei nieuwe versies van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 aan. In dit artikel een overzicht van alle beta's die zijn verschenen.

Onze voorspelling

Er zijn inmiddels meerdere bronnen die zeggen dat het iPhone-evenement dit jaar op 6 of 7 september plaatsvindt, waarbij woensdag 7 september het meest wordt genoemd. Het is volstrekt onlogisch als Apple pas drieënhalve week later (!) de publieke release van iOS 10 beschikbaar stelt. Reken er dus maar niet op dat Streisand gelijk heeft. Wij zetten liever ons geld in op woensdag 14 dinsdag 13 september 2016.

Update: Apple heeft niet ervoor gekozen om van het stramien af te wijken door niet op een woensdag de release uit te brengen, maar op een dinsdag. Het is 13 september geworden.

Bekijk ook

'Aankondiging iPhone 7 op 7 september' (update)

Apple gaat op 9 september starten met de preorder van de iPhone 7. De aankondiging zou volgens gangbaar stramien dan op 6 of 7 september worden verwacht.

Wat als je nu iOS 10 beta hebt?

Als je nu al de publieke beta of de ontwikkelaarsbeta van iOS 10 gebruikt, dan kun je die voorlopig gewoon blijven gebruiken. Wil je je nu alvast voorbereiden op de release, dan kun je je eventueel afmelden voor het publieke betaprogramma en teruggaan naar iOS 9.3.4. Ook kun je nog eerst de Golden Master van iOS 10 installeren, die we op 7 september verwachten, gelijktijdig met de aankondiging van de nieuwe iPhones. Meestal is het buildnummer van de definitieve release gelijk aan de Golden Master. In dat geval hoef je de definitieve release van iOS 10 niet te installeren en krijg je ook geen pop-up. Wel is het verstandig om op een gegeven moment over te stappen naar de normale release.

https://www.iculture.nl/nieuws/ios-10-beta-verwijderen-terug-naar-ios-9/

Hoe zit het met watchOS, tvOS en Sierra?

Het voorspellen wanneer watchOS, tvOS en Sierra uitkomen is iets lastiger, vooral omdat er nog weinig historische gegevens over watchOS en tvOS zijn. Vorig jaar was het de bedoeling om watchOS 2 gelijktijdig met iOS 9 uit te brengen, maar door technische problemen moest de release worden uitgesteld. Uiteindelijk verscheen watchOS 2 op 21 september, dus slechts een paar dagen later. Als er dit jaar geen onverwachte tegenvallers zijn verwachten we watchOS 3 en tvOS 10 op 14 september. Als Apple de aankondiging van MacBooks achterwege laat verwachten we macOS Sierra eerder in oktober dan in september.

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen voor vanavond: iPhone 7, Apple Watch 2 en meer

Het nieuwe iPhone-evenement van september staat alweer bijna voor de deur. Wat kun je allemaal van Apple verwachten tijdens het september-event? iPhone 7, Apple Watch 2 en iOS 10: er is genoeg om naar uit te kijken. Hier lees je al onze verwachtingen.
Bekijk ook

Beschikbaarheid en publieke beta's iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10

Apple kondigde tijdens de WWDC van 2016 allerlei nieuwe versies van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 aan. In dit artikel een overzicht van alle beta's die zijn verschenen.

tvOS

tvOS is het besturingssysteem van de Apple TV. tvOS is alleen beschikbaar op de Apple TV HD en Apple TV 4K en niet op oudere modellen. Het besturingssysteem regelt alle functies van de Apple TV, waaronder ook de ingebouwde apps en de App Store. Voor tvOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Deze verbeteren de beveiliging en lossen bugs op en bevatten soms ook nieuwe functies.

tvOS

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.