Interview met Saurik: ‘Cydia is alleen maar een webbrowser’

In dit artikel worden de meest interessante vragen uit de presentatie van saurik op MyGreatFest gecombineerd met een aantal vragen die iPhoneclub de ontwikkelaar van Cydia exclusief kon stellen.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Saurik spelend op zijn vioolWie kent hem niet? Saurik is met zijn creatie Cydia al enkele jaren verantwoordelijk voor het eerste softwarepakket dat er na een jailbreak op de iPhones, iPods touch en iPads van vele miljoenen gebruikers wordt geïnstalleerd. Maar hoe goed ken je Saurik eigenlijk? Zijn er vragen die je over Cydia hebt? In dit artikel worden de meest interessante en opvallende vragen uit de presentatie van Saurik op MyGreatFest gecombineerd met een aantal vragen die wij hem exclusief konden stellen. Ook vind je in dit artikel de video’s van de presentaties op MyGreatFest, waaronder de Q&A-presentatie van Saurik van circa een uur.

Het verhaal achter de ontwikkeling van Cydia

JailbreakConDe presentatie van Saurik op MyGreatFest (dat in een volgende editie JailbreakCon zal gaan heten) was in feite een beantwoording van alle vragen die Saurik het vaakst gesteld krijgt. De vragen varieerden van persoonlijk tot technisch. Eén van de meest interessante vragen bewaarde hij tot het eind en besprak deze vervolgens uitgebreid, namelijk: hoe ben je ertoe gekomen om Cydia te ontwikkelen?

Saurik tijdens zijn presentatie op MyGreatFest

Nokia 6340iOp de middelbare school had Saurik al een vriend die altijd erg geïnteresseerd was in Apple’s keynotes, maar op dat moment was hij zelf nog niet zo van Apple onder de indruk. Enkele jaren later werkte Saurik voor The Okori Group, een consultancybedrijf waarvan de partners allebei over de eerste iPhone beschikten. Ook na de introductie van de iPhone was Saurik nog niet echt enthousiast over de eerste generatie van Apple’s populaire telefoon, hij bezat zelf namelijk al een Nokia 6340i die allerlei mogelijkheden bevatte die voor de iPhone ontbraken, zoals de mogelijkheid om (geluids)profielen te gebruiken en het groeperen van contacten.

Pas toen één van de grote klanten van het bedrijf Saurik vertelde dat zijn iPhone gejailbreakt was en dat daardoor in theorie alle beperkingen weggenomen konden worden was de interesse van Saurik gewekt, want over de hardware van de iPhone was hij wel enthousiast. De eigenaar van The Okori Group Brian Fox zag hierin een mooie kans om een voorsprong te krijgen op de ontwikkeling voor het iPhone-platform en meteen zijn eigen toestel bruikbaarder te maken. Saurik ging voor het bedrijf met de iPhone aan de slag en werkte aan JamVM in combinatie met JocStrap. Ten tijde van Installer had Saurik ook nog een eigen repository daarvoor voordat hij aan Cydia begon, die tot op de dag van vandaag beschikbaar is op http://apptapp.saurik.com.

Een belangrijk moment in de historie van het jailbreaken is dat Saurik het bouwen van de toolchain overnam van de pionier NightWatch, wat een essentieel onderdeel voor de uitvoering van de jailbreaks is. Saurik kwam op deze manier ook in contact met Jonathan Zdziarski van het iPhone Dev Team, die eigenlijk op zoek was naar NightWatch (van wie sinds zijn pionierwerk niets meer is vernomen) om de nodige wijzigingen uit te voeren aan de toolchain voor een nieuwe jailbreak. Het was Yousseff Francis, de latere ontwikkelaar van jailbreaksoftware zoals YourTube en Celeste, die Saurik ervan overtuigde dat zijn werk nutteloos was zonder grafische interface voor eindgebruikers. Een week later was de eerste versie van Cydia geboren.

Uiteindelijk overtuigde Nicolas Haunold, alias @westbaer en tegenwoordig lid van het Chronic Dev Team, Kyle Matthews ervan om de repository van ModMyi naast Installer ook geschikt te maken voor Cydia. Met de introductie van debicizer werd het bijzonder eenvoudig voor beheerders van repositories om hun op Installer gerichte repositories automatisch geschikt te maken voor Cydia en volgden andere grote repositories zoals BigBoss en ZodTTD al snel.

De oorsprong van de naam Cydia en het dispuut rond Cydia.com

Cydia Pomonella - CC-licentie: Donald HobernEen feitje dat in het verleden al eens is benoemd maar veel lezers waarschijnlijk niet zullen weten is wat de oorsprong is van de naam Cydia. De naam verwijst naar de fruitmot die in de originele benaming Cydia Pomonella heet en in het Nederlands daarnaast ook wel appelbladroller wordt genoemd. Deze nachtvlinder kan zich ontwikkelen tot plaaginsect en heeft onder andere de appel als gastheer.

De website Cydia.com is al voor de lancering van de package installer Cydia geregistreerd door een Chinees bedrijf dat circa 37 duizend domeinnamen heeft geregistreerd, waaronder praktisch elke toen nog beschikbare combinatie van vijf letters. In eerste instantie werden op Cydia.com advertenties getoond, net zoals op de andere websites van het bedrijf. Nadat Saurik in 2008 contact met het bedrijf op had genomen om zijn interesse te uiten in het overnemen van de domeinnaam voor $1000, krijg hij de reactie dat deze deal alleen gesloten kon worden als het bedrijf exclusief de marketing voor Cydia zou mogen doen. Saurik was niet geïnteresseerd in deze deal: “Ze zijn een domain squatter; dat is ongeveer het ergste wat ik me voor zou kunnen stellen als partij voor marketing voor een open source project”.

Cydia.com

Binnen een week werd de pagina vervangen met gerichte iPhone advertenties en begon Saurik vragen te ontvangen van gebruikers over de inhoud van “zijn” website Cydia.com. Inmiddels had Saurik echter een trademark in de Verenigde Staten geregistreerd op de naam Cydia, wat betekent dat een ander bedrijf de naam niet in een vergelijkbare context mag gebruiken. Op dit moment wordt er een forum gehost op het domeinnaam, dat gericht is op de iPhone. “Ze mogen het domein gebruiken als ze een bedrijf willen starten voor wasmachines, maar niet voor iets wat direct betrekking heeft op mij” aldus Saurik. De huidige status van het conflict is dat Saurik een juridische procedure is gestart, maar het zal nog even duren voordat daarbij in eerste instantie een uitspraak wordt verwacht. Saurik hoopt dat het resultaat van de procedure op zijn minst zal zijn dat er een ongerelateerde website op het domein zal verschijnen. “Ze veroorzaken op dit moment verwarring. Ik probeer het domein niet van iemand af te pakken, maar ze mogen het domein niet op deze manier gebruiken” benadrukt Saurik. De website van Cydia is overigens te vinden op http://cydia.saurik.com/

De reactie van Saurik op Installer 4 en 5

InstallerEén vraag die onbeantwoord bleef tijdens de presentatie van Saurik was de vraag hoe de ontwikkelaar tegenover de recente opleving van Installer staat. Saurik zegt daarover tegen iPhoneclub: “ik vind het interessant dat zij daarvoor de noodzaak voelen”. Volgens Saurik is de opleving met name het resultaat van de inspanning van de Nederlander @samtupl6_ die volgens Saurik gebruik maakt van een iPhone 2G of 3G, waarop Installer sneller zou zijn. Of dat zo is weet Saurik niet, maar als dat zo is “more power to him” zegt Saurik.

“Als mensen problemen hebben met de prestaties van Cydia, dan hoor ik dat graag en is hun hulp welkom”. Op de vraag of Saurik Installer als een potentiële bedreiging voor Cydia ziet antwoordt hij na een korte aarzeling met “het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Het enige dat me opvalt is dat deze mensen zo boos zijn. Ik ben de discussie aangegaan met samtulp6_, totdat hij besloot me niet meer te volgen, omdat ik alleen op legitieme vragen reageerde”. Specifiek gevraagd naar zijn reactie op het feit dat RiPDev aan een volledig nieuwe Installer 5 werkt zegt Saurik “Infini-Dev is de reden dat Slava weer aan Installer werkt, zo is dit verhaal begonnen”.

Saurik verwacht niet dat de repositories hun steun zullen verlenen aan de vernieuwde versie van Installer: “op dit moment kun je in Installer packages vinden die gescrapet en herverpakt zijn, wat tot veel boosheid bij de repositories heeft geleid”. Volgens Saurik verbranden ze daarmee sneller bruggen dan dat ze kunnen bouwen. De belangrijkste les die Saurik in dit verband zelf heeft geleerd is dat als je in een systeem toetreedt, je moet begrijpen wie de zaken controleert waar je het hardste toegang toe nodig hebt. Ter vergelijking wijst de ontwikkelaar op Coca Cola, dat alleen het drankje produceert en de blikjes of flesjes lokaal laten produceren. Als je als nieuwe toetreder in de frisdrankmarkt niet doorhebt dat je zelf geen flesjes moet produceren heb je Saurik een serieus probleem. “De repositories zijn de gemeenschap en hebben ook nu nog veel meer controle over de inhoud van Cydia dan ik – Cydia is in feite alleen maar een webbrowser”.

Summerboard & Winterboard

Gevraagd of de reden voor het succes van Cydia is dat Saurik op een zeer vroeg stadium toegang kreeg tot de jailbreak van iOS 2 antwoordt hij “terwijl iedereen bezig was met iOS 1 richtte ik mij al zes maanden op iOS 2. Ik werkte ondertussen aan de toolchain en dat is ook de reden dat ik lid ben van het iPhone Dev Team”. Toch was een veel gehoorde reactie na de lancering van Cydia dat mensen op Installer bleven wachten op Summerboard, “omdat mensen dachten dat de package installer verband houdt met de software die daarmee kan worden aangeboden”. Omdat niemand actief aan Summerboard werkte, behalve RiPDev die daarvoor $45 dollar zouden vragen, besloot Saurik zelf Winterboard te schrijven. “Vervolgens legde ik twee mensen uit hoe ik Winterboard injecteerde en toen de derde het me vroeg wist ik dat er iets moest veranderen. Daarna heb ik MobileSubstrate geschreven”. Uiteindelijk was het volgens Saurik MobileSubstratie die zorgde voor het succes van Cydia.

Geplande verbetering en uitbreiding van Cydia

Zelf staat Saurik ook niet stil wat betreft de ontwikkeling van zijn package installer. “Samen met de eigenaars van de repositories werk ik aan een systeem om diffs te gebruiken, zodat het volledige overzicht van pakketten niet telkens gedownload hoeft te worden”. Momenteel moet om bijvoorbeeld de repository van BigBoss te verversen een bestand van circa 1.5MB gedownload worden, terwijl er in het nieuwe systeem alleen een bestand zou hoeven te worden verstuurd dat de recente wijzigingen bevat. Nog niet alle repositories zijn aan boord voor het nieuwe systeem, “maar hopelijk zal dit binnenkort tot een drastische verbetering van de prestaties van Cydia leiden”.

Waarderingen zullen op korte termijn geen onderdeel uit gaan maken van Cydia als het aan Saurik ligt. Van waarderingen heeft Cydia wel een demo gehad ten tijde van de lancering, maar toen het gerucht ging dat het definitief aan het ecosysteem zou worden toegevoegd volgende er veel negatieve feedback. “Ik kreeg van de top 2 ontwikkelaars, die goede software maken, te horen dat ze bezorgd waren over de toevoeging van waarderingen”. Vervolgens ging Saurik om de (virtuele) tafel met deze ontwikkelaars en leerde dat waarderingen in andere ecosystemen vaak “gemeen en moeilijk op te reageren waren”. De BigBoss repository heeft nog met waarderingen geëxperimenteerd, maar dat was geen succes. Cydia wordt volgens Saurik namelijk met name gebruikt door jongere gebruikers die niet altijd weten wat er in een bepaalde context wel of niet gezegd kan worden en wat voor anderen nuttige informatie is. “Het gevolg was dan ook een grote brei die zorgde voor een moderatie-hel, die een grote druk legde op BigBoss en de ontwikkelaars, waarop BigBoss besloot het experiment stop te zetten”.

Mac OS X: na de App Store ook Cydia

Binnenkort verwacht Saurik Mac OS X te gaan veroveren met Cydia. Toen hij het idee in december 2010 opperde om Cydia voor Mac OS X binnen enkele weken te lanceren waren de reacties overwegend negatief en werd hem vooral gevraagd “waarom?”. Gezien de reacties besloot Saurik het project in de koelkast te zetten met de hoop het er later weer uit te kunnen halen. Met de introductie van Lion was de interesse van veel gebruikers weer gewekt, volgens Saurik omdat de link met iOS daardoor duidelijker werd en de App Store ook op Mac OS X een sandbox-omgeving biedt. Als voorbeeld wees Saurik op het ontbreken van de mogelijkheid om systeembreed applicaties te kunnen maximaliseren, wat bijvoorbeeld via de tweak Maximizer van @chpwn opeens wél mogelijk is. Op welke termijn Cydia voor Mac OS X verwacht mag worden is nog onduidelijk, “Cydia voor Mac OS X wordt gelanceerd als het af is” aldus Saurik.

De presentaties op MyGreatFest

Je kunt de presentaties die gehouden zijn op MyGreatFest (voortaan JailbreakCon) hieronder bekijken. De presentatie van Saurik vond aan het einde van de middag plaats en is te vinden in de tweede video vanaf circa 02:23:15.

Click here to display content from cdn.livestream.com

Click here to display content from cdn.livestream.com

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.