Deze 5 smartphone-innovaties komen eraan in 2017

Welke innovaties staan in de startblokken, die we ook in de iPhone kunnen verwachten? We hebben 5 veelbelovende ontwikkelingen op een rijtje gezet.

Is Apple wat jou betreft niet innovatief genoeg? Hier zijn 5 technologieën die laten zien waar het in de nabije toekomst naartoe gaat: van ultrageluid tot supersnelle dataoverdracht met lichtstralen.

5 innovaties voor smartphones

Je hebt al kunnen lezen dat we niet zo onder de indruk waren van de innovaties op Mobile World Congress 2017. De meeste fabrikanten kozen voor veilig: bekende techologie en specs, zonder grote verrassingen. Gelukkig zijn er genoeg innovaties om naar uit te kijken, waarvan er een aantal op de beurs werden gedemonstreerd. Andere bevinden zich nog in het lab, maar ze kunnen snel beschikbaar komen op de smartphones van Apple of anderen.

Elliptic Labs ultrageluid

#1 Ultrageluid

Ultrageluid kan ervoor zorgen dat het iPhone-scherm groter wordt. Maar hoe dan? Een voorbeeld is te zien bij fabrikant Xiaomi. Zij kunnen dankzij ultrageluid de nabijheidssensoren in de Mi Mix-smartphone achterwege laten, omdat ze zijn overgestapt op ultrageluid. Deze technologie van Elliptic Labs detecteert wanneer je je telefoon oppakt en tegen je oor houdt. Gebruik van ultrageluid bespaart ruimte binnenin de telefoon, omdat de complexere nabijheidssensoren niet meer nodig zijn. Ook hoeven er geen ‘kijkgaatjes’ meer boven het scherm aanwezig te zijn om te kijken of er een object in de buurt is. De sensor stuurt geluidsgolven uit die je niet kan horen, maar die wel de afstand tot andere objecten kunnen meten.

Xiaomi Mi Mix

Op die manier kan het scherm uitschakelen als je zit te bellen. Maar er is nog veel meer mogelijk met de ultrageluid-technologie van Elliptic Labs: je kunt bijvoorbeeld een binnenkomend telefoongesprek afwijzen door met je hand boven het toestel te wapperen. Ook zijn er toepassingen in smart homes mogelijk, waarbij de lamp aan gaat als je een deuropening passeert. Maar voorlopig zullen we de technologie vooral in smartphones gaan zien, vooral bij toestellen met edge-to-edge scherm, waar minder ruimte is voor een licht- of nabijheidssensor. Bij Xiaomi is het in ieder geval gelukt: het scherm bedekt 93% van de voorkant van het toestel in beslag. En oh ja, de opvolger krijgt een vingerafdruklezer in het scherm, net zoals Apple van plan is.

#2 Supersnelle data via lichtstralen

Misschien heb je wel eens gehoord van Li-Fi, een technologie waarbij je data kunt versturen via lichtstralen. We schreven eerder al eens over Li-Fi, omdat Apple expermenten ermee uitvoert om draadloze verbindingen tussen iPhones mogelijk te maken. Inmiddels zijn er de eerste concrete producten, bijvoorbeeld van het bedrijf pureLiFi uit Edinburgh.

Bekijk ook

Apple experimenteert met Li-Fi draadloze verbindingen in iPhones

Apple is bezig met Li-Fi, een draadloos netwerk op basis van licht. In code van iOS 9.1 en later zijn verwijzingen naar Li-Fi aangetroffen, bedoeld voor toekomstige iPhones.

pureLiFi

De LiFi-X is een dongle voor laptops en tablets waarmee je data tussen apparaten kunt uitwisselen op topsnelheid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van infrarood lichtgolven, die met het blote oog niet te zien zijn. Li-Fi moet de bestaande draadloze netwerken (Wi-Fi) aanvullen en een oplossing vormen voor de steeds maar toenemende behoefte aan snelle data-uitwisseling. Partners zijn Cisco en BT.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#3 Betere batterijtechnologie

Lange tijd leek er geen schot te zitten in betere batterijtechnologie, waardoor de accu van je iPhone langer mee gaat. Gelukkig zijn er nu weer nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft de inmiddels 94-jarige bedenker van de Lithium-Ion-batterij iets nieuws bedacht: een nieuw type Lithium-Ion-batterij die drie keer langer meegaat en sneller oplaadt. John Goodenough en een team van onderzoekers aan de Universiteit van Texas heeft de All-Solid-State Lithium ion-batterij bedacht. Die maakt gebruik van een glas-elektrolyt in plaats van een vloeibare oplossing, waardoor geen metalen tussenschotjes meer nodig zijn. Die laatste kunnen kortsluiting en vervolgens brand of explosies veroorzaken. De nieuwe batterij is daarom ook een stuk veiliger.

iPhone 7 teardown door iFixit: openen van de behuizing

Volgens uitvinder John Goodenough (what’s in a name?) is de technologie schaalbaar naar elk type apparaat, ook de iPhone, MacBook, accu’s voor elektrische auto’s en opladers zoals de Tesla PowerWall. De nieuwe batterij heeft een hogere energiedichtheid, kan meer oplaadcycli doorstaan (en heeft daardoor een langere levensduur) en werkt ook bij lagere tempeturen tot wel 20 graden onder nul.

Een interessante ontwikkeling is ook dat vanaf aanstaande zomer een Energizer-telefoon te koop zal zijn, gemaakt door de grootste concurrent van Duracell. Het gaat om een Android-telefoon gemaakt door Avenir Telecom, met een 4.000 mAh batterij die snel op te laden is. Echt vernieuwende batterijtechnologie zit er alleen niet in, maar qua marketing is het wel een slimme zet. Een langere batterijduur is waar veel mensen op zitten te wachten. Dit toestel laat nog een andere trend zien: onbekende telecomfabrikanten die licenties nemen op merknamen. Eerder zagen we al iets soortgelijks bij de nieuwe Nokia- en BlackBerry-toestellen, die niet door de oorspronkelijke bedrijven worden gemaakt maar door licentienemers.

Energizer smartphone

#4 Knoppen met vingerafdrukscanners

Er zijn al knoppen waarmee je apparaten en apps kunt bedienen, zoals de flic-knop en de Amazon Dash Button waarmee je bijvoorbeeld tandpasta en wasmiddel kunt bestellen. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen zomaar op de knop kan drukken, maar daar heeft de start-up Tapdo iets op bedacht: een slimme knop met biometrische sensor.

Tapdo met app

Die kan aan de vingerafdruk aflezen wie jij bent en een zelfgekozen actie uitvoeren. Het werkt via Bluetooth en geeft met trillingen feedback aan de gebruiker.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hoe cool zou het zijn als Apple tapdo overneemt en zelf deze knoppen uitbrengt voor HomeKit-toepassingen? Aan elk vingerkootje kun je een andere actie koppelen, dus met één knop kun je afhankelijk van de gebruikte vinger de verlichting, muziek en andere toepassingen regelen.

Tapdo-knop

#5 Net echt: 5G

De telecomindustrie is het er nog niet over eens wat 5G nu moet zijn en dus wordt alles boven de 1 Gigabit per seconde door fabrikanten al 5G genoemd. Op het Mobile World Congress in Barcelona was 5G dan ook al springlevend en terug te vinden in diverse oplossingen. Technisch gezien is het nog steeds 4G, namelijk de hoogste snelheid van LTE-Advanced, maar wat maakt het uit? Als consument kun je er vanuit gaan dat alles waar ‘5G’ op geplakt wordt sneller gaat dan 1 Gbps, oplopend tot wel 10 Gbps. Toekomstmuziek? Welnee: alle smartphones met een Snapdragon 835-processor zullen downloadsnelheden van 1 Gbps ondersteunen en mogen dus al het 5G-label erop plakken. Dit jaar breekt dus al het 5G-tijdperk aan, al zullen we in de meeste landen voor geschikte telecomnetwerken nog moeten wachten tot 2020.

Bekijk ook

'Amsterdam wil in 2020 Europees 5G-netwerk testen'

In 2020 moet het 5G-netwerk operationeel zijn, als het aan de gemeente Amsterdam ligt. De Amsterdam Arena krijgt daarbij een sleutelrol, mede dankzij het EK Voetbal.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.