iPhones steeds makkelijker te repareren

· Gonny van der Zwaag

De afgelopen 10 jaar heeft iFixit heel wat iPhones uit elkaar geschroefd om de componenten te laten zien. Maar liefst 15 iPhone-teardowns hebben ze de afgelopen tien jaar gepubliceerd, waarmee je een goede indruk krijgt hoe de componenten in de loop van de tijd zijn veranderd. Daaruit blijkt iets bijzonders: terwijl MacBooks en iMacs steeds moeilijker te repareren zijn, is er bij de iPhone een omgekeerde ontwikkeling zichtbaar: iPhones zijn sinds de eerste generatie gemakkelijker te repareren, al heb je er nog wel steeds speciale gereedschappen voor nodig.

Originele iPhone teardown

De originele iPhone haalde slechts een score van 2 uit 10 op de reparatiescore. De batterij was vastgesoldeerd en het was vrijwel onmogelijk om de iPhone-behuizing te openen zonder iets kapot te maken. Bij de iPhone 3G ging het met sprongen vooruit: Apple scoorde een 7 uit 10. Daarna bleef het vrijwel constant op hetzelfde niveau.

iPhone reparatie iFixit

Af en toe zat er een toestel tussen die wat lastiger te repareren was en niet verder kwam dan een 6/10, maar die lage score van het begin is er nooit meer geweest. Behalve dan bij accessoires zoals de AirPods: die kregen van iFixit een reparatiescore van 0 uit 10 omdat ze onmogelijk uit elkaar te halen zijn zonder de oordopjes compleet kapot te maken. Er zijn geen schroefjes; zowel de oordopjes als het opbergdoosje zijn in elkaar geplakt met lijm.

Het volledige overzicht van alle 15 iFixit-teardowns en de bijbehorende score is te vinden in een blogposting.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven?
Meld het ons via het speciale contactformulier!