Het toekomstige HomeKit-huis weet wat jij wil

Kan Apple's HomeKit nog een stuk slimmer worden? Volgens een nieuw patent kan HomeKit een stuk proactiever worden en automatisch handelingen verrichten, op basis van jouw gebruik. Ook wil Apple dit uitbreiden naar de auto.

HomeKit laat je accessoires in huis met je stem bedienen.
Apple is nu al jaren bezig met haar eigen HomeKit-systeem en ook al jaren wordt er gesproken over een aparte HomeKit-app op de iPhone. Als we de meest recente geruchten mogen geloven, gaat het er dit jaar echt van komen met de release van iOS 10. Maar kan deze app veel meer dan simpelweg het weergeven van al je HomeKit-apparaten? In een nieuw patent wordt omschreven hoe HomeKit een stuk slimmer kan worden, doordat het systeem je patronen herkent en je huis zich hierop aanpast. Het patent is ontdekt door PatentlyApple.

HomeKit wordt een stuk proactiever

HomeKit is op dit moment nog een vrij passief systeem, doordat je zelf allerlei acties uit moet voeren door middel van Siri. Dankzij proactieve Siri weet het systeem wel wanneer je thuiskomt, maar voert dan geen acties uit in combinatie met je HomeKit-apparaten. Siri geeft bijvoorbeeld suggesties van apps die je kunt gebruiken, maar onderneemt zelf geen actie.

Bekijk ook

Zo werkt proactieve Siri op de iPhone en iPad

Siri is de laatste jaren nog slimmer geworden. Lees hier hoe je proactief suggesties krijgt voor apps, contacten en routines. Siri leert van je gedrag en probeert suggesties te geven voor activiteiten die je zou willen doen. Met de proactieve Siri-functies krijg je informatie op maat voorgeschoteld. Zo werkt het!

In het patent wordt omschreven dat HomeKit veel slimmer wordt en zich aanpast aan jouw gedrag. Je kunt natuurlijk wel routines zetten op basis van tijdstippen, maar je komt natuurlijk niet altijd op exact hetzelfde moment thuis of begint elke dag stipt om 18:00 met koken. Zo zou het systeem nieuwe apps automatisch herkennen en jouw gebruik hiervan kunnen leren, zodat bepaalde zaken automatisch geactiveerd worden.

Ook kan een lichtsysteem bijvoorbeeld automatisch aanspringen zodra het lichtniveau in huis onder een bepaald level komt, zodat je het activeren van lichten niet in hoeft te stellen op basis van tijd. Hoewel via Philips Hue lampen automatisch aanspringen zodra je thuis komt, werkt dit niet als je al thuis bent. Dan is dit alleen in te stellen op basis van tijd.

Bekijk ook

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

Apple wil je huis veel slimmer maken. Je iPhone kan bijvoorbeeld herkennen wanneer je naar bepaalde plekken in huis gaat, zodat relevante slimme accessoires zelf acties uitvoeren. Als je nu bijvoorbeeld een Philips Hue-systeem hebt en de lichten uit wil schakelen zodra je naar bed gaat, moet je dit zelf aangeven via bijvoorbeeld Siri. Volgens het nieuwe systeem schakelen de lampen zichzelf automatisch uit zodra je bijvoorbeeld in bed gaat liggen. Het systeem kan deze actie zelfs activeren als alleen de laatste gebruiker naar bed gaat, zodat hij of zij niet alleen in het donker achterblijft. Zelfs de deuren gaan dan automatisch op slot.

HomeKit uitbreiden naar de auto

Apple heeft bovendien nog veel meer plannen met HomeKit. Apple schijnt nu al enige tijd bezig te zijn met een eigen auto en het HomeKit-systeem kan zich uitbreiden naar Apple’s vervoermiddel. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch activeren van de verwarming of airco, op basis van jouw eigen gebruik. Tot slot noemt Apple ook nog kantoren en campussen met meerdere gebouwen. Of Apple deze proactieve vorm van HomeKit in de nabije toekomst gaat lanceren, blijft echter nog maar even de vraag.

Bekijk ook

Terugblik Apple Car: dit waren Apple's (mislukte) autoplannen

Er gingen jarenlang geruchten over een zelfrijdende auto van Apple. Wat is de stand van zaken rondom de Apple Car? Wat is Project Titan? En waarom is Apple ermee gestopt?

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.