Google riskeert miljoenenboete na privacyschending in iOS Safari

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

google logo camDe Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overweegt een boete aan Google op te leggen, nadat bleek dat Google de privacy-instellingen in Safari voor iOS negeerde. Google verzamelde gebruikersgegevens door de browser te laten denken dat de gebruiker op een reclamebanner klikte of een formulier had ingestuurd. Dit formulier was onzichtbaar, zodat gebruikers er niets van merkten. Daardoor werd het mogelijk om een cookie te plaatsen.

Het was vervolgens eenvoudig om nog meer cookies te installeren en het gedrag van de gebruikers nog nauwgezetter in de gaten te houden. Op basis daarvan werden banners uit Google’s advertentienetwerk getoond bij het browsen op internet. Google onderhandelt nog met de FTC hoe hoog de boete zal uitvallen, maar er wordt gesproken over tientallen miljoenen dollars. Het zou de eerste boete zijn die de FTC uitdeelt bij een overtreding van privacyregels op internet. Google stopte na de ontdekking in februari meteen met de truc om de privacy-instellingen te omzeilen.

Ook nieuwe privacyzaak rond Apple

Toevallig speelt er rond Apple momenteel ook net weer een zaak over het verzamelen van gebruikersgegevens. In Californië is een rechtszaak gestart over de vraag of Apple gegevens van gebruikers tegen hun wil verzamelt via apps. Op 17 mei moet Apple documenten overdragen aan de advocaten van de tegenpartij. Districtsrechter Lucy Koh behandelt de zaak – dezelfde rechter die Apple en Samsung aanmoedigde om de huidige patentzaken in gezamenlijk overleg te schikken. Ook drong ze erop aan dat Apple en Samsung hun patentclaims gaan versimpelen.

iphone camWat de zaak over de privacygevoelige gegevens betreft: het gaat om een zogenaamde class-action lawsuit die draait om het feit of Apple locatiegegevens van iPhones heeft verzameld, ook nadat ze via de instellingen hadden aangegeven dat ze dit niet wilden. Vorig jaar was het verzamelen van locatiegegevens op de iPhone volop in het nieuws, toen bleek dat Apple een bestand met locatiedata veel te lang in back-ups bewaarde. Dat er nu toch een zaak wordt aangespannen, heeft ermee te maken dat de klagers vinden dat de iOS-software door een bug nog steeds locatiegegevens verzamelde, om de prestaties van locatiediensten te verbeteren.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.