Google pakt Apple terug met overname van Agnilux

· Gonny van der Zwaag

pa semi chipDe rivaliteit tussen Google en Apple neemt een onverwachte wending: Google heeft Agnilux overgenomen. Agnilux is misschien een onbekende naam, maar wie de geschiedenis van PA Semi heeft gevolgd zal veel namen van ex-medewerkers herkennen. Apple nam chipontwerper PA Semi in april 2008 over om voortaan zelf de chips voor nieuwe producten te ontwikkelen. Afgelopen maart werd duidelijk dat veel voormalig medewerkers van PA Semi, waaronder oprichter Dan Dobberpuhl, inmiddels Apple alweer hadden verlaten om een nieuw bedrijf op te richten met de naam Agnilux.

Dit is nu precies het bedrijf dat Google heeft overgenomen, waardoor de kennis en ervaring die Apple eigenlijk wilde hebben nu in handen van Google komt… totdat de medewerkers ook daar weer opstappen en weer een nieuw bedrijf starten. De website van Agnilux is inmiddels offline gehaald.

Apple betaalde ooit $278 miljoen voor PA Semi. Veel van hen werkten nu voor Agnilux, dat ook voormalig medewerkers van TiVo en Cisco in dienst had. Niemand waar Agnilux nu eigenlijk mee bezig was, al zal het waarschijnlijk iets met energiezuinige processoren te maken hebben. De voormalige website van Agnilux gaf daarover ook weinig informatie: het toonde alleen adresgegevens en een uitleg van het woord ‘agnilux’. Voorafgaand aan de overname door Google waren Microsoft en Texas Instruments in gesprek met Agnilux. Een artikel uit de New York Times suggereert dat ze bezig waren met servertechnologie.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.