Google gaat eigen softwarewinkel Android Market lanceren

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

android market downloadsGoogle heeft plannen voor een eigen App Store bekendgemaakt. In de winkel zullen Android-applicaties verkrijgbaar zijn op een soortgelijke manier als in de iTunes App Store. De winkel krijgt de naam Android Market en zal voor het eerst in betaversie aanwezig zijn op de eerste Android-toestellen die later dit jaar verschijnen. Het nieuws komt van Google-medewerker Eric Chu, die in een weblogbericht schreef over de plannen rond de Android Market. De winkel zal aanvankelijk gratis applicaties bevatten; later komen er ook betaalde apps en betaalde content bij.

android marketGoogle gaat de applicaties voorzien van een feedback- en waarderingssysteem, vergelijkbaar met wat in YouTube wordt gebruikt. Iedereen kan applicaties toevoegen. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden als handelaar, voegen daarna de content of applicatie toe en publiceren deze. De ontwikkelaars krijgen een aantal functies tot hun beschikking, die gaandeweg verder zullen worden uitgebreid. Zo is er een dashboard met statistieken van de ‘verkochte’ software en een mogelijkheid om meerdere versies van applicaties te uploaden. Dat laatste is nodig omdat de eisen en functionaliteit voor verschillende Android-toestellen anders kunnen zijn. Dat voorspelt weinig goeds: een wildgroei van versies zoals nu al bij Windows Mobile-software het geval is?

android market feedbackEen vergelijking met de iTunes App Store is wel op zijn plaats. Daar is geen sprake van een onderverdeling in software voor bepaalde toestellen: er zijn weliswaar verschillende apparaten waarop de software draait (naast de iPhone 3G ook de iPod touch en de ‘oude’ iPhone zonder GPS). Toch vindt er in de App Store geen onderverdeling plaats. Applicaties waarvoor een bepaalde functionaliteit nodig is (bijvoorbeeld een microfoon in het geval van Shazam) zijn gewoon te installeren, maar werken niet optimaal.

google android marketEen ander verschil tussen de iTunes App Store en Android Market is dat Google alle applicaties wil toelaten. Er komt geen ballotagecommissie aan te pas, al kan je afvragen of de controle die Apple uitoefent altijd wel even effectief is. De komst van een nieuwe softwarewinkel is verder een aanwijzing dat de markt aan het veranderen is. Vooral gamesontwikkelaars zijn bijna niet anders gewend dan dat ze hun content aan operators aanbieden, die de game vervolgens via een eigen portal aanbiedt. Er zijn wel een aantal onafhankelijke aanbieders van mobiele applicaties: Pocketgear en Handango zijn bekende internationale sofwareportals en in de Benelux zijn eigenlijk alleen Pocketland.nl en Smartsym.nl actief. Maar het downloaden en installeren van extra software op mobiele telefoons werkt eigenlijk alleen wanneer de toestelmaker het expliciet aanbiedt op een toestel of het vooraf op een toestel installeert, zoals onder andere Nokia doet.

Full disclosure: voor de shops Pocketland.nl en Smartsym.nl hebben wij (Textopus) een aantal jaren het beheer van de Nederlandstalige shops gedaan. Inmiddels zijn wij niet meer bij de shops betrokken, maar we vonden het wel zo netjes om even te vermelden.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.