Gmail-webapplicatie krijgt update voor iPhone en Android

· Edward Neve

Gmail floating toolbarZaterdag maakten we al melding dat de Gmail-webapplicatie een update zou krijgen.  Toen was nog niet bekend wanneer deze verbetering zou worden doorgevoerd. Google heeft zojuist op haar mobile blog bekend gemaakt dat deze update per direct voor de iPhone en Android beschikbaar is voor het grote publiek. Het gebruiken van de webapplicatie in plaats van de standaard Mail-applicatie op je iPhone biedt een aantal voordelen. Zo kun je zoeken in al je e-mail, zijn je labels zichtbaar en worden de e-mails als conversaties weergegeven zoals je dat ook in de desktopversie van Gmail gewend bent.

De belangrijkste nieuwe feature is de zogeheten floating bar. Deze komt tevoorschijn wanneer je een of meerdere conversaties selecteert en blijft steeds bovenin beeld staan, ook als je naar beneden scrollt. Met behulp van deze toolbar kun je de geselecteerde conversaties archiveren, verwijderen, als gelezen/ongelezen markeren of als spam markeren. Verder is de zoekfunctie naar een handigere plek verplaatst. Vroeger moest je helemaal naar onder scrollen om de zoekbalk voor je e-mail te vinden. Nu is er simpelweg een vergrootglas-icoon beschikbaar aan de bovenkant die, als je erop klikt, een zoekbar naar beneden laat komen. Ook worden je labels nu in dezelfde kleuren getoond als in de desktop-versie van Gmail. En verder zijn er ook nog enkele andere cosmetische veranderingen zichtbaar bij het aanmaken van een nieuwe e-mail en het bladeren in je contactpersonen.

De nieuwe webapplicatie van Gmail is gebaseerd op onder andere HTML5 en Gears. Google geeft aan dat de volledige impact van deze nieuwe technieken nog niet helemaal te zien is, maar dat het hen in staat stelt in de toekomst de performance nog meer te verbeteren en andere nieuwe features makkelijker te implementeren.

De updates zijn nu alleen nog doorgevoerd voor de Engelse versie van Gmail. Google laat weten dat later vandaag of morgen de update wordt doorgevoerd voor de andere talen. Als je de webapplicatie nu alvast tot je beschikking wilt hebben, verander dan op de desktop in je Gmail-instellingen je Gmail display language in English (US). Surf daarna in je Safari-browser naar http://gmail.com

Google heeft ook een filmpje op haar weblog geplaatst waarin de nieuwe web-applicatie wordt getoond:

De nieuwe Gmail webapp

Zoekfunctie

Via: Google Mobile Blog
Met dank aan alle tipgevers

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Edward Neve (1979) was vaste blogger op iPhoneclub.nl van maart 2009 tot februari 2010. Al van kinds af aan bezig met computers, gadgets, en alles waar zoveel mogelijk knopjes op zitten. Nadat hij in 2007 voor het eerst in aanraking kwam met een iPod Touch volgde er niet lang daarna zijn eerste iPhone 3G. Sindsdien is hij helemaal verknocht aan het apparaat en probeert hij al het nieuws bij te houden wat hierover langskomt. Hij was al een vaste lezer van iPhoneclub en kwam via Twitter in contact met Gonny en Jean-Paul, die hem destijds vroegen om zijn nieuws voortaan ook hier op te schrijven. Edward schrijft onder meer ook voor PCM en Computer Idee. Nauwlettend hield hij voor ons de AppStore en Cydia in de gaten op zoek naar de beste tweaks, programma's en spellen. 

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.