Geen verbod op iPhone en iPad in Nederland

(Laatst bijgewerkt: ) · Bastiaan Vroegop

iPhone SamsungHet gerechtshof in Den Haag heeft Samsung’s verbod op de iPhone en iPad vandaag afgewezen. Apple heeft zich niet onredelijk opgesteld in de onderhandelingen over een licentie op UMTS/3G-technologie, waardoor er geen reden voor zou zijn. De iPhone 4s zou ook geen patenten van van Samsung schenden, omdat Samsung toestemming heeft verleend aan leverancier Qualcomm. Er is nog geen uitspraak over mogelijke schending van patenten in oudere iPhones en iPads.

Samsung stapte naar de Nederlandse rechter, omdat Apple volgens het bedrijf verschillende patenten rond het gebruik van 3G zou hebben geschonden. Hierbij werd onder andere een verkoopverbod geëist. De iPhone 4S zou deze patenten niet schenden, met dank van Apple’s leverancier: Samsung heeft toestemming verleend aan Qualcomm, het bedrijf dat de baseband chip in de iPhone 4S levert. Gezien de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2 een andere chip gebruiken, moet het nog blijken of deze patenten schenden.

Samsung zou met Apple volgens de FRAND-regels in gesprek moeten over mogelijke licenties voor Samsung’s 3G-patenten. Deze onderhandelingen zijn tevens een reden waarom er volgens de rechter geen recht voor een verbod is: deze zou de onderhandelingen over een licentie flink onder druk zetten.

Apple en Samsung zijn al langer juridisch met elkaar verwikkeld. Dit leidde vorig jaar onder ander tot een kortstondig verkoopverbod van verschillende Samsung Galaxy-telefoons. Er lopen ook verschillende rechtszaken tussen Apple en andere smartphone-makers, over verscheidene patenten.

Bron: Tweakers

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.