Foto’s-app in iOS 10 filtert 4.432 objecten en 7 gezichtsuitdrukkingen

De nieuwe Foto's-app van iOS 10 en macOS Sierra herkent 4.432 objecten en 7 gezichtsuitdrukkingen. Ook kan de app bezienswaardigheden herkennen, ook als zij ze op voorhand nog niet kent.

De nieuwe Foto’s-app in iOS 10 gebruikt kunstmatige intelligentie om je fotocollectie nog slimmer te kunnen doorzoeken. Volgens Apple worden er 11 miljard berekeningen per foto uitgevoerd om je foto’s in de juiste albums in te delen. Zo ontstaan Memories (Aandenkens), speciale fotoalbums rondom een bepaald thema. Maar welke albums zijn dat dan? Een bezoeker van Reddit had dit weekend tijd om het allemaal uit te zoeken.


macOS Sierra Foto's-app

Foto’s-app kent 7 gezichtsuitdrukkingen

De Foto’s-app wordt zowel op iOS 10 als op de Mac sterk vernieuwd, met onder andere gezichtsherkenning en intelligente zoekfuncties. De app herkent of er een hond, een paard of een berglandschap op de foto staat. In regels code van macOS Sierra is meer informatie te vinden hoe Apple het aanpakt. Het lijkt er trouwens op dat het alleen werkt op iOS-toestellen met 64-bit processor, want op een iPhone 5 met iOS 10-beta is de Aandenkens-functie niet te zien.

Bekijk ook

Apple maakt Foto's slimmer met kunstmatige intelligentie

Apple heeft kunstmatige intelligentie toegevoegd aan Foto's, zodat alle afbeeldingen netjes gesorteerd worden. Dit noemen ze Aandenkens (Memories) en er kunnen zelfs korte video's van gemaakt worden.

Apple’s Foto’s-app kan 7 verschillende gezichtsuitdrukkingen onderscheiden, namelijk hebberig, walging, neutraal, schreeuwen, lachen, verrast en wantrouwig. Verdrietig staat er niet bij. Ook wordt van elk gezicht een ‘gezichtsafdruk’ gemaakt, vergelijkbaar met een vingerafdruk. Deze informatie wordt gebruikt om de Aandenkens (Memories) te maken, albums rondom bepaalde personen, tijdstippen of situaties. De namen van de albums worden automatisch gegenereerd uit de foto’s en tags.

Apple's iOS 10 Foto's-app

Een greep uit de Aandenkens-categorieën die Apple hanteert (in het Engels):

Memories from areas of interest, Best of past memories, Memories that break out of routine, Celebration in history, Contextual memories, Crowd, Day in history, Holiday in history, Location of interest, Nearby, New contextual memories, New memories, Person’s Birthdays, Person’s memories, Recent events (calendar, crowd, holiday, people, person, social, trip, weekend), Region of interest, Social group memories, Sometime memories, Special memories, Favourited, Trips, Week in history, Weekend, Year summary, Last week, Last Weekend

4.432 objecten

Als Apple eenmaal je foto’s heeft ingedeeld kun je er razendsnel naar zoeken, bijvoorbeeld naar foto’s met een verjaardagstaart, paarden of honden. In totaal zijn er 4.432 items die Apple doorzoekt, waarbij er ook een paar minder gebruikelijke zijn, zoals foto’s met een diadeem. Ook kun je zoeken op allerlei bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren of de Big Ben. Overigens kent de Foto’s-app die bezienswaardigheden niet op voorhand, maar doorzoekt een ingebouwd woordenboek waarin bijvoorbeeld het trefwoord ‘stad’ in voorkomt. Als de app steeds hetzelfde gebouw op een bepaalde locatie op foto’s ziet, weet Apple dat het een aparte map moet maken.

Aandenkens, instellingen in Foto's-appWil je weten welke 4.432 objecten Apple doorzoekt, dan kun je de lijst vinden in een Medium-artikel, geschreven door de eerdergenoemde Reddit-bezoeker.

Waarschijnlijk is dit nog niet de definitieve lijst, maar gaat Apple het in de komende beta’s verder bijschaven.

In de instellingen van de Foto’s-app lijkt ook nog niet alles definitief: bij het kopje ‘Aandenkens’ staat de schakelaar ‘Toon feestelijke activiteiten. Je kunt feestelijke activiteiten voor je eigen land weergeven.’ Dat wekt de indruk dat de functie alleen foto’s van evenementen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag gaat bundelen. Overigens is de Aandenkens-functie niet te vinden op de iPhone 5 en andere toestellen met 32-bit processor.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.