Engadget: ‘iPhone 5 en iPad 2 hebben compleet nieuw ontwerp’

(Laatst bijgewerkt: ) · Michel Lusthof
Alle informatie over de door Apple op 2 maart 2011 aangekondigde iPad 2 lees op je op onze website iPadclub.nl.

Gadget-blog Engadget claimt exclusieve informatie te hebben ontvangen over de volgende iPhone, iPad evenals een nieuwe Apple TV. Volgens Engadget zal de iPhone 5 een ‘volledig nieuw ontwerp’ hebben en gepland staan voor aankomende zomer, al is dat laatste natuurlijk niet echt heel nieuwswaardig. Het toestel zal worden aangestuurd door Apple’s nieuwe A5-CPU (met als basis een ARM Cortex-A9 multicore-processor). Zoals vrijdag al duidelijk werd zal de iPhone 5 voorzien zijn van een Qualcomm-chipset. Deze zal dienst doen als processor voor de CDMA, GSM en UMTS-baseband. Van LTE (4G) is op dit moment geen sprake. Dit meldt de website naar eigen zeggen op basis van meerdere betrouwbare bronnen die in het verleden onder meer betrouwbare informatie over de nieuwe Apple TV verstrekten.

Op dit moment zou het nieuwe toestel ‘discreet’ door ‘senior staff’ van Apple getest worden. Dit zou alleen plaatsvinden op Apple’s campus in Cupertino, waarschijnlijk om het debacle van vorig jaar te voorkomen. Toen verloor een Apple-medewerker een prototype van de iPhone 4 in een bar, die vervolgens in handen kwam van Gizmodo, een ander bekend en populair gadgetblog. Het is nog onduidelijk wat een volledig nieuw ontwerp precies zal inhouden. Er werd eerder al gespeculeerd dat Apple besloten zou hebben om de welbekende homeknop in de volgende iPhone weg te laten. Dit gaat echter louter om geruchten en speculaties.

Informatie over de volgende iPad is er ook. De iPad 2, zoals deze vooralsnog wordt aangeduid, zou niet zo dichtbij een lancering zijn als wordt gesuggereerd. De hoesjes en hardware-mockups die recentelijk opdoken zouden slechts ‘vroege versies’ zijn, hetgeen volgens Engadget inhoudt dat een lancering nog enkele maanden voor ons ligt. Een lancering in april is volgens de website wel aannemelijk en dat is weer in lijn met de berichten die het Duitse Macnotes.de eerder deze week ontving. Engadget omschrijft de opvolger van de iPad als een ‘thinner, sleeker tablet’ met een nieuwe schermtechnologie die verwant (maar niet hetzelfde) is aan het Retina Display van de iPhone 4.

Dit laatste is interessant, omdat de berichten over een iPad 2 met Retina Display elkaar nogal tegenspreken. Als we Engadget mogen geloven heeft het nieuwe iPad-scherm, in tegenstelling tot al die berichten, een ‘superhoge resolutie’. Het scherm zelf behoudt dezelfde grootte van 10 inch. Inmiddels geen verrassing meer, maar volgens de bronnen zou de iPad 2 beschikken over een camera aan de voor- en achterzijde (foto’s en video’s). Wel verrassend is dat het apparaat met grote zekerheid een SD-kaartslot zal krijgen en geen USB-poort zoals eerder werd gesuggereerd. Ook bij de iPad zou Apple voor Qualcomm-chipsets — dual GSM/CDMA — gekozen hebben. Engadget acht het waarschijnlijk dat de A5-processor van de nieuwe iPhone 5 ook zijn weg naar de iPad 2 zal vinden, maar heeft dit nog niet kunnen bevestigen.

Tot slot werkt Apple ook alweer aan een opvolger van de nieuwe Apple TV, die vorig jaar september werd geïntroduceerd. Het apparaat is vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar. De A5-processor van de iPhone 5 gaan we volgens Engadget ook weer terugvinden in de tweede generatie van de nieuwe Apple TV. Hierdoor zou onder meer zeer snelle 1080p High Definition-video-output mogelijk worden; de huidige Apple TV ondersteunt maximaal 720p HD-video.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Begon in 2010 voor iCulture te schrijven en werkt na enige omzwervingen weer als freelancer voor de site. Doet daarnaast vanaf september een pre-master aan de Rijksuniversiteit Groningen. Is tevens actief Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef ook voor andere techsites en -tijdschriften.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.