Earth Primer: speel en leer met de aarde

· Bram Balk

earth primer icoonDe aarde is ongelofelijk machtig en indrukwekkend. Daarom is het niet voor alle begrippen even gemakkelijk om ze uit te leggen. Waarom is er op de ene plek enorme droogte en op de andere veel regen, ook al is het op beide plekken warm? Wat zijn vulkanen? Hoe zijn de continenten ontstaan? Earth Primer, een interactief aardrijkskundeboek voor de iPad, vertelt je dit allemaal. Maar daar blijft het niet bij. Het e-boek beperkt zich namelijk niet tot tekst, plaatjes en bewegende beelden. Nee, het belangrijkste onderdeel zijn de gedeeltes waarin je mag spelen met de elementen. Hoe alle principes precies werken, kun je zien door het zelf te doen. Zo leer je spelenderwijs alle principes die in het boek worden uitgelegd.

Het boek legt bijvoorbeeld uit hoe het binnenste van onze planeet eruit ziet. Je krijgt uitleg wat tektonische platen zijn, waarom vulkanen ontstaan en hoe deze vulkanen van invloed zijn op de rest van het klimaat. Tijdens deze uitleg kun je zelf in de weer met een interactieve demonstratie waarmee je zelf magma kan gebruiken om vulkanen te vormen. Verderop kun je zien hoe bergen van invloed zijn op regen, wind en warmte. Je mag spelen met water om te zien hoe daarmee planten groeien en een bepaald biosfeer ontstaat. De app vraagt bovendien ook soms om bepaalde dingen te doen, zodat je ziet wat er gebeurt onder bepaalde omstandigheden.

earth-primer-interior

Als kers op de taart heeft de boek naast het theoriegedeelte ook een sandbox, een speelmodus waar je alle gereedschappen van het boek los kunt laten op een klein stukje planeet. Alle tools die je hier krijgt zijn gebaseerd op principes die in het boek worden uitgelegd. Met temperatuur, regen, zon, de zeespiegel, heuvelvorming en nog veel meer mogelijkheden kun je naar hartelust spelen met de elementen.

earth-primer-tools

Earth Primer kost €9,99 in de App Store en is ‘geschikt voor 9 tot en met 11 jaar’. In de praktijk is de app leuk voor alle leeftijden.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Schrijft al jaren artikelen over alles wat met Apple te maken heeft. Wacht met smart op de Apple HDTV.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.