Cruise Control-app stemt muziek af op hardloopsnelheid

· Gonny van der Zwaag

cruise controlBen je in januari weer begonnen met hardlopen, dan heb je misschien gemerkt dat de juiste muziek enorm kan helpen. Laat je je meeslepen door het ritme van de muziek, dan ben je alweer een kilometer verder voor je er erg in hebt. De nieuwe app Cruise Control probeert de snelheid van de muziek af te stemmen op de snelheid waarmee je aan het hardlopen bent. Als je begint te rennen stel je ongeveer je snelheid in, zodat Cruise Control weet met welke snelheid ‘ie rekening moet houden. Daarna past de app automatisch de snelheid van de muziek aan. Je kunt overigens ook gewoon beginnen te rennen en ziet dan vanzelf dat de app zich aanpast.

Maar het kan ook zijn dat je een bepaald tempo voor ogen hebt, bijvoorbeeld als je een afstand binnen een bepaald tijdsbestek wilt afleggen. In dat geval kun je de gewenste snelheid kiezen en de app zorgt dat de muziek erbij wordt aangepast. Cruise Control geeft dan het tempo aan.

cruise control iphoneDe makers van de app hebben een algoritme ontwikkeld dat maximaal 1% afwijkt van het gewenste tempo. Als je 90 minuten gaat hardlopen is de afwijking in je aankomsttijd dus minder dan een minuut.

Koppel je een hartslagmeter aan je iPhone, dan kun je ook muziek laten afspelen op basis van de gewenste hartslag. Cruise Control werkt samen met Bluetooth-hartslagmeters en hartslagmeters die met ANT+ werken. Het enige wat je hoeft te doen is op de maat van de muziek te lopen. Cruise Control is ontstaan uit onderzoek in het Locomotion Lab van Simon Fraser University (Vancouver, Canada). De oplossing is uitgebreid getest aan de hand van experimenten.

Downloaden: Cruise Control (€4,49, iPhone, iOS 5.1+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.