Reacties voor: CEO: Nokia is een ‘brandend platform’, bedrijf moet andere weg in slaan

Volgens Stephen Elop, de nieuwe CEO van Nokia, staat de Finse telefoonfabrikant op een 'brandend platform', omdat het bedrijf niet in staat is gebleken de concurrentie met Apple en Google aan te gaan. Hij schrijft dit in een interne memo aan medewerkers van het bedrijf, die in handen is gekomen van Engadget.
Michel Lusthof -

Reacties: 26 reacties

  1. Als je niet de markt kan leiden door te investeren en innoveren moet je helaas volgen, vooral in de technologie geldt dat. Waar Nokia vroeger innovator was is ze tegenwoordig louter een volger.

  2. Ze kunnen beter andriod draaien. Kijk samsung lg Sony draaien andriod. Het os is ook gratis ze kunnen beter dat verwacht ik ook al van Nokia dat ze andriod en af en toe symbian telefoons uit brengen

  3. Niet te vergeten is dat Nokia als het ware aan de wieg van de markt “smartphones” stond door destijds de concurrentie voor te zijn, maar met hun Symbian OS zijn ze te lang blijven treuzelen en in vergelijking tot andere OS systemen zijn ze achterop geraakt en ook de compatibiliteit tussen Symbian telefoons is alles behalve, men had het Symbian platform gewoon veel interessanter moeten maken, dan had Android allicht niet in zulk reuzetempo de markt gaan bezetten.
    Ondanks veel mooie en goede toestellen uitgebracht te hebben hebben ze idd nooit dezelfde gebruikservaring geëvenaard als die van de iPhone en dat is iets waar andere fabrikanten hoe langer hoe meer in slagen om toch een deftig toestel af te leveren die potentieel heeft.

  4. Elop is gestart in sept 2010 en zal dus ergens in aug gepolst zijn.
    Als hij 6 mnd. tot deze vaststelling nodig heeft, die je beter voorafgaand aan je overstap kan maken, past dat wel in het responsieprofiel van Nokia 
    Maar er ligt een enorme markt open van bejaarden die telefoons met reusachtige cijfertoetsen zoeken, waarmee je ook naar hartelust kan smijten en plonzen, en die liever NIET willen innoveren.

  5. het is ook logisch als je ziet met wat voor baggertoestellen nokia komt nowadays

  6. Ooit mijn favoriete telefoonmaker. Ik dacht nooit iets anders te halen dan een Nokia. Ik heb een hele lijst Nokia’s gehad. 6110, 3310, 6310, 3650, NGage, 7610, N90, N80, N95, N96.

    Eigenlijk altijd super tevreden geweest, tot de N96. Veel software problemen. Ondertussen was de iPhone al bij het 3GS model aangekomen en ben ik die gaan proberen. Toen pas zag ik wat een achterstand Nokia heeft opgelopen.

    En nu anderhalf jaar later lijkt die afstand alleen maar groter te worden. Nokia, ooit liep je voorop. Nu houd ik het voorlopig bij iPhone.

  7. @Rufus den Zeeperd: Als jij het normaal vindt dat een baas nieuw binnenkomt en dezelfde dag al, zonder met iemand binnen het personeel gesproken te hebben, al zegt dat het bedrijf zinkende is… Ja, in dat geval heb je gelijk.
    Natuurlijk wist hij vooraf al wat het probleem is/was bij Nokia. Zie bijvoorbeeld hier: http://daringfireball.net/2010/09/nokia_next

  8. Origineel geplaatst door Umut
    Ze kunnen beter andriod draaien. Kijk samsung lg Sony draaien andriod. Het os is ook gratis ze kunnen beter dat verwacht ik ook al van Nokia dat ze andriod en af en toe symbian telefoons uit brengen

    Android is rommel, enige reden dat het hevig verkocht is, is omdat men 50tal fabrikanten heeft die het OS gebruikt.

    De kans is groot dat Android binnen korte tijd, moe gaat gezien worden door de eindgebruikers.

    Meego/Maemo is vele beter, hopelijk zien we er binnekort wat meer van 🙂

  9. Met de N95 dacht ik toendertijd een supertelefoon te hebben.
    Op een gegeven moment de iPhone 3GS genomen en dat internette toch wel een heel stuk beter met dezelfde snelheid (t-mobile netwerk). Ook het instellen van een draadloos netwerk is met de iPhone een eitje. Alles was een eitje, tot het abboneren op podcasts toe!

    Heb een tijdje de ontwikkelingen bij Nokia gevolgd, maar ben afgehaakt. Het zijn nog steeds slappe fragiele designs met een oud OS… De bediening is er ook niet beter op geworden.

    Ben benieuwd wat ze er nu tegen gaan doen…

  10. Stephen Elo is sinds 5 maanden de nieuwe CEO, en nu zou ik nog graag weten van welke datum is die memo is om een indruk te krijgen over de snelheid van deze CEO.

    Een samenwerking met Microsoft ligt voor de hand gezien s’mans achtergrond, maar dat is wel een erg simpele aanleiding voor deze overigens verkeerde strategie. Microsoft is namelijk niet alleen ook erg groot, maar vooral ook er onsuccesvol gebleken in de smartphone markt. Twee tamelijk logge en trage losers gaan elkaar nu omarmen… waarschijnlijk goed voor het vinden van troost (gedeelde smart is halve smart), maar het zal geen concurrerende smartphone opleveren zo is mijn verwachting. Bovendien is het innovatieve gehalte waarschijnlijk te laag omdat in dergelijke situaties veel te snel terugvalt in “dat hebben we altijd al zo gedaan” en niemand iemand voor de schenen wil schoppen.

    Als ik CEO van Nokia was zou ik het anders aanpakken; ik zou op zoek gaan naar een veel kleinere, nieuwere innovatieve onderneming die het voortouw neemt in de technologische koers en gebruik gaat maken van de enorme productiekennis- en andere mogelijkheden van het grotere Nokia.

    Ik wens ze er veel succes mee. Bellen kan ook, mijn nummer staat op mijn website.

    http://oneclick.indiatimes.com/photo/080q9f36996h2

  11. Origineel geplaatst door Peabz21
    Ik heb een hele lijst Nokia’s gehad. 6110, 3310, 6310, 3650, NGage, 7610, N90, N80, N95, N96.

    Lastig he, iedere keer opnieuw je telefoon leren bedienen en opnieuw de menustructuur te leren?

    Dat is precies één van de belangrijkste redenen waarom Nokia geen potten meer kan breken in het smartphone segment: fragmentatie. Ieder model heeft nieuwe mogelijkheden, maar de “oude” mogelijkheden vervallen soms. Ieder model heeft een nieuwe menustructuur, waarbij simpele handelingen opeens op een heel andere plek zitten.

    Ik heb zelf jarenlang diverse Nokia modellen gehad, waaronder de 6600 (oude “orka” model) en de N73 en met name die twee toestellen hadden erg last van fragmentatie en ook veel software-problemen die nooit echt opgelost zijn. Veel software bedoelt voor het toestel werkte niet, veel vreemde vastlopers, vaak ging het toestel spontaan bellen of smssen dwars door de toetsblokkering heen, dat soort dingen. Op een gegeven moment was ik er spuugzat van en ben overgestapt op de iPhone.

    Eén van de sterkste punten van de iPhone vind ik dat er geen fragmentatie is (tot nu toe). Ieder nieuw toestel kan nog steeds wat de vorige modellen ook konden en bij iedere nieuwe iOS versie zitten de “oude” functies nog steeds op dezelfde plek. Je hoeft nooit een nieuwe iPhone te leren gebruiken. Bovendien werkt álles, mits je in de gaten houd dat het minimaal voor jouw toestel en iOS versie geschikt is.

    Nog een kanttekening bij het artikel zelf: Het lijkt erop dat er eindelijk een verstandig man CEO is geworden bij Nokia, iemand die inziet waar het bedrijf in de fout is gegaan en vooral ook aandurft om dat in het openbaar toe te geven. Ik hoop dat hij het bedrijf weet te redden voordat het in de afgrond stort.

  12. Nog een ecosysteem? Lijkt me niet Nokia. Waarom zou ik bij jullie ecosysteem aanhaken? If you can’t beat them, join them. Sluit je aan bij android. Partneren met Microsoft? Van het ene brandende platform op het andere. Succes.

  13. Origineel geplaatst door Mark
    @Rufus den Zeeperd: Als jij het normaal vindt dat een baas nieuw binnenkomt en dezelfde dag al, zonder met iemand binnen het personeel gesproken te hebben, al zegt dat het bedrijf zinkende is… Ja, in dat geval heb je gelijk.
    Natuurlijk wist hij vooraf al wat het probleem is/was bij Nokia. Zie bijvoorbeeld hier: http://daringfireball.net/2010/09/nokia_next

    Nou, dan heeft hij toch enkele maanden redelijk zitten suffen.
    Zo’n job neem je aan omdat je een idee hebt hoe je het moet aanpakken, of je doet het puur voor het geld.
    Alleen op dit forum zijn al betere strategen te vinden…crowdsourcing…en DF John Gruber (jouw ref.) heeft hem dus al 5 mnd. geleden geholpen.

  14. Dat Nokia moet dringend iets anders uitvinden dat beter is als de Iphone anders gaat Nokia zijn boeken dicht moeten doen (dit is niet slecht bedoeld maar wil een voorbeeld maken)

  15. Zomer 2011 komt nokia met een windows phone 7 toestel , symbian is oud en niet zo mooi als ios enz

  16. waarom is android bagger? omdat het opensource is, en dus iedereen er naar believen in kan klussen? android ‘vanilla’, dus waar niks mee gebeurd is, is anders echt te gek hoor. enorm stabiel, soepel, en via apps kan je alles veranderen en aanpassen wat je wilt.

    nokia: als ze nu windows phone 7 op de markt gaan brengen, is dat echt een ramp. mensen willen die tiles niet, mensen willen APPS. widgets, of icons op een grid, zoals iOs.

    nokia moet gewoon eens goed snuffelen bij htc. telefoons als corebusiness, en de rest laten vallen. innovatie uitbesteden aan anderen, en niet knoeien met dingen inhouse. en als je dat wel wilt doen, het uittesten op je meego-platform, en dan lanceren, na de kinderziektes eruit gehaald te hebben, in de mainstream toestellen.

    het is zo eenvoudig.

  17. Onlangs had een collega een nieuwe mobiel (5235), ik zou wel even wat dingen voor haar instellen, want zij ziet echt de lol van zo’n ding niet in.

    Mijn god, wat een ellende. Ik ben er net achter dat dit dus S60 was. Bevestigde het oordeel wat ik op grond van mijn pa’s mobiel al had over symbian. Wat een klerezooi, ongelooflijk.
    Het feit dat mensen zulke onhandigheid gaan zitten verzinnen ergert me al, laat staan dat ik ooit een Nokia koop als er geen serieus OS op stat. Meest logische stap lijkt mij Android of WP7, maar daar heb ik weinig ervaring mee.

  18. Ze hebben gewoon achterover in hun directie stoelen liggen hangen en niks inovatiefs ondernomen.
    Het ging te goed, verdiende bakken geld en maakten nergens geen zorgen meer om bij Nokia.
    Tja, stilstaan is achteruitgang! Terecht dat de CEO geruimt en vervangen is.
    En dit gaan ze niet zomaar meer terug krijgen.
    Microsoft gaat als ze niet uitkijken hetzelfde probleem krijgen, veel marktverlies en toekijken hoe de concurentie een inhaalslag maken.
    De consument wil gebruikersgemak met een stukje design.
    Iets mooi wat je dagelijks gebruikt en nog makkelijk werkt.
    Daar gaat het bij Nokia en toch ook bij Microsoft mis.
    Te ingewikkeld en soms in de verkeerde ‘verpakking’ zodat de consument er geen wijs mee weet !

  19. Heb ook een heel pak nokias gehad:van de 3210 tot n95. Uit miserie met de n95 de iphone3g gekocht en sindsdien zo gehouden. Nokia was leider tot data-abonnementen verschenen. Symbian is gewoon verouderd: traag/instabiel en veel te omslachtig. Er zijn trouwens al veel te veel android toestelletjes…exclusiviteit spreekt mensen veel meer aan->iphone… Ookal mag er voor mijn part OSX opkomen in 1 van de volgende generaties. 🙂 of gewoon een vernieuwde omgeving om op te werken… Dat zou iets winstgevends kunnen zijn voor nokia….maar vraagt vooraf serieus wat investeren en brainstorming. Binnen 2jaar kan het weer helemaal anders zijn, we zien wel.

  20. Anyway, de jobstijdingen zijn inmiddels goed aangekomen, dus het “nieuws” dat binnenkort de hele tent overgaat op WP7 kan er ook nog wel bij zonder dat de beurs of de aandeelhouders omvallen of een hartaanval krijgen.
    Slecht nieuws beetje uitdiepen dan kan het later alleen maar meevallen

  21. Stilstand is achteruitgang en dat merkt Nokia op dit moment. Maar het feit dat ze zelf onderkennen dat ze achterlopen op de markt is een goed gegeven daar kun je meer mee dan domweg nog meer boventallige Nokia’s van achterlopende technologie produceren.

    Misschien moeten ze een andere weg inslaan en zich niet ‘ook’ storten op de huidige smartphonewereld waar Apple marktleider is en blijft. Zoals eerder opgemerkt zijn seniorenmobieltjes schaars en/of is er ook behoefte aan een goede mobiel pur sang zonder antennegates maar met bereik op extreme plaatsen om maar wat te noemen. Nokia moet niet onderschat worden want is heel lang en terecht marktleider geweest en zo’n positie komt niet vanzelf…

    Benieuwd hoe hun toekomst eruit gaat zien!

  22. nog steeds nokia als 2e telefoon voor mijn zakelijke gespreken gebruik ik 6310i. batterij gaat veel langer mee dan de iPhone. iPhone is na half dag leeg, moet het steeds hangen aan mijn Autolader terwijl de 6310i wel 3 dagen meegaat!

    Als je een stabiel telefoon wilt waar je lang mee kan zonder op te laden is de Nokia toch de beste in de markt. Moet je wel een oude er van nemen

  23. En ja hoor, Nokia gaat Windows Phone toepassen: http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/13898

  24. Vergeet niet dat Nokia en Motorola gezorgd hebben dat we nu zo ver zijn. De ontwikkelingen die deze bedrijven hebben gedaan zijn immens.

    En wat betreft Windows. Die hebben al heel lang smadelijke achtige oplossingen. Altijd moeten werken met alle hardware. Is een andere opgave dan soft en hardware in de hand hebben.

    Ik mag als het goed is over 8 dagen mijn ABO opzeggen voor mijn 4. Na de laatste voorwaarden van iTunes zal ik dus naar een andere telefoon gaan.

  25. Nokia is hardwarefabrikant geworden nu zij Win7 gaan gebruiken. Uit een eerdere analyse van Android/HTC & Windows/Hardwareboer is al gebleken dat deze aanpak de marges erg klein maakt en dus grote volumes verkocht moeten worden om nog fatsoenlijke winsten te genereren.

    Grote volumes verkopen in een markt waar je achter loopt lijkt mij een erg moeilijke klus, zelfs ook al zou je nu vergelijkbare technologie als de succesvolle concurrent (Apple) in handen hebben, dan nog.

    Richten op het absolute topsegment (met een state of the art superknaller) en/of het laagste segment (robuust met minimale functies) lijkt volgens mij voor de hand te liggen.

    Concurrentie is goed voor innovatie dus ik hoop echt dat ze het zullen redden, maar zien is geloven….

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.