CEO’s Google en WhatsApp steunen Apple in FBI-privacyzaak

De CEO's van Google en WhatsApp steunen Apple in hun standpunt omtrent de privacyzaak van de FBI. Ook werd er gedemonstreerd bij een Apple Store in San Francisco om Apple steun te betuigen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

privacy-vingerafdruk

Het was gisteren het gesprek van de dag en dat kan het vandaag weer worden: Apple verzet zich tegen een verzoek van een Amerikaanse rechter om de FBI te helpen bij het ontgrendelen van een iPhone. De CEO’s van Google en WhatsApp hebben zich openlijk achter het standpunt van Apple geschaard en bij een Apple Store in San Francisco verzamelden mensen zich om tegen de FBI te demonstreren.


Update 19 februari: ook Facebook en Twitter scharen zich achter Apple’s strijd tegen de FBI. Bovendien heeft voormalig antivirus-ondernemer John McAfee aangeboden de iPhone gratis te kraken, zonder hulp van Apple. Het lijkt echter vooral om een publiciteitsstunt te gaan.

CEO van Google Sundar Pichai liet gisteren in vijf verschillende tweets op Twitter weten dat hij achter Tim Cook staat in deze kwestie. “Het bericht van Tim Cook is belangrijk. Bedrijven dwingen om hun producten te hacken brengt de privacy van de gebruiker in gevaar.” Hiermee doelt Pichai op de open brief die Apple CEO Tim Cook gisteren online zette, waarin hij aangaf zich te verzetten tegen het verzoek van de Amerikaanse rechter.

Bekijk ook

Apple moet FBI helpen met ontgrendelen iPhone van terrorist

Een Amerikaanse rechter heeft Apple gevraagd om technische assistentie te leveren bij het ontgrendelen van de iPhone van een terrorist. Apple heeft echter eerder al gezegd dat alleen de gebruiker toegang heeft tot de gegevens van een vergrendelde iPhone.

Google CEO: ‘Dit is een zorgwekkende situatie’

Daarnaast benadrukt Pichai dat ze niet te beroerd zijn om overheden toegang tot gegevens te geven als ze hier een legale verordening voor hebben. “Maar het hacken van de data en het toestel van een gebruiker is een heel ander verhaal, en zorgt voor een zorgwekkende situatie”, aldus Pichai.

Ook Jan Koum, de CEO van WhatsApp, liet via een bericht op Facebook weten dat hij het eens is met de beslissing van Apple. “We mogen niet toestaan dat deze gevaarlijke standaard wordt gezet. Vandaag staat onze vrijheid op het spel”, aldus Koum. Ook geeft hij aan dat hij Tim Cook altijd bewonderd heeft om zijn standpunten over privacy, en hoe Apple zich inzet om de gegevens van de gebruiker te beschermen.

‘Achterdeurtjes zouden niet verplicht mogen zijn’

Reform Government Surveillance, een organisatie die meerdere grote techbedrijven zoals Microsoft, Facebook, Twitter en Google vertegenwoordigt schaart zich ook achter Apple. In een korte blogpost laat de organisatie weten dat techbedrijven ‘niet verplicht zouden moeten zijn’ om achterdeuren in hun software te maken.

Protest bij een Apple Store in San Francisco tegen het verzoek van de FBI.
Foto: AppleInsider

Demonstratie in San Francisco

De mensen die ook van zich wilden laten horen maar geen miljardenbedrijf runnen, verzamelden zich gisteren bij een Apple Store in San Francisco om Apple steun te betuigen. Fight for the Future, een actiegroep die zich inzet voor privacy demonstreerde daar, met stickers op de iPhone met de tekst ‘Ik sta het doorzoeken van dit toestel niet toe’.

Bekijk ook

Apple reageert in open brief op FBI-verzoek

Apple heeft een open brief gepubliceerd, waarin ze aangeven dat de FBI-zaak waarin ze een iPhone moeten ontgrendelen vergaande gevolgen heeft voor de privacy van klanten.

Holmes Wilson, mede-oprichter van Fight for the Future, liet aan AppleInsider weten dat het verzoek van de rechter reden was voor actie. “Het begon als een privacykwestie, maar het draait nu uit op een debat waarbij de toekomst van online veiligheid op het spel staat”, stelt Wilson. Fight for the Future zal volgende week bij meerdere Apple Stores in Amerika en ook in andere landen van de wereld soortgelijke demonstraties organiseren.

Ondertussen liet het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren weten dat het slechts om het kraken van een enkele iPhone gaat en dat Apple dus geen permanente ‘achterdeur’ in iOS hoeft te maken. Er zouden op dit moment geen andere zaken zijn die deze ernstige maatregel nodig hebben, al zou je natuurlijk kunnen stellen dat die zich in de toekomst ongetwijfeld wel voor zullen doen.

Volgens een uitgebreide analyse van The Guardian was het een zorgvuldig geplande actie van de FBI om juist deze zaak te kiezen voor het verzoek. Een schietpartij, veel onschuldige slachtoffers en terroristische motieven: alles klopt om te kunnen beweren dat Apple de privacy van een terrorist belangrijker vindt dat de veiligheid van het Amerikaanse volk.

Bekijk ook

Apple: 'Toegang tot data op nieuwere iPhones onmogelijk'

Apple heeft bij een rechter aangekaart dat ze iPhones met iOS 8 en iOS 9 niet kunnen ontgrendelen en data er vanaf halen. Bij iOS 7 is dat gedeeltelijk wel mogelijk, zegt Apple.
Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.