Bose Hearphones zorgen dat je gesprekken beter verstaat

Bose Hearphones zijn oordopjes met iOS-app, waarmee je beter kunt horen. De oordopjes versterken stemmen, zodat je een gesprek beter kunt voeren.

Bose kennen we als fabrikant van hoofdtelefoons, die vooral goed zijn in ruisonderdrukking. De nieuwste oordopjes die ze stilletjes hebben geïntroduceerd zijn voor iets heel anders bedoeld: met de Bose Hearphones-oordopjes kun je mensen beter horen, zonder dat je een gehoorapparaat nodig hebt.


Bose Hearphones: sociaal gesprek

Bose Hearphones: geen gehoorapparaat

Je kent het misschien wel: met je gehoor is niets mis, maar als je met vrienden in een druk café staat heb je toch moeite om anderen te verstaan. Je bent nog niet toe aan een gehoorapparaat, maar je zou wel willen dat je stemmen beter zou kunnen horen. Of je zit in een kantoortuin naar muziek te luisteren, om je beter te kunnen concentreren. Maar als een collega naar je toe komt om iets te overleggen, wil je het wél goed kunnen horen.

Voor dit soort toepassingen zijn de Bose Hearphones bedoeld. Ze lijken op de al bestaande QuietControl 30 met nekband, waarin bestaande technologie voor het filteren van geluiden is toegepast. De Bose Hearphones blokkeren dus niet al het geluid van de buitenwereld, maar laten je focussen op bepaalde geluiden, zoals stemmen. Daarvoor zitten er gerichte microfoons in de oordopjes, die sommige geluiden versterken en andere dempen. Sta je bijvoorbeeld in een café met luide muziek, dan kun je zorgen dat de muziek wat wordt onderdrukt, terwijl de stemmen van je vrienden wel goed doorkomen.

Alleen: hoe leg je tijdens een goed gesprek uit dat je oordopjes draagt?

Bose Hearphones, goed gesprek

Bose Hear-app voor iPhone

Met de Hearphones kun je ook aangeven uit welke richting de geluiden moeten komen, zodat je bijvoorbeeld kunt focussen op geluiden die van achteren komen.

Het werkt met de bijbehorende Bose Hear-app, die verkrijgbaar is voor de iPhone. In de omschrijving staat dat je het ‘world volume’ omhoog en omlaag kunt draaien en de richtmicrofoons naar wens kunt instellen. Ook zijn er standaard al instellingen voor tv-kijken, aandachtig gesprek, vliegtuig, wachtkamer van de dokter en sportschool. De app is niet geschikt voor de bestaande QC 30-oordopjes.

Bose Hear-app voor iPhone

Hoeveel de oordopjes gaan kosten en wanneer ze op de markt komen is nog niet bekend. Ook op de speciale website die Bose heeft geopend voor de Hearphones is die informatie nog niet te vinden.

Helemaal nieuw is het idee natuurlijk niet. Sony kondigde dit najaar de MDR-1000X aan, een hoofdtelefoon waarbij je zelf kiest om stemmen of andere geluiden door te laten. Ook bracht de kleinere fabrikant Doppler Labs al de Here One-oordopjes uit, die omgevingsgeluid kunnen filteren op basis van vooraf gekozen instellingen. Die komen in februari 2017 op de markt en kosten $300.

Bekijk ook

Here One: draadloos muziek luisteren én het verkeer horen

Met de Here One luister je naar muziek, maar hoor je ook nog steeds het verkeer om je heen.
Bekijk ook

Met de Here-oortjes ben jij de dj van het omgevingsgeluid

Krijsende kinderen, luide vliegtuigmotoren en kletsende collega's zijn geen irritatie meer met de oordopjes van Here, waarmee je specifieke geluiden volledig wegfiltert.

Mocht je wel een gehoorapparaat nodig hebben, dan zijn er gelukkig allerlei gehoorapparaten die ‘Made for iPhone’ zijn en goed samenwerken met je iPhone, bijvoorbeeld wat Bluetooth-streaming betreft.

Bekijk ook

Apple voegt betere Bluetooth-streaming toe aan hoortoestellen

Apple heeft geavanceerde Bluetooth-streaming van de AirPods ook beschikbaar gesteld voor makers van hoortoestellen. Bovendien kun je met Live Listen beter meeluisteren in een rumoerige omgeving.

Let op: onderstaande app is voorlopig alleen in de Amerikaanse App Store te vinden. Je hebt hiervoor dus een Amerikaans iTunes-account nodig.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.