Apple’s iOS kan met HTML5 sneller reageren dan concurrenten

· Gonny van der Zwaag

html5In 2016 zullen er 2,1 miljard mobiele telefoons zijn die HTML5 ondersteunen, denkt onderzoeksbureau ABI Research. Apple zal vooral de markt aanjagen en het snelst nieuwe functies kunnen implementeren, denken de onderzoekers. Toch zal het nog tot 2020 duren voordat HTML5 een complete standaard is. Momenteel zijn nog 25 functies voor HTML5 in ontwikkeling die de komende jaren wijdverbreid worden. Apple zal daarin vooroplopen vanwege visie en gebrek aan fragmentatie, denkt ABI. Android kan minder snel aanpassingen doen omdat ze met veel toestellen en toestelfabrikanten te maken hebben. En bij BlackBerry zijn nauwelijks toestellen te vinden die al HTML5 ondersteunen.

Eén belangrijke functie van HTML5 heeft te maken met video’s. Bij Flash is daarvoor een plug-in nodig, maar Apple heeft gekozen voor HTML5 omdat het ook zonder plug-in werkt. ABI-onderzoeker Mark Beccue denkt dat ze daarmee de juiste keuze hebben gemaakt: “Ik denk dat het verdwijnen van Flash dichterbij is dan mensen denken”. Het rapport van ABI Reseach geeft een overzicht van de huidige impact van HTML5 op mobiele apparaten, webontwikkelaars, bedrijven en andere spelers. Ook wordt gekeken naar de aanjagers en obstakels waar HTML5 mee te maken kan krijgen. De acceptatie van de 25 nieuwe functies wordt ook per regio nader bekeken.

Meer info: ABI-rapport HTML5 for Mobile Devices and Tablets

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.