Apple Watch: waarom het altijd 10:09 uur is

Op de Apple Watch is het altijd 10:09 uur. Toeval? Welnee, het is een jarenlange traditie van horlogemakers om 10:10 uur te kiezen - Apple is ze nét te slim af.

apple-watches
Apple staat erom bekend dat ze een absurde obsessie voor detail hebben. Alles moet kloppen. Met de Apple Watch betreden ze het vakgebied waar ook fanatiek op details wordt gelet: de horloge-industrie. Het is dan ook geen toeval dat het tijdstip op de Apple Watch altijd 10:09 uur is. Kijk maar op alle reclamematerialen: het is 10:09 uur bij Apple en geen minuut later.


Rolex horlogeDat is natuurlijk geen toeval: het bevat een subtiele hint dat Apple voorloopt op de Zwitserse horloge-industrie. De boodschap: “Apple is eerder aanwezig”. Fabrikanten van analoge horloges zijn gewend om het tijdstip 10:10 uur op reclamemateriaal te gebruiken. Het is een ideaal tijdstip, omdat het bijna symmetrisch is en cruciale nieuwe functies niet aan het oog onttrekt. Het logo blijft van de fabrikant staat precies tussen de wijzers en blijft goed zichtbaar. Ook is met wat moeite een gezichtje (smiley) te herkennen. Rolex kiest altijd het tijdstip 10:10:31 uur, want een exact naar beneden wijzende secondewijzer zou niet mooi zijn. TAG Heuer kiest voor 10:10:37 uur en Bell & Ross kiest 10:10:10 uur.

Maar zegt Apple met het tijdstip 10:09 uur dat ze vooroplopen of juist een minuut achterlopen op de concurrentie? Daar zou je over kunnen discussiëren. De aankondiging van de Apple Watch vond overigens niet om 10:09 uur plaats, maar veel later. De eerste beelden van de smartwatch waren na 57:30 minuten in de keynote te zien en de naam Apple Watch kwam na 59 minuten in beeld (tijdstippen op basis van de iTunes-podcast). Tim Cook noemde na 59:50 minuten de naam ‘Apple Watch’, maar dat tijdstip hadden ze niet helemaal zelf in de hand. Er barstte namelijk een minutenlang applaus los op het moment dat de naam van het horloge op de schermen verscheen.

Lees ook: Dossier Apple Watch en Apple Watch kopen

iphone-942De traditie gaat terug tot minstens 1926, toen de Hamilton Watch Company er als eerste mee is begonnen. Een paar uitzonderingen vonden we nog wel. Timex gebruikt 10:09:36 uur en ook Jaeger LeCoultre, het favoriete merk van Apple’s nieuwste topdesigner Marc Newson, gebruikt ook 10:09:36 uur in heel wat reclamefoto’s. Apple blijft deze twee horlogegiganten zes seconden voor, door te kiezen voor 10:09:30 uur. Bekijk je de top 100 van bestverkochte horloges, dan zijn 97 van de 100 afgesteld op 10:10 uur. In voorgaande eeuwen werd nog wel eens voor 8:20 gekozen: ook symmetrisch, maar daarbij zijn de wijzers naar beneden gedraaid zodat een somber gezichtje ontstaat.

Dat het tijdstip op iPhones altijd 9:42 uur is, zal je vast ook niet zijn ontgaan. Al in 2007 stelden we de vraag waarom het altijd 9:41 en 9:42 uur is op de iPhone. Het antwoord kwam drie jaar later pas, van notabene Scott Forstall. Hoe het precies zit lees je hier.

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 september 2014 om 18:07
Onderwerp
Categorie
iDevices

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.