Apple verslaat Nokia als meest winstgevende toestelmaker

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

apple steve jobs moneyVolgens analysebureau Strategy Analytics was Apple afgelopen kwartaal de meest winstgevende toestelmaker ter wereld. Concurrent Nokia heeft nog steeds het grootste wereldwijde marktaandeel, maar Apple verdient meer, zo blijkt uit cijfers van het bureau. Dat Nokia achterblijft heeft te maken met de economische malaise en het feit dat de verkoopcijfers in de VS stagneren. Apple’s operationele winst kwam in het derde kwartaal uit op $1,6 miljard, schat Strategy Analytics.

Nokia kwam niet verder dan $1,1 miljard. Maar zelfs met deze tegenvallende cijfers hield Nokia nog steeds 37,9 procent marktaandeel en verkochten ze 16,4 miljoen toestellen. De winstmarge van de toestellen is in de loop van 2009 wel steeds verder gekrompen.

Strategy Analytics verklaart het succes van Apple uit grote volumes, hoge groothandelsprijzen en strakke kostenbeheersing. Er komt daardoor meer geld beschikbaar voor innovatie. Toch zit Nokia niet helemaal stil: ze zijn deze week begonnen met uitleveren van de Nokia N900, een nieuw high end-toestel, dat gebruikmaakt van het Linux-gebaseerde Maemo-platform. Analisten zien het als een cruciale ontwikkeling om Nokia weer op het juiste spoor te brengen. Nokia en Samsung hebben beide ongeveer 60% van de wereldwijde telefoonmarkt in handen, maar beide hebben terrein verloren aan Apple en RIM’s Blackberry. Samsung kondigde gisteren aan dat ze in december een eigen smartphone-besturingssysteem gaan lanceren met de naam Bada. Maar zit de markt wel te wachten op nóg een besturingssysteem?

Bron: Strategy Analytics
Via: Reuters

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.