Deze poorten zitten (niet) op de nieuwe Apple TV

De vierde generatie van de Apple TV ziet er vooral op de achterkant anders uit. Zo ontbreekt er een belangrijke poort, omdat deze plaats moest maken voor een andere.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Apple-TV-achterkant
De vierde generatie Apple TV ziet er haast identiek uit als zijn voorganger, maar heeft aan de achterkant wel een flinke make-over gekregen. Zo ontbreekt de optische digitale audiopoort en is de micro-USB-aansluiting vervangen door een USB C-poort. Wat houden deze veranderingen in?


Het ontbreken van een optische digitale audiopoort is slecht nieuws voor mensen die een home cinema-set hebben of muziek luisteren via de Apple TV. Het is hierdoor namelijk niet meer mogelijk om een gangbare audiokabel (ook wel S/PDIF of TOSLINK genaamd) aan te sluiten.

iCulture-lezer Martijn schreef ons:

Voor mij is dit een erg vervelend probleem, want wat heb je aan Apple Music als je het niet via je audioset kan luisteren? Dat zou betekenen dat altijd je tv moet aanstaan of dat je een duur kastje moet kopen om het geluid en beeld te splitten?

Als andere iCulture-lezers daar een slimme oplossing voor weten, horen we dat natuurlijk graag.

Bekijk ook

'Apple heeft USB-C uitgevonden'

Apple heeft zelf de USB-C-aansluiting op de nieuwe MacBook uitgevonden, en het idee weggegeven zodat iedereen het kan gebruiken.

Audio via losse ontvanger, HDMI of HDTV

Het lijkt erop dat je een versterker of losse ontvanger (converter of audio extractor) moet gebruiken, om muziek te kunnen luisteren. Een andere optie is om je Apple TV aan te sluiten op de HDMI-aansluiting van je audiosysteem (voor zover aanwezig). Heb je een Sonos PlayBar, dan zou je die kunnen aansluiten op de televisie om naar muziek te kunnen luisteren, of je sluit de Apple TV op de HDMI-poort van de HDTV aan, maar dan moet je de televisie wel steeds inschakelen. Je zou ook de muziek via Bluetooth kunnen streamen, maar dat komt de kwaliteit waarschijnlijk niet ten goede.

Apple TV 3e generatie poorten.
De 2e en 3e generatie Apple TV. 1 = IR-ontvanger, 2 = statuslampje, 3 = poort voor netsnoer, 4 = HDMI-poort, 5 = micro-USB-poort, 6 = optische digitale audiopoort, 7 = Ethernetpoort.

Vergelijking met Apple TV 2e en 3e generatie

Voorheen had de Apple TV 2e en 3e generatie een micro-USB-poort voor diagnostische toepassingen. Die is vervangen door een USB C-poort. Dit maakt de Apple TV dus het tweede Apple-apparaat met een USB-C poort. De andere grote verandering is dus het verdwijnen van de optische audiopoort.

Intern heeft de vierde generatie Apple TV een 64-bits A8-chip, Bluetooth 4.0, ondersteunt hij 802.11ac Wi-Fi met MIMO en heeft hij een infraroodontvanger voor de afstandsbediening. De nieuwe Apple TV is vanaf eind oktober beschikbaar.

Bekijk ook

Apple TV 4e generatie officieel aangekondigd

Apple heeft de Apple TV 4e generatie gepresenteerd. Deze nieuwe Apple TV draait op tvOS en biedt ondersteuning voor apps, games en meer. Siri speelt ook een belangrijke rol voor de Apple TV. Wat kun je allemaal verwachten? We zetten alle aankondigingen op een rij.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 81 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.