Apple wil Touch ID-sensor verwerken in iPhone-scherm

Apple heeft plannen om de Touch ID-sensor in het iPhone-scherm te verwerken, zo blijkt uit een patent. Eén van de methoden werkt met ultrasoon geluid.

Een iPhone zonder fysieke homeknop komt een stap dichterbij. Apple heeft een patent ingediend, waarin het idee van een Touch ID-sensor in het scherm wordt beschreven. Concepten van een dergelijke iPhone zonder fysieke homeknop circuleren al langere tijd en nu blijkt opnieuw dat Apple er ook wel brood in ziet. Het maakt iPhones zonder bezel (schermrand) mogelijk. Het scherm loopt dan helemaal tot aan de zijranden.


touch-id-screen

Touch ID-sensor in iPhone-scherm

Het nu gepubliceerde patent beschrijft drie technologieën die Apple kan gebruiken voor de vingerafdrukscanners. Eén ervan is ultrasone beeldtechnologie. Daarbij kan de sensor in het scherm worden ingebouwd. De technologie zou bovendien nauwkeuriger zijn dan de huidige methode met capacitieve sensor, zoals in de Touch ID-scanner wordt gebruikt. Eerder schreven we al over manieren om de Touch ID-scanner in het iPhone-scherm in te bouwen. Daarbij bleek dat Qualcomm al een methode had ontwikkeld om vingers met ultrasone technologie te meten. Apple wil er nu ook mee aan de slag.

Bekijk ook

Zo kan Apple de Touch ID-scanner onzichtbaar maken

Apple zou de Touch ID vingerafdrukscanner onzichtbaar kunnen maken. Twee oplossingen van Apple-leveranciers LG en Qualcomm laten zien hoe ze dat kunnen aanpakken.

Apple noemt ultrasoon scannen (dus met geluid) de meest nauwkeurige, maar ook de minst gangbare methode. Daarbij stuurt de sensor ultrasone golven door een glasplaat. Leg je je vinger op de glasplaat, dan worden de golven gebroken en kan de afwijking in het golfpatroon worden gemeten. Dergelijke technologie is nog vrij nieuw en nog niet onder diverse omstandigheden getest. De eerste resultaten zijn echter veelbelovend, ook omdat de scanners niet gevoelig zijn voor vuil en vet op de scanner. Dit valt mooi samen met Apple’s vermoedelijke wens om de iPhone beter bestand te maken tegen vocht en vuil.

Het maken van een iPhone zonder schermrand stelt Apple wel weer voor nieuwe problemen. Waar laat je bijvoorbeeld de speaker en frontcamera? In ieder geval hoeven we deze nieuwe technologie nog niet in de iPhone 7 te verwachten, want uit de geruchten die momenteel circuleren zal dit toestel qua design nauwelijks afwijken van de iPhone 6s.

Bekijk ook

Opinie: 3D Touch maakt een fysieke homeknop op de iPhone overbodig

Dankzij 3D Touch kan Apple de homeknop achterwege laten. Wisselen tussen apps en terug naar het beginscreen kan ook met 3D Touch-acties en het levert een strakkere, minimalistische iPhone op. Wellicht al in de iPhone 7?

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.