Met dit patent kan Apple de iPhone-camera verkleinen en verbeteren

Apple heeft een nieuwe camerasensor gepatenteerd die kleiner is dan degene die nu in iPhones en iPads te vinden is. Door de nieuwe sensor is er ook een aangepast lenzensysteem bedacht.

iPhone 6s zilver camera close-up breed

Als Apple toekomstige iPhones dunner wil maken, of er een grotere batterij in wil stoppen, zullen bestaande onderdelen kleiner moeten worden. Een nieuw patent laat een slimme manier zien om de fotosensor te verkleinen, zonder in te leveren op het gebied van kwaliteit.


Het patent (ontdekt door Patently Apple) beschrijft een kleinere versie van een hoge resolutie camera.

Bekijk ook

Deze foto-apps voor iPhone maken fotograferen nog leuker!

Maak jij veel foto's met je iPhone en iPad? Het wemelt in de App Store van de goede camera- en foto-apps. Je kan eigenlijk alle kanten op. Wij zetten de beste apps voor het maken, bekijken en leuk presenteren van foto's op een rij.

Vernieuwde camerasensor en lenzensysteem

Door de nieuwste sensoren te gebruiken kan er een digitale camera worden gemaakt die voor toekomstige iPhone- en iPad-modellen gebruikt kan worden. Bij zo’n nieuwe sensor hoort ook een volledig herzien lenzensysteem.

Kleinere-camera-patent

Door de fotosensor te buigen kan er nog steeds licht worden opgevangen, maar neemt deze minder plek in beslag. Dit licht schijnt vervolgens door speciale lenzen op een ‘ingedeukt’ oppervlakte, zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien.

Het ingedeukte oppervlakte heeft als nadeel dat foto’s er onnatuurlijk uit kunnen komen te zien, maar Apple zegt deze vervorming softwarematig te kunnen corrigeren.

Bruikbaar in allerlei Apple-apparaten

De aslengte van deze camerasensor is daarnaast slechts twee millimeter, wat het tot een enorm compact geheel maakt. Een mooie manier om wat extra ruimte in de behuizing van toekomstige iPhones en iPads vrij te maken voor iets anders, of om het toestel weer net iets smaller te kunnen maken.

Daarnaast zou de compacte camera-techniek ook gebruikt kunnen worden voor Macs, een Apple TV of de Apple Watch 2. Omdat het hier om een patent gaat is het natuurlijk maar de vraag of en wanneer Apple de techniek daadwerkelijk toepast in een apparaat.

Tekening in het camera-patent

Bekijk ook

De enige camera die je nodig hebt: een iPhone 6

Apple is op de homepage een reclamecampagne gestart over foto's maken met de iPhone 6. Daarbij staan foto's van echte gebruikers centraal.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.