Apple start bij het fundament om HomeKit-gebruik te stimuleren

Door nauw samen te werken met bouwbedrijven wil Apple het gebruik van HomeKit stimuleren. Huisautomatisering moet mainstream gaan worden en dit lijkt een stap in de richting, al is het bepaald niet goedkoop.

In iOS 10 breidde Apple de HomeKit-app uit met ondersteuning voor meer nog meer apparaten voor huisautomatisering. Maar tot dusver is er slechts een kleine groep enthousiastelingen die zich hiermee bezighoudt. Apple wil huisautomatisering ‘naar de mainstream’ brengen, zegt Apple’s eigen Greg Joswiak, dus begint het bedrijf bij het fundament: wanneer het huis gebouwd wordt. In de Verenigde Staten en Azië werkt het samen met bouwbedrijven die slimme huizen bouwen met volledige HomeKit-integratie. Je kunt kiezen uit allerlei handige oplossingen, maar er hangt wel een flink prijskaartje aan.


HomeKit instellen voor triggers en scènes.

HomeKit standaard ingebouwd in huizen

De samenwerking met deze bouwbedrijven werd al in juni tijdens de WWDC aangekondigd, maar leidt nu tot de eerste concrete resultaten. Via een reportage van Bloomberg krijgen we een inkijkje in de mogelijkheden. Als je ‘s ochtends opstaat en ‘Hey Siri’ zegt, gaan de lampen automatisch aan en de gordijnen open. Met één tap op het scherm van je iPad laat je alvast het bad vollopen. Zo heb je nog wat meer tijd om ‘s ochtends het nieuws door te nemen. Het is te zien in een pas gebouwd huis in het Californische Alameda, waarin voor 30.000 dollar aan apparatuur is ingebouwd. De meeste apparaten kun je met de Woning-app op de iPhone, iPad of Apple Watch bedienen.

Veel van dit soort gadgets kun je ook los kopen, maar de meeste mensen doen dat niet zo snel. Het gaat vaak om een groepje enthousiastelingen, die zelf aan de slag gaan met de Hue-lampen of een thermostaat. Vaak is domotica ook nog eens lastig te installeren in oudere huizen of simpelweg onbruikbaar, zegt Jonathan Gaw, analist bij onderzoeksbureau IDC. Dan moet je er al snel een expert bijhalen. Apple en de bouwbedrijven denken dat huizenkopers sneller huisautomatisering aanschaffen als het al standaard aanwezig is. Als je dan ook al een iPhone of iPad hebt, dan is de keus natuurlijk nog sneller gemaakt.

Apple-huis

Een ander voorbeeld vinden we eveneens in Californië, in Fremont. Daar bouwt KB Home, een van Apple’s andere partners in de VS, z’n eerste Apple-huis. Dit huis is bijvoorbeeld uitgerust met een geautomatiseerde thermostaat, lichten en een beveiligingssysteem. Ook zijn er slimme deursloten, ventilators en natuurlijk gordijnen die je met de Woning-app kunt bedienen. Standaard zijn de apparaten niet draadloos, maar voor een meerprijs van 2.000 dollar kan dat wel. Het idee is dat woningkopers dit meenemen in hun hypotheek, waardoor je per maand slechts enkele dollars meer betaalt voor al deze handige functies. Al met al is deze mate van huisautomatisering niet voor iedereen weggelegd.

Bovendien is de praktijk weerbarstiger. Alles automatiseren kan ook leiden tot problemen, zo ondervond de 40-jarige Markus Giesler. Hij voorzag zijn huis uit 1924 met hardware die hij met de Woning-app kan bedienen. Als hij met zijn auto de oprit van zijn huis opdraait, zou de garagedeur zich moeten openen en gaan de lampen automatisch aan. Handig, als het werkt. “Sommige apparaten doen wat ze moeten doen, sommige niet”, stelt hij. De associate marketingprofessor maakte zichzelf en zijn huis onderwerp van een wetenschappelijk onderzoek.

Huisautomatisering nog steeds niet mainstream
Onderzoekers denken dat er dit jaar zo’n 24 miljard dollar aan huisautomatisering zal worden uitgegeven. Dat klinkt veel, maar het staat in schril contrast tot de uitgaven aan smartphones. Het zal nog wel even duren voordat huisautomatisering echt mainstream wordt, zoals Apple hoopt. Maar het bedrijf lijkt in ieder geval een belangrijke nieuwe stap te hebben gezet. Het is afwachten of Apple dit ook op de Nederlandse markt gaat doen.

Bekijk ook

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.