Apple-historie: WebObjects, een project waar Steve Jobs trots op was

Ken je WebObjects? Deze revolutionaire webtechnologie was een favoriet van Steve Jobs en was z'n tijd ver vooruit. Toch stopt Apple ermee.

In deze aflevering van de serie ‘Apple-historie‘ kijken we naar iets heel bijzonders: WebObjects. WebObjects was een persoonlijke favoriet van Steve Jobs: hij was erg trots op het project en het was een van de kroonjuwelen van NeXT. Toen Jobs terugkeerde bij Apple was WebObjects dan ook een belangrijk onderdeel van de deal.


Steve Jobs preview

Wat is WebObjects?

WebObjects is eigenlijk alleen interessant voor ontwikkelaars. Wikipedia legt het als volgt uit:

WebObjects is a Java (originally Objective-C) web application server from Apple Inc. and a server-based web application framework. It is available at no additional cost. Its hallmark features are its object-orientation, database connectivity, and prototyping tools. Applications created with WebObjects can be deployed as web sites, Java Web Start desktop applications, and/or standards-based web services.

Het grote voordeel van WebObjects was dat je ermee destijds sneller en goedkoper objectgeorienteerd kon programmeren.

WebObjects, de kroonjuwelen van NeXT

Apple gaat overigens stoppen met WebObjects. Dat is opmerkelijk, want Apple gebruikt WebObjects zelf nog steeds voor de iTunes Store en delen van de online Apple Store. Maar voor externe ontwikkelaars zijn de tools sinds 2008 niet meer vernieuwd, ook al is er een actieve community van gebruikers. Een verrassing voor de ontwikkelaars was het overigens niet, dat Apple gaat stoppen. Al in 2008 werd gedacht dat de technologie dood was en sinds 2009 levert Apple WebObjects niet meer mee in Mac OS X Server.

Het kan best zijn dat je nog nooit gehoord hebt van WebObjects. Dat is niet erg, maar je hebt er ongemerkt al wel regelmatig gebruik van gemaakt als je een app downloadde of iets via de online Apple Store kocht. In de jaren negentig was WebObject een regelrechte doorbraak. Steve Jobs was er apentrots op en nam het mee naar Apple. Eigenlijk was WebObjects zijn tijd ver vooruit.

Hieronder zie je een video van twintig jaar geleden, waarin Jobs WebObjects aankondigt… op een Windows PC!

https://www.youtube.com/watch?v=goNXogpwvAk

‘We gaan het anders aanpakken’

Jobs legde het destijds als volgt uit aan de ontwikkelaars:

Our company decided that people are going to layer stuff above this very simple Web server to help others build Web applications, which is where the bottleneck is right now. That’s what WebObjects is all about.

Tegenwoordig zijn er meer manieren om webapplicaties te maken. Ontwikkelaars die nog vasthouden aan WebObjects doen dat vooral uit nostalgische overwegingen.

Geen waardig afscheid voor WebObjects

Helaas komt er geen afscheidsfeestje voor de huidige ontwikkelaars die nog met WebObjects werken. Ontwikkelaar Hugi Thordarson ontdekte het eigenlijk bij toeval, dat Apple ermee gaat stoppen:

In the past years I’ve regularly sent letters to [Apple CEO] Tim Cook, asking about the state of WO (being the naggy guy I am) and recently, I was contacted by Apple executive relations regarding my questions. The guy I spoke to called a couple of times, at first, he had absolutely no idea what WO was but the second time he called, he had obtained information and had a clear statement: “WebObjects is a discontinued product and will never be upgraded.”

De uitspraak laat zien hoe weinig betrokkenheid de huidige Apple-medewerkers nog met WebObjects hebben: ze weten soms niet eens dat het bestaat. Voor ontwikkelaars zoals Thordarson is de officiële bevestiging toch prettig om te weten, ook al wisten ze het eigenlijk al. Thordarson blijft gewoon doorwerken aan Wonder, een open source-project gebaseerd op WebObjects. Voor Thordarson betekent dit niet het einde van een tijdperk. “Niet echt, dat tijdperk is al lang geleden afgesloten”.

De ontwikkelaarscommunity WOCommunity Association zal gewoon blijven bestaan. Ze houden zelfs nog op onregelmatige basis bijeenomsten, zogenaamde WoWODC-evenementen. Net zoals er ook nog mensen zijn die bijeenkomsten over de Newton MessagePad organiseren.

Eerder verschenen in deze serie:

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.