Apple-historie: de iPhone Bluetooth Headset uit 2007

Apple's iPhone Bluetooth Headset verscheen in 2007 en vertoont opvallende gelijkenissen met de AirPods die Apple in 2016 op de markt gaat brengen. Was Apple z'n tijd bijna tien jaar vooruit?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple’s AirPods zijn gloednieuw, maar wist je dat Apple al in 2007 een eigen headset uitbracht in de sjieke kleur spaceblack? Apple’s Bluetooth-headset verscheen negen jaar geleden en je betaalde er 129 dollar voor.


Apple iPhone Bluetooth Headset, closeup

Apple Bluetooth headset

Apple’s Bluetooth-headset had een andere functie dan de huidige AirPods, die vooral bedoeld zijn om muziek te luisteren. De Bluetooth-headset was gericht op telefoneren. Qua uiterlijk zijn er wel overeenkomsten: beide accessoires hangen als een stokje uit je oor. In de Bluetooth-headset zat de microfoon in het uiteinde, net als bij de AirPods. In 2007 maakte de headset ook al automatisch verbinding met je iPhone. En je kreeg er een kabel en dubbele dock bij, waarmee je zowel de headset als de iPhone kon opladen.

Bekijk ook

Apple kondigt draadloze AirPods aan

Apple heeft vanavond oordopjes aangekondigd, onder de naam AirPods. Deze draadloze oordopjes werken met een Bluetooth-verbinding. Daarnaast worden de nieuwe EarPods geleverd met een Lightning-aansluiting.

Apple Bluetooth Headset uit 2007
Opmerkelijke adapters waren er toen ook al.

De iPhone Bluetooth-headset werd gelijktijdig aangekondigd met de eerste iPhone, dus in januari 2007. Het was het eerste officiële accessoire voor de iPhone lag sinds juli 2007 in de winkels in de Amerikaanse winkels. In Nederland was de iPhone destijds nog niet verkrijgbaar en bovendien was er toen nog geen Nederlandse Apple Store.

Apple iPhone Bluetooth Headset

In juli 2008 stopte Apple met het meeleveren van de dubbele dock en verlaagde de prijs naar $99. Dat had misschien iets te maken met tegenvallende verkoopcijfers. In maart 2009 haalde Apple de headset van de markt. De headset werd op zich positief ontvangen, maar kreeg gaandeweg steeds meer kritiek. In de Apple Store wemelde het van slechte reviews, vooral omdat de prestaties niet goed waren en omdat er weinig functies op zaten. Ook had Apple het probleem dat er al veel andere Bluetooth-headsets op de markt waren van andere merken. Die waren vaak goedkoper, waren veelzijdiger en hadden betere prestaties.

Een vervanger kwam er niet.

Omdat de Bluetooth-headset vooral bedoeld was om te telefoneren zat er een fysieke knop op waarmee je telefoontjes kon aannemen en ophangen. Ook kon je een inkomend gesprek weigeren door de knop ingedrukt te houden. Om de Bluetooth-headset en de iPhone te koppelen hoefde je ze alleen maar gelijktijdig in de oplaaddock te zetten.

Apple iPhone Bluetooth Headset in gebruikOpvallend is dat er zo weinig foto’s zijn van mensen die de Bluetooth Headset dragen. Blijkbaar was het in die tijd nog niet zo gebruikelijk om selfies te maken. De weinige reviews uit die tijd prezen het elegante design en het lichte gewicht. Het accessoire was ook comfortabel om te dragen en was makkelijk te installeren en in gebruik te nemen. Maar de beperkte afstand en batterijduur nekten de headset. Ook was er geen ondersteuning voor bellen met je stem, je kon er alleen mee bellen (niet muziek luisteren) en er zaten geen handige telefoonfuncties op.

Dit waren de specs:

  • Tot 5,5 uur spreektijd, 72 uur standby;
  • Te gebruiken in linker- of rechteroor;
  • Makkelijke auto-pairing met de iPhone;
  • Geanodiseerd aluminium
  • Gewicht: 6,5 gram
  • Afmeting: 50,1 x 12,3 x 5,0 mm
  • Spreektijd: tot 5,5 uur
  • Standbytijd: tot 72 uur
  • Bereik: tot 10 meter
  • Batterij: oplaadbaar lithium-ion
  • Laadtijd: ongeveer 1,5 uur
  • Gebruikersinterface: één knop en tweekleurige LED
  • Ondersteunde profielen: Hands-free Bluetooth 2.0 + EDR

Lees nog meer artikelen over Apple-historie.

Bekijk ook

Apple-historie: de koptelefoonaansluiting op de eerste iPhone was knap onhandig

Er is kritiek op de ontbrekende koptelefoonaansluiting van de iPhone 7. Maar in 2007 maakte Apple een veel grotere blunder door de 3,5mm jack vrijwel onbruikbaar te maken.
Bekijk ook

Apple-historie: Wist jij dat Apple een kledinglijn en zeldzame sneakers maakte?

Apple heeft in het verleden een eigen kledinglijn gehad en stond op het punt om schoenen uit te brengen. In dit artikel zie je hoe de kledinglijn eruit zag.
Bekijk ook

Apple-historie: de legendarische Newton met handschriftherkenning

Het is inmiddels 23 jaar geleden dat Apple de Newton uitbracht. Het apparaat was Apple's eerste poging om een computer te maken die in je zak paste. Nu wordt het apparaat alleen nog door fans gebruikt en in musea getoond.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.