Reacties voor: Apple: ‘gebruik FaceTime kost geen belminuten’

Er zullen geen kosten verbonden zijn aan het videobellen via Wi-Fi met FaceTime op de iPhone 4. Via 3G is videobellen nog niet mogelijk; Apple gaat samen met providers bekijken of dit ook kan worden aangeboden.
Elger van der Wel -

Reacties: 55 reacties

  1. Ik zie hier wel toekomst in via Wifi. Voor 50 cent per minuut zal het nooit aanslaan.

  2. NICE!

  3. Lekker goedkoop dus :D!

  4. Dus als ik het goed begrijp kan je gratis onderling bellen met iedereen die de iphone 4 heeft!!! En de 1ste minuut dan??

  5. Klinkt goed. Ik heb het nooit gebruikt op mijn vorige telefoon omdat het zo duur was.en dan viel het ook nog eens buiten m’n bundel.

  6. Dit was wel iets dat onduidelijk was in de Keynote. Het leek er toen op dat je gewoon moest bellen en dat alleen de video over internet ging. Ben benieuwd of apple met skype gaat samenwerken, en er zo dus ook tussen iPhone 4 en computers gebeld kan worden.

  7. zou er geen jailbreak app gemaakt worden zodat het lijkt als je op wifi zit maar eigenlijk je 3G verbinding gebruikt?

  8. weet ook niet of het over WiFi echt gaat werken je moet beide in je eigen of een open WiFi netwerk zijn.

  9. Ik weet t niet… Heeft zeker potentie, maar het moet toegankelijker worden… Dan moet diegene weer net ook een iPhone 4 hebben en ook nog net met WIFI verbonden zijn. In de praktijk komt dat gewoon niet vaak voor op precies de goede momenten.

  10. netjes, gratis bellen, denk wel dat telecombedrijven een deal willen sluiten, want ze gaan natuurlijk veel geld mislopen… mensen in bereik van wi-fi kunnen ook gewoon over facetime bellen terwijl dat op dat moment niet nodig is, gewoon om gratis te kunnen bellen. Ik denk opzich dat dat mooie gratis ideetje er snel weer uit zal liggen en het goedkoop (10 cent per minuut ofzo) kan via 3g en wifi.

  11. Via 3g gewoon 2x sneller door je belminuten, geen extra kosten. Dan slaat het aan.

  12. En als je dan aan het videobellen met iemand bent en je moet plotseling de deur uit? vervalt de verbinding dan of maakt de iPhone dan automatisch weer verbinding via je provider? lijkt mij wel zo nuttig, ook als je bijvoorbeeld net even buiten het bereik van je wifi loopt, als video dan vervalt geen probleem, maar bellen moet hoe dan ook altijd door gaan toch? wat denken jullie?

  13. Dacht ergens gelezen te hebben dat het in de loop van de avond komt? rond 19.00 uur? Dus denk dat je dan nog ff aan het aansluiten blijft.

    @killingsjaakie:
    Denk dat de verbinding dan weg valt..het is puur alleen via Wifi, dus ik heb het idee dat als je buiten bereik van een Wifi punt zit dat dan het gesprek uit valt.

  14. @Mickel: er zit volgens mij een tijd verschil van 8of 9u op dus is het nog nacht daar even wachten nog en inderdaad iphoneclub inde gaten houden

  15. En ik zit nog anderhalf jaar vast aan mijn 3GS… Ik wou dat ze een soort opwaardeer programma hadden zodat je terwijl je abo nog loopt, je naar een nieuwere iPhone kan overstappen, of heb ik wat gemist?

  16. Open standaarden, betekend dat het cross-platform kan worden?

  17. Gaat facetime ook samenwerken met Skype (pc/mac)?

  18. ik heb in België Mobile Vikings. dat is 1GB per herlaadbeurt 15€ (en 1000gratis sms) nu hopen dat facetime niet zoveel MBtjes gaat gebruiken mocht het over 3G gaan later!

  19. Maar wat kost het dan wel?

    Als je geen gsm bereik heb kan je dan wel via wifi facetime-en?

    Of heb je wel ff bereik nodig om alle communicatie protocollen op te starten?

    Ik hoop eigenlijk van niet want stel dat het niet helemaal lekker werkt dan kan je iedere keer weer een verbinding opbouwen wat je dus iets kost.

  20. Dat klinkt leuk, maar de providers gaan dan moeilijk doen en verwijzen naar de Fair Use Policy en knijpen dan je internetverbinding tot het einde van de maand.
    Zij kunnen dit maken omdat bijna niemand meer onbeperkt internet heeft, maar een continu online abonnement

  21. vreemd dat er verwarring is of het bel minuten koste, Het leek mij meteen duidelijk tijdens de keynote dat het via Wifi ging en dat daar natuurlijk geen kosten aan verbonden zijn. Bellen met skype over het internet kost je ook niets.

  22. @Cas: De markt veranderd zo snel dat telecom providers wel mee moeten bewegen.

    Ik durf nu al te zeggen dat mn iPhone in . . . 2014 ( de iPhone 7 ) minimaal 1 GB/maand verstookt. Misschien in 2012 al 🙂
    Soms lijkt het allemaal zo langzaam tegaan maar als je bekijkt waar de technologie 3 jaar geleden was en waar het is nu lijkt het heel erg logisch dat het er over 4 jaar er zo aan toe gaat.

    De kabelaars waren ook van de FUP rond 2003/2006. Daar zijn ze al op terug. Dat willen de telco’s ook doen.
    Vergeet niet dat UPC en Ziggo beide een stukje van de 4G taart hebben.
    Nu ik er zo over nadenk, rond 2014 download ik minimaal 10 GB/maand via mn mobieltje 😛

    Dus Facetime zal gewoon moeten kunnen als je gaat bereiken hoeveel bandbreedte het kost.

  23. @Nico: Tegen de tijd dat zn contract dan afloopt zijn we al bij iphone 7…

  24. Weet iemand of je hiervoor dan misschien via een @mac.com of @me.com adres zal moeten hebben, net als iChat? En dat je ook vanaf je iMac een FaceCall kunt opzetten? Dat zou wel gaaf zijn. Ik moet dan nog wel een jaartje wachten op mijn iPhone 4, maar kan dan al wel vanaf de Mac FaceCallen naar vrienden met een iPhone 4. Gebruik ik iChat ook nog eens (supermooi programma, maar niemand in NL die het gebruikt…)

  25. Origineel geplaatst door killingsjaakie
    En als je dan aan het videobellen met iemand bent en je moet plotseling de deur uit? vervalt de verbinding dan of maakt de iPhone dan automatisch weer verbinding via je provider? lijkt mij wel zo nuttig, ook als je bijvoorbeeld net even buiten het bereik van je wifi loopt, als video dan vervalt geen probleem, maar bellen moet hoe dan ook altijd door gaan toch?

    Da’s onmogelijk, helaas. Op het moment dat WiFi wegvalt is het te laat om nog verbinding te leggen via het telefoonnetwerk. Terug naar het teleoonnetwerk als de WiFi-verbinding iets zwakker wordt is een dure grap als je door je huis loopt.

    Het zou wel handig zijn als je handmatig terug kunt schakelen naar telefonie.

  26. Lijkt me vrij logisch dat dit gratis wordt. Aangezien het alleen via Wifi werkt. Als ze er geld voor zouden vragen zouden andere developers een zelfde app kunnen maken maar dan zonder belkosten.

  27. Leuk nieuws, eindelijk kunnen de grote, logge videotelefoons in het PTT museum vervangen worden door iPhone’s 🙂

    Ben wel benieuwd wat de reactie van de telecomproviders hier op zal zijn. Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee. Misschien in de toekomst meer betalen voor mobiel internet en minder voor beltegoed. We zullen het zien 🙂

  28. @Lennart:
    Idd, straks met het 4G netwerk dan zal je bij je Ziggo/UPC abbo ook wel een wireless account krijgen

  29. als het nu helemaal over wifi zou gaan, zou het mooi zijn. niks kosten dan. en eventueel via jb wifi-faken en over 3G bellen.

    maar nu moet je dus eerst aansluitingskosten betalen aan je gsm provider, tot de opgebelde persoon video accepteerd, om daarna over wifi voort te bellen. dat deel snap ik niet goed… waarom niet meteen alles over wifi, zoals bij bvb skype…

  30. Origineel geplaatst door Larss
    Origineel geplaatst door killingsjaakieEn als je dan aan het videobellen met iemand bent en je moet plotseling de deur uit? vervalt de verbinding dan of maakt de iPhone dan automatisch weer verbinding via je provider? lijkt mij wel zo nuttig, ook als je bijvoorbeeld net even buiten het bereik van je wifi loopt, als video dan vervalt geen probleem, maar bellen moet hoe dan ook altijd door gaan toch?Da’s onmogelijk, helaas. Op het moment dat WiFi wegvalt is het te laat om nog verbinding te leggen via het telefoonnetwerk. Terug naar het teleoonnetwerk als de WiFi-verbinding iets zwakker wordt is een dure grap als je door je huis loopt.Het zou wel handig zijn als je handmatig terug kunt schakelen naar telefonie.

    ja kan ik me idd voorstellen, maar een knop dat je kunt schakelen lijkt mij wel handig als je snel de deur uit moet en het gesprek niet wilt verbreken. We zullen zien…

  31. @Tsjaap:

    FaceTime:

    NO-SETUP

    dus, nee! je hebt geen dot-mac of mobile-me nodig

    Als je het mij vraagt is Apple gewoon even heel handig geweest en hebben ze een VoIP-access server opgezet die kortstondig benaderd wordt om te kijken of jouw telefoon en de telefoon van de andere kant van de lijn beide ‘FaceTime’ ondersteunen

    Zo ja…?
    dan wordt er een VoIP opgezet, gewoon op basis van de genoemde protocollen zoals H.264 (bekend van de video formaat) SIP (om de bel-verbinding tot stand te brengen voor VoIP – ook al de basis voor 3G trouwens) en RTP (voor realtime streming media )

    en dan kan, zoals in een normale VoIP omgeving, de verbinding gewoon verlopen via het internet en heeft de ‘FaceTime’ server daar verder geen bemoeienis meer mee.

    Natuurlijk wil Skype mee doen… maar let maar op, dit zal er waarschijnlijk nooit van komen; FaceTime is een regelrechte bedreiging voor Skype

    Andere zaken die niet zo prettig zijn aan Skype zijn bijvoorbeeld het feit dat Skype géén SIP ondersteund – wat de basis is voor standaard VoIP-telefonie bij alle vaste-lijnen – en daar dus al incompatibiliteit introduceert – wat het voor hen weer mogelijk maakt om ‘Skype-IN’ en ‘Skype-OUT’ te verkopen – terwijl dat op basis van ‘onbeperkt bellen’ over ADSL helemaal niet nodig is — daar blijft Skype dus ALTIJD tussen zitten.

    En Skype gaat met ingan van 2011 ook al geld vragen voor het gebruik via 3G

    Skype en FaceTime zullen nooit samen komen, Apple is wel erg strategisch bezig als het gaat om ‘open’ standaarden, net als met HTML-5 en Flash

  32. @phoenix: Dat vraag ik me ook af, maar de manier waarop jij het beschrijft zou wel een privacy-nachtmerrie zijn.

    Ik vraag me af of de vermelding “iPhone” als soort telefoonnummer in het adresboek hier iets mee te maken heeft. maw als je naar een andere iPhone belt, stuur een trigger mee (via DTMF?) om deze verbinding op te zetten.

  33. Origineel geplaatst door mattias
    zou er geen jailbreak app gemaakt worden zodat het lijkt als je op wifi zit maar eigenlijk je 3G verbinding gebruikt?

    Deze bestaat: 3GUnrestrictor & My3G.

  34. @phoenix:
    Zou er met een programma zoals The Voip Buster (gebruikt het SIP-protocol) in de toekomst wel ondersteuning mogelijk zijn?

  35. Misschien moet T-mobile zich daar maar niet aan wagen, gezien de goede ervaringen met hen de afgelopen maanden.

  36. Voor mij duidelijk wat ik ook aan ga schaffen:

    http://www.mifieurope.com/

    Schijnt prima te werken als ik de recensies moet geloven. Zelfs zo goed dat Steve ze keynote in de soep loopt 😉

  37. TIP staat trouwens voor: Telepresence Interoperability Protocol, alsin ‘op afstand ‘aanwezig’ ‘ zijn…

  38. De mobiele VOIP revolutie is begonnen.

  39. lees net op de android fora dat er voor android een voip/videobellen app is over 3g zonder extra kosten.. hopelijk gaat apple in de toekomst mee..

    http://www.androidworld.nl/31714/3g-videochat-met-fring/

  40. T-mobile: ‘Voor het gebruik van Facetime wordt een abonnement aangeboden’

  41. Origineel geplaatst door Tsjaap
    Weet iemand of je hiervoor dan misschien via een @mac.com of @me.com adres zal moeten hebben, net als iChat? En dat je ook vanaf je iMac een FaceCall kunt opzetten? Dat zou wel gaaf zijn. Ik moet dan nog wel een jaartje wachten op mijn iPhone 4, maar kan dan al wel vanaf de Mac FaceCallen naar vrienden met een iPhone 4. Gebruik ik iChat ook nog eens (supermooi programma, maar niemand in NL die het gebruikt…)

    Ehhhhmmmm… iChat kan met ieder mail adres gebruikt worden hoor.

  42. @Peter: Wat ik bedoelde was dat je een AIM account moet hebben of een @mac of @me adres om gebruik te kunnen maken van iChat. Je kunt bv niet met je hotmail adres (het populairst in NL) inloggen.

  43. …..maar iedereen weet dat die wolven bij T-mobile dan na afsluiten van het contract ineens het “ongelimiteerd” internet/dataverkeer eruit gegooit wordt en daar de kosten flink omhoog zullen gaan.

  44. Lieve iPhoneclub.nl, je moet wel heel weinig idee hebben van het verschil tussen een Wifi en een 3G verbinding (en ik schat iPhone gebruikers hoger in) om te denken dat je T-Mobile moet gaan betalen voor je eigen Wifi internet verbinding!

  45. Gelukkig heb je altijd nog 3G unrestrictor! Zoiets zal er ook wel voor facetime komen haha!

  46. @Sebastiaan:

    Mee eens. De gesprekken met de providers gaan alleen over de 3g verbinding want daarvoor ben je afhankelijk van je provider, maar WIFI is gewoon iedere hotspot waar je op internet kan inloggen.
    Dus mensen facetime over WIFI is gratis, wat de providers gaan doen dat moeten we nog afwachten.

  47. @Sebastiaan:

    Het gaat hem ook niet zozeer over het WiFi gebruik, ik denk dat iedereen daar wel enigzins het idee bij heeft dat het WiFi-gebruik afhankelijk is van je lokale netwerkje of dat van een HOT-Spot bij een aangsloten partij.

    De vraag is echter, zoals al werd aangekondigd, dat als het straks mogelijk gaat worden om, in het geval er geen WiFi verbinding is (en die kans is heeeel groot) een verbinding op te zetten via 3G en wat dat voor je abbonement gaat betekenen.

    Feitelijk is FaceTime gewoon, net als alle andere data – en gesprekken – die via 3G verlopen. Technish maakt het helemaal niets uit. Natuurlijk heeft het gevolgen voor het toenemend dataverbruik, iets waar telecom-providers helemaal niet zo om staan te springen, tenzij ze er geld aan kunnen verdienen.

    Gaan telco’s geld vragen?
    Worden we, als er veel data verstouwd, geknepen in bandbreedte?

  48. @phoenix:

    Moet de titel dan niet zijn: “Gaan de mobiele providers FaceTime ondersteunen?”

    Het antwoord is: Onbekend

    In dat geval is er dus geen echte inhoud voor een artikel.

    Maar om te speculeren:
    Ja, er moet een aparte bundel voor afgesloten worden (tegen meerprijs)

    Ja, buiten proporties data verstoken over het mobiele netwerk gaat je kosten, of je wordt geknepen!

    off topic: Ik vind dat iPhoneclub.nl heel erg zijn best doet om een hoge nieuwsrate te hebben, wat erg prettig is: er is altijd iets nieuws te lezen. Nadeel is dat het soms wat ten kosten gaat van de inhoud.

    no flame intended!

  49. Of je gaat ff niet je iphone jailbreaken om facetime over 3g te doen, als iedereen dat doet ligt het netwerk snel plat (denk ik).

  50. jammer dat het alleen maar met iPhone 4 -> iPhone 4 is :s

  51. @babos: Kom jij ooit over 300Mb bij normaal gebruik?

    Ik ben van plan naar base te gaan omdat 1000smsen te weinig zijn en 500Mb en €5 belkrediet voldoende is. (Ja, ik ben 16 ;p)

  52. Bij Proximus in Belgie is het gratis! Geen extra kost bovenop de normale verbinding! Ik heb het vaak gebruikt met mijn Nokia!

  53. Door die “stomme” facetime kan je straks niet meer een gewoon telefoon gesprek in de wacht zetten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.