Formule 1

‘Apple wil meebieden voor Nederlandse Formule 1-rechten’

Apple zou overwegen om een bod uit te brengen op de uitzendrechten van de Formule 1. De deal is bedoeld om meer kijkers te trekken voor Apple's eigen tv-dienst en mogelijk ook als extra betaalde bundel.

Hoewel de rechten van de Formule 1 in Nederland momenteel nog bij Viaplay liggen, gaat dat vanaf 2025 mogelijk veranderen. Er volgt namelijk binnenkort weer een biedingenstrijd, waarbij Ziggo van plan is om de rechten weer terug te halen. Terwijl Viaplay de rechten wil behouden. Maar de strijd is mogelijk nog lang niet gestreden. Heeft Apple interesse in de rechten van de Formule 1? Daar zijn al vaker geruchten over geweest.

De website GPToday meldt dat Apple gezien wordt als gevaarlijke outsider voor de rechten van de Formule 1 in Nederland. Ziggo en Viaplay (al dan niet samen met Talpa) zouden in de biedingenstrijd het tegen Apple op moeten gaan nemen, zo schrijft de site.

Het is onduidelijk op basis van welke bron de informatie precies gebaseerd is. Maar naast Viaplay en Ziggo zou er dus sprake zijn van een “onbekende partij” die aast op de rechten van de autosport. Dat zou dus volgens GPToday om Apple gaan, die de sport zou willen uitzenden via Apple TV+.

In oktober 2023 dook al wel het gerucht op dat Apple mee zou willen bieden voor de Formule 1-rechten. Daarvoor zou Apple 2 miljard dollar per jaar willen neerleggen. Maar destijds zou het gaan om de rechten wereldwijd. GPToday schrijft nu dat het specifiek om de uitzendrechten in Nederland gaat.

Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Apple specifiek een bod zou doen op alleen de Nederlandse uitzendrechten, maar mogelijk zou het uiteindelijk om een wereldwijde deal kunnen gaan zodra de rechten in andere landen (net als in Nederland) vrij komen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 1 oktober 2023:

Apple en Formule 1

Tim Cook heeft blijkbaar de smaak te pakken gekregen, nadat hij in oktober 2022 met de finishvlag mocht zwaaien bij de Amerikaanse Grand Prix in Austin. Hij straalde daarbij weinig enthousiasme uit, maar helemaal koud liet de sport hem niet. Apple ziet nu mogelijkheden om erin te investeren. Apple zou volgens geruchten 2 miljard dollar per jaar willen betalen voor de exclusieve wereldwijde streamingrechten van de Formule 1-verslaggeving.

Apple zou een bod op tafel willen leggen dat de Formule 1-organisatie moeilijk kan weigeren. Als de deal doorgaat zou Apple aanvankelijk ongeveer 25% van het totale pakket aan streamingrechten krijgen. Naarmate bestaande contracten aflopen, neemt dit in een periode van vijf jaar toe naar 100%. Business F1 Magazine beweert dat Apple een vast bedrag per jaar willen betalen voor een periode van 7 jaar, ook al zijn de volledige rechten nog niet binnen. Apple liet eerder al een documentaire produceren over zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

In 2016 verscheen ook al eens een gerucht dat Apple de Formule 1-rechten zou willen kopen. Toen beweerde de bekende Formule 1-blogger Joe Saward dat Apple interesse had. Het werd destijds beschouwd als een vreemd gerucht, dat Saward in de wandelgangen had vernomen. Concreet bewijs had hij niet. Anno 2023 is het opeens niet meer zo vergezocht. Apple biedt al diverse sportdiensten op Apple TV+, waaronder MLB Friday Night Baseball en de MLS Season Pass. Leuk voor de liefhebbers van Amerikaanse sporten, maar in ons land kijken we liever massaal naar de Formule 1.

Opvallend is dat Apple-topman Eddy Cue ooit in een interview aangaf dat Apple zelf geen exclusieve tv-shows wil maken. Het bedrijf biedt liever een platform aan waar andere bedrijven hun content kunnen aanbieden. Dat is mooi gesproken in 2016, maar anno nu is het heel normaal dat Apple allerlei sportcontent aanbiedt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 10 april: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over mogelijke uitzendrechten in Nederland.
  • 2024 - 10 april: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over mogelijke uitzendrechten in Nederland.
  • 2024 - 10 april: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over mogelijke uitzendrechten in Nederland.

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 april 2024 om 11:15
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 12 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.