Apple stelt vijf nieuwe beroepen-emoji voor, waaronder piloot en brandweervrouw

Apple heeft voorstellen gedaan voor 5 nieuwe, officiële beroepen-emoji: kunstenaar, astronaut, brandweerman/vrouw, rechter en piloot.

In iOS 10 komen er meer dan 100 nieuwe emoji bij, waaronder veel vrouwvriendelijke varianten. Maar volgens Apple is dat nog niet genoeg: ze hebben 5 nieuwe emoji voor beroepen voorgesteld bij het Unicode Consortium. Het gaat om mannelijke en vrouwelijke varianten van de kunstenaar, astronaut, brandweerman/vrouw, rechter en piloot.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Beroepen-emoji van Apple

Het voorstel (PDF) werd ingediend door Apple-engineer Peter Edberg, die al 28 jaar bij Apple werkt. Hij nam contact op met het Unicode Technical Committee om een voorstel te doen voor vijf nieuwe beroepen. Google deed ook al aanbevelingen om wat meer beroepen toe te voegen, zoals zorgmedewerker, boer(in) en technoloog. Beide bedrijven proberen daarbij stereotypes te vermijden door zowel mannelijke als vrouwelijke versies aan te bieden.

Inmiddels zijn 72 nieuwe emoji goedgekeurd, waaronder 16 beroepen. De meeste zijn al in iOS 10 beta te vinden en beschikbaar in mannelijke en vrouwelijke versie, vaak ook in meerdere huidskleuren. Apple heeft overigens ook enkele recent goedgekeurde emoji niet opgenomen, zoals die voor bacon (m/v).

Meeste emoji al in iOS 10
De nieuwe voorstellen van Apple moeten nu eerst bekeken worden door het Unicode Consortium. In oktober zijn ze klaar met het bestuderen van Emoji 4.0, dat onderdeel is van Unicode 9.0. De release staat gepland in november. Maar wij kunnen in iOS 10 de meeste al gebruiken, zoals kok, student, zanger(es), docent, fabrieksmedewerker, monteur en kantoorwerker.

Bekijk ook

Ruim 100 nieuwe emoji in iOS 10 met meer vrouwelijke varianten

Apple heeft in de vierde beta van iOS 10 meer dan 100 nieuwe emoji toegevoegd. Bovendien zijn bestaande emoji voorzien van een nieuw uiterlijk en zijn er zowel mannelijke en vrouwelijke versies van bestaande emoji bij gekomen.

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen die je in een chat of op sociale media kunt gebruiken. Er zijn duizenden emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij. Speciale varianten zijn de animoji en Apple's eigen Memoji.

Emoji

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.