App-ontwikkelaars verlaten Amerikaanse App Store uit angst voor rechtszaak

(Laatst bijgewerkt: ) · Bastiaan Vroegop

Ontwikkelaar Simon Maddox vertrekt uit de Amerikaanse app store, uit angst voor een rechtszaak tegen Lodsys.Steeds meer ontwikkelaars verwijderen hun apps uit de Amerikaanse App Store. Ze zijn bang voor het gerecht gesleept te worden door bedrijven zoals Lodsys, een bedrijf dat patenten in handen heeft die veel developers zouden schenden. Lodsys is een bedrijf dat patenten opkoopt en deze exploiteert om geld binnen te slepen.

Op 14 juli schreven we nog over game-ontwikkelaar EpicForce, die volgens Lodsys een patent schond door reclame te maken voor zijn andere game in een app. Verdwijnt dit niet uit de app, dan zal een rechtszaak volgen. EpicForce is een van de vele ontwikkelaars die met soortgelijke aantijgingen door het bedrijf is benaderd.

Europese ontwikkelaars trekken zich volgens Guardian terug uit de Amerikaanse App Store (en de Android Marketplace), uit angst voor Lodsys en soortgelijke bedrijven. Een ontwikkeling die de Britse site zorgen baart:

Het groeiende aantal rechtszaken omtrent apps zorgt voor serieuze problemen voor opkomende mobiele platformen, omdat geen van de bedrijven betrokken – Apple, Google of Microsoft – kan verzekeren ontwikkelaars te beschermen tegen [bedrijven zoals Lodsys]. Zelfs wanneer de mobiele OS ontwikkelaar een patent licentie heeft ondertekend – zoals Apple heeft gedaan met minstens een van de bedrijven die op het moment patentrechtszaken opzet – is het niet duidelijk of dat ontwikkelaars kan verdedigen tijdens een rechtszaak.

Kootol uit Mumbai heeft ondertussen laten weten aan Microsoft, Yahoo, Google, Apple, Amazon, AOL, Nokia, Bebo, Foursquare, IBM, Linkedin, MySpace, Research In Motion, Quora, Seesmic, Twitpic, Peek, The Iconfactory, Ubermedia, Yammer, Facebook, Twitter en een aantal andere bedrijven dat zij het Amerikaanse patent 11/995,343 hebben geschonden. Deze gaat over “een methode en systeem voor communiceren, adverteren, zoeken, delen en het dynamisch tonen van een dagboekfeed”. Een patent dat ook in Europa, Canada en India zou zijn ingediend.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.