App Gemist
App Gemist

App Gemist: YouTube, De Telegraaf HD, GTA Vice City, Baldur’s Gate en meer

(Laatst bijgewerkt: ) · Bart Breij

Elke week passeert een groot aantal nieuwe iPad-apps de App Store-revue en iPadclub vist dag na dag de krenten uit de pap om uit te lichten. Maar dan nog is het aantal behandelde apps zo hoog, dat je simpel een applicatie over het hoofd kunt zien. Daarom elke zaterdag: App Gemist. Deze week eindelijk de officiële YouTube-app op de iPad, en zowel De Telegraaf als de Leeuwarder Courant die met een gloednieuwe app kwamen. Met Baldur’s Gate en Grand Theft Auto Vice City zijn er ook klappers van games uitgekomen.

De Telegraaf HD – Dagblad De Telegraaf heeft haar iPad-app in een volledig nieuw jasje gestoken. De uitgever heeft de totale makeover van De Telegraaf HD zonet in de App Store gezet. De meest in het oog springende verandering is dat de applicatie er nu veel meer uitziet als de krant zelf, waar de applicatie voorheen erg strak vormgegeven was naar begrippen voor de krant van wakker Nederland. Nu is het onmiskenbaar een Telegraaf-uiting: koppen van chocoladeletters en serieuze en luchtige onderwerpen dwars door elkaar.
Downloaden: De Telegraaf HD (gratis, iPad, iOS 3.2+)

LC HD – De Leeuwarder Courant heeft haar iPad-app volledig op de schop gegooid. Waar de applicatie zich aanvankelijk qua interface bewust positioneerde tussen de krant en de website, heeft het noordelijke dagblad nu voor een interface gekozen die meer tegen een krant aan schurkt. Aldus heb je bovenin beeld van LC HD titelbalken, vind je daaronder links verhalen en rechts aankondigen naar andere berichten binnen de rubriek. Je kan je aanmelden in de applicatie om hem een week gratis te proberen.
Downloaden: LC HD (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Webwereld – De website Webwereld heeft een eigen iPad-app uitgebracht. De nieuwe toepassing over ICT, beveiliging en de pc-industrie komt maar liefst twee jaar later dan de iPhone-applicatie die ooit begon als een huls voor één RSS-feed. Op de iPad houdt Webwereld nog steeds aan dat idee vast. De toepassing is alleen in de liggende houding van het apparaat te gebruiken en biedt daarbij in het hele linker gedeelte van de app droge nieuwskoppen en daarnaast het artikel.
Downloaden: Webwereld (gratis, iPad, iOS 5.0+)

rsMovies & Series – Eerst was er een voor films. Die was niet uniek. Toen was er een voor series. Die was niet uniek. Nu is er een gecombineerde variant: rsMovies & Series. Wèl noemenswaardig. De iPad-app van Richard Schiks laat je zoeken op films en series en die toevoegen. Vervolgens zie je in een overzicht wanneer je de volgende aflevering van je favoriete series kan verwachten, kan je films beoordelen en kan je eigen afbeeldingen van je favorieten op de achtergrond tonen.
Downloaden: rsMovies & Series (€2,69, iPad, iOS 6.0+)

YouTube – Sinds iOS 6 is de YouTube-app niet meer standaard aanwezig in iOS. iPad-gebruikers zitten sindsdien zonder officiële YouTube-app, want de losse YouTube-app die in september verscheen was alleen bedoeld voor iPhone en iPod touch. Vanaf nu verandert dat, want Google heeft een YouTube-update uitgebracht die ook geoptimaliseerd is voor de iPad. Er is gekozen voor een compleet nieuwe lay-out voor het iPad-scherm, waardoor de filmpjes wat ons betreft goed tot hun recht komen.
Downloaden: YouTube (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Sweatshop HD Premium – iPad-games worden vaak in elkaar gezet om de speler te vermaken, maar soms proberen ontwikkelaars ook een eigen boodschap mee te geven. Zo ook in het pas verschenen Sweatshop HD Premium, een iPad-versie van de Flashgame die afgelopen jaar verscheen. In het spel ben je een manager van een ‘sweatshop’, waar personeel zoveel mogelijk schoenen in zo min mogelijk tijd moeten produceren. Door jou de winkel te laten beheren probeert de game je een idee te geven van de werkomstandigheden in bepaalde productielanden.
Downloaden: Sweatshop HD Premium (€2,69, iOS 4.0+)

Grand Theft Auto Vice City – De bekende open wereld-game Grand Theft Auto: Vice City is nu te vinden in de App Store. De game kan gespeeld worden op de iPhone, iPad en iPod touch. In Vice City speel je Tommy Vercetti, een gangster die missies kan uitvoeren of gewoon de stad onveilig kan maken. Dit doe je in de jaren ’80, en dat blijft niet onopgemerkt: oude muziek, foute outfits en een Miami Vice-sfeertje tekenen Vice City.
Downloaden: Grand Theft Auto: Vice City (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

De Drie Biggetjes – De avonturen van de drie kleine biggetjes zijn nu ook in het Nederlands op de iPad te beleven. De Nederlandse uitgeverij Gottmer heeft het sprookje van Grimm omgezet naar een 3D-sprookje. “Geen enkele andere app combineert zoveel interactie met mooie animaties met muziek”, belooft de uitgever. Ter introductie kun je De Drie Biggetjes tijdelijk voor €1,79 downloaden.
Downloaden: De Drie Biggetjes (introductieprijs €1,79, universeel, iOS 3.1+)

Twitterrific 5 for Twitter – Een van de eerste Twitter-apps op de iPhone heeft zijn herintrede gedaan in de App Store met de gloednieuwe versie Twitterrific 5 for Twitter. Die is behalve voor de iPhone en iPod touch, ook beschikbaar op de iPad. De applicatie onderscheidt zich van de concurrentie met een automatische nachtstand waarbij de achtergrond zwart in plaats van wit wordt en een aardige keuze uit lettertypes, lettergroottes en achtergrondkleur.
Downloaden: Twitterrific 5 for Twitter (€2,69 introductieprijs, universeel, iOS 4.3+)

Het Wereldje van Bo – Varkentje Bo verscheen afgelopen augustus al in twee prentenboeken voor kleuters. Nu is het varkentje van auteur Geert de Kockere en illustrator Tineke van Hemeldonck ook in een iPad-app verschenen. Bo is niet bedoeld als de zoveelste prentenboekenreeks met een verhaaltje, maar er zit een idee achter: kleuters leren via Bo omgaan met emoties. De app bevat een voorleesboek, spelletjes en muziek.
Downloaden: Het wereldje van Bo (€5,49, iPad, iOS 4.3+)

Baldur’s Gate: Enhanced Edition – Een opgevijzelde versie van het legendarische rollenspel Baldur’s Gate is voor de iPad verschenen. De game stond vorige week al gepland, maar werd uitgesteld omdat de ontwikkelaar op het laatste moment een vervelende bug tegen het lijf was gelopen. Baldur’s Gate belooft tachtig uur aan speeltijd, waarin je op avontuur gaat in een grote fantasiewereld. Je kunt spelen als veertig verschillende klassen en hebt honderd spreuken tot je beschikking.
Downloaden: Baldur’s Gate: Enhanced Edition (€8,99, iOS 6.0+)

Instacast – De bekende podcast-app Instacast, waarin je je kan abonneren op je favoriete podcasts en die snel kan downloaden voor later gebruik, is opnieuw uitgebracht. De oude losse versies voor de iPad en iPhone zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor Instacast 3.0, een nieuwe applicatie voor beide platformen. De app kost 4,49 euro, en daarin kan je zonder extra kosten ook afspeellijsten van podcasts maken, bladwijzers aanleggen en synchroniseren via iCloud.
Downloaden: Instacast (€4,49, universele app, iOS 6.0+)

Draw Something Pro – Draw Something geniet geen greintje meer van de hype die het in het begin van dit jaar om zich heen had, maar dat houdt ontwikkelaar OMGPOP niet tegen om een nieuwe variant van het online tekenspel uit te geven. Draw Something Pro is géén universele app, maar een speciale nieuwe uitgave voor de iPad die je voor 2,69 euro kan kopen. Daarvoor krijg je oneindig bommen in het spel zodat je automatisch letters kan wegblazen waarmee je het te raden woord makkelijker ziet – en nog meer voordelen.
Downloaden: Draw Something Pro (€2,69, iPad, iOS 4.3+)

Reageren kan onder de afzonderlijke artikelen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.