‘Amsterdam wil in 2020 Europees 5G-netwerk testen’

In 2020 moet het 5G-netwerk operationeel zijn, als het aan de gemeente Amsterdam ligt. De Amsterdam Arena krijgt daarbij een sleutelrol, mede dankzij het EK Voetbal.

Momenteel internetten we nog op 4G-snelheden, maar daar gaat de komende jaren verandering in komen met de uitrol van 5G. De Amsterdam Arena gaat daarin een centrale rol spelen voor Europa, als het aan de gemeente Amsterdam ligt. De stad zal vandaag op het Mobile World Congress in Barcelona een voorstel doen om in 2020 een Europese proef met 5G-netwerken te starten.


Amsterdam Arena 5G

5G-proef in 2020

5G is de op volger van het huidige 4G-netwerk. Het probleem is dat er nog geen afspraken zijn over een standaard. Afgelopen weekend publiceerde de telecomindustrie een nieuw concept van de 5G-standaard, maar daarmee zijn nog niet alle obstakels uit de weg geruimd. De gemeente Amsterdam wil dat de 5G-netwerken in 2020 zover zijn ontwikkeld, dat er tijdens het Europese kampioenschap voetbal gebruik van kan worden gemaakt. 5G komt dan van pas bij het doorgeven van videobeelden in hoge kwaliteit. Ook willen de initiatiefnemers 5G gebruiken voor de openbare orde en transport.

Ger Baron, CTO bij de gemeente Amsterdam, zal het voorstel vandaag uiteenzetten. Er zullen tijdens het EK 2020 vier wedstrijden worden gespeeld in de Amsterdam Arena. Het stadion wordt daarom de komende jaren opgeknapt en wordt voorzien van allerlei sensoren, dankzij samenwerking met Huawei, KPN, TNO en KPMG. Er wordt geprobeerd om ook de andere speelsteden Dublin, Bilboa en Kopenhagen mee te krijgen in het initiatief.

Amsterdam vindt de Europese Commissie aan haar zijde: ook zij willen dat in 2020 een 5G-netwerk actief is, om de groeiende hoeveelheid internetverkeer aan te kunnen. Naar schatting zal er rond die tijd acht keer zoveel internetverkeer zijn als nu. Een akkoord tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad moet de uitrol van 5G versnellen.

5G logo officieel

Nieuw concept van 5G-standaard

De telecomindustrie is inmiddels druk bezig om een 5G-standaard te ontwikkelen. Volgens de nieuwste concepten moet een mobiele cel onder gunstige omstandigheden een downloadsnelheid van minimaal 20 Gbit/s kunnen bereiken. Ook moeten zendmasten in staat zijn om een miljoen verbonden apparaten per vierkante kilometer te ondersteunen. Dat lijkt veel, maar door de opkomst van Internet of Things zullen veel meer apparaten verbonden zijn met internet. De uploadsnelheid van een cel moet bij 5G minstens 10 Gbit/s zijn. In drukke stedelijke omgevingen moet je rekenen op een werkelijke downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van 50 Mbit/s verwachten. De details van deze testomgeving zijn echter niet bekend.

Volgens het nieuwste concept moeten de masten opereren op een spectrum van minstens 100MHz opereren. Het gaat nog om een concept, waarvan de International Telecommunication Union (ITU) hoopt dat het in november 2017 definitief gemaakt kan worden. Daarna kunnen ze beginnen met testen en de implementatie, om zo te zorgen dat rond 2020 de eerste netwerken beschikbaar zijn.

Ondanks alle moeilijkheden om tot een standaard te komen is er in ieder geval op één punt al overeenstemming: er is al een officieel logo voor 5G.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 februari 2017 om 9:33
Onderwerpen
,
Categorie
Achtergrond

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.