Amerikaanse rechter: ‘Samsung kopieerde Apple niet opzettelijk’, rechtszaak afgelopen

· Gonny van der Zwaag

apple samsungDe jury in de Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung kwam afgelopen augustus tot de conclusie dat Samsung meerdere patenten van Apple heeft overtreden. Toch heeft de rechter in deze zaak dat standpunt van de jury nu gedeeltelijk aan de kant gezet. Rechter Lucy Koh is van mening dat Samsung niet opzettelijk patenten van Apple heeft overtreden. Dat houdt waarschijnlijk in dat Samsung geen extra boetes krijgt, bovenop de $1 miljard die de jury toewees. Wel wees de rechter een verzoek van Samsung om een nieuwe rechtszaak af.

Het gaat bij de huidige zaak om zeven patenten van Apple, waarvan de jury vond dat Samsung in vijf gevallen een overtreding beging. Het leverde Samsung een boete op van $1,049 miljard dollar, een bedrag dat ook door deze rechterlijke uitspraak gewoon moet worden betaald. Maar Koh vindt dat Apple, om uiteindelijk te kunnen bepalen of Samsung opzettelijk handelde, ook moet kunnen aantonen dat er een objectief vast te stellen, hoge aannemelijkheid is dat de acties van Samsung bijdroegen aan de overtreding van een geldig patent. Samsung’s standpunt was dat Apple’s patenten ongeldig waren. Dus zelfs al hadden ze de patenten overtreden, dan zou dat niet opzettelijk gedaan kunnen zijn.

judge_lucy_kohDe uitspraak van vannacht maakt ook duidelijk dat er geen nieuwe rechtszaak zal komen. Rechter Koh vindt dat de huidige rechtszaak eerlijk is uitgevoerd en dat de toegekende boete van $1 miljard is onderbouwd met bewijs. Dat lijkt een wat tegenstrijdige uitspraak, net als het feit dat Samsung aandringt op een nieuwe rechtszaak, maar wie de exacte details van haar beslissing wil napluizen, kan het 40-kantjes tellende document van Koh hieronder doorlezen. Koh eindigt met de conclusie:

For aforementioned reasons, the Court GRANTS Samsung’s motion for judgment as a matter of law that claims 15 and 16 of the ’516 Patent are not exhausted. The Court also grants judgment as a matter of law that Samsung’s acts of patent infringement were not willful. However, for the reasons discussed below, the Court DENIES Samsung’s motion for judgment as a matter of law in all other respects, and DENIES Samsung’s motion for a new trial.

Meer info: Uitspraak Apple vs Samsung door Lucy Koh (PDF)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.