Zelf aardbevingen in Groningen meten met Bevingmeter-app

Groningers kunnen straks met de Bevingmeter-app zelf aardbevingen in hun regio meten. De app gebruikt de bewegingssensor in smartphones.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

stef van der zielGroningers kunnen binnen enkele maanden een app downloaden, waarmee ze zelf aardbevingen meten. Het Groningse bedrijf Schuddema maakt de app, in samenwerking met de eveneens Groningse ontwikkelaar Peperzaken. Dankzij de bewegingssensor in smartphones kan de app automatisch een aardbeving waarnemen. De app meet ook de sterkte van de trilling. Het idee is dat een netwerk van zo’n 40.000 meetpunten ontstaat, dat veel uitgebreider is dan de 250 sensoren waarmee oliebedrijf NAM nu de aardbevingen registreert. Om dat te halen moet zo’n 10 procent van de Groningse smartphonebezitters in het aardbevingsgebied de app downloaden. Dat schrijft het Nieuwsblad Dagblad van het Noorden.


Update: de Bevingmeter-app is inmiddels te downloaden.

De aardbevingsapp is een initiatief van ICT-ondernemer Stef van der Ziel, eigenaar van de bedrijven Jet-Stream en StreamZilla. Zijn nieuwe bedrijf kreeg de naam Schuddema, een fantasienaam met een knipoog naar aardbevingen. Van der Ziel denkt dat zijn app en bijbehorende online portaal Bevingmeter nauwkeuriger aardbevingen kunnen meten. Er ontstaat beter inzicht in de bevingen op het Groningse grondgebied en de data kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gebouwen in het gebied beter bestand te maken tegen aardbevingen. Ook is nauwkeuriger te zien langs welke dorpen en steden de beving wegtrekt, waarbij zelfs de sterkte van de beving op meerdere plekken bekend wordt. Via Bevingmeter kunnen getroffenen straks met één druk op de knop schade melden bij de NAM, waarna vervolgens een taxateur aan de slag gaat. Bevingmeter wordt gesteund door Rabobank, Univé en Dagblad van het Noorden.

Er waren overigens als aardbevingsapps beschikbaar op de iPhone, waaronder een Nederlandse app met de naam NL Beeft, waar we eerder over schreven. Internationaal is er de Quakr-app waarmee je kunt zien waar recente aardbevingen hebben plaatsgevonden.

Stef van der Ziel was meermaals te gast bij onze collega’s van Fast Moving Targets.

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 oktober 2015 om 11:26
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.