Nieuw concept voor widgets op iOS 5

·

iOS 5 concept Jan-Michael Cart widgetsOntwerper Jean-Michael Cart legt zich de laatste weken volledig toe op het ontwerpen van mogelijke functies van iOS 5, de volgende editie van het besturingssysteem op de iPhone en iPod touch. Twee weken geleden plaatsten we al enige conceptvideo’s van Cart, die vol lof werden ontvangen in de reacties. In zijn nieuwste, gisteren verschenen concept werkt hij mogelijke widgets beter uit. Volgens hem moet iOS 5 verschillende schermen met widgets ondersteunen die links van het homescreen komen te staan.

Met een druk op de home-knop, keer je te allen tijde terug naar het homescreen; de eerste pagina met apps. In een van de eerdere conceptvideo’s van Cart was al te zien dat widgets live push-notificaties kunnen presenteren. We zijn onder de indruk van zijn laatste vingeroefening, maar vragen ons af welk nut de widgets precies hebben in verhouding tot het slide-to-unlock scherm waarop je de iPhone uit zijn standby haalt. Die vraag laat hij onbeantwoord in onderstaande video.

Wat vinden jullie, is dit een functie die iOS 5 moet ondersteunen?

Via Macstories

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

70 reacties

 1. door Rick

  Nee, omdat het lelijk is en ik zal het toch niet gebruiken.

 2. door Thijs

  Van mij mag al dit soort rommel wegblijven. Ik gebruik op de mac het dashboard met widgets ook al niet, daar vind ik het ook waardeloos.
  Ik zie bovendien de toegevoegde waarde niet van naar links schuiven om een widget te zien ten opzichte van de app gewoon openen vanaf m’n homescreen…

 3. door Zegveld

  ik kan er wel van genieten z’n oplossing en update

 4. door Mandarijntje

  Ook ik zie de toegevoegde waarde van widgets ten opzichte van Apps niet.

 5. door mattias

  1 WOORD :NOT

 6. door Juan-89

  Ik denk dat het wel leuk is om de optie te hebben… Iedereen kan het dan in- of uitschakelen. Ik zeg; doen!

 7. door Vincent

  Dit zou inderdaad niet werken. Android stijl widgets werken toch het best. Gewoon apps en widgets door elkaar. Ik heb zelf ook een android toestel en ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt ;)

 8. door Arjan95

  Een woord: ANDROID

 9. door nibs

  Widgets are what makes android popular , one thing for sure is ios needs a huge update as it looks old ( yes it does work well ) , but not changing its look for over 4 years its time that it had a fresh new look as now it looks dated

 10. door Wdbs

  Ja, iOS heeft een GROTE update nodig. Dit past daarbij.

 11. door Julio

  Lachen als Android Apple dan zou aanklagen voor het “kopiëren” van de Android haha! Maar ziet er verder leuk uit!

 12. door Pim

  Als ik mijn reactie op dat voorafgaande artikel mag citeren: “Hahaha, widgets.”

 13. door Victor

  misschien zou een poll handig zijn om te zien wat iedereen vind?

 14. door arthur

  Ik denk dat het wel potentieel heeft en dat als het niet in ios5 komt, het op zijn minst via cydia e.d. te installeren moet zijn

 15. door Tom van Zummeren

  Sorry hoor, maar widgets vind ik conceptueel een erg slecht idee op iPhone. Bovendien zijn widgets in dit voorstel helemáál belachelijk, ik zie nu geen verschil meer tussen een app en een widget. Je kunt er net zo makkelijk tussen switchen. Dus waarom zou je het onderscheid hebben?

 16. door Micha

  Widgets!? Nee toch!? Wie dit wil moet maar fijn een toestel met Android aanschaffen!

 17. door joblamie

  Achja. Widgets. Veel iOS-ers zullen er een afkeer van hebben, omdat het Android achtig is. Of men het nou op prijs stelt of niet; Apple zal er toch mee moeten komen.

  We zitten immers al sinds 2007 tegen hetzelfde homescreen aan te kijken en Apple zal daar in iOS5 toch echt verandering in moeten brengen. Apple is lange tijd de ongekroonde koning geweest onder de mobiele telefoons, maar de concurrentie komt nu voor het eerst in jaren écht dichtbij. Ik noem een Samsung Galaxy S II en HTC Sensation die op dit moment sneller zijn dan de iPhone 4. Een iPhone 5 uitbrengen met wéér dat ouderwetse iOS zonder widgets zal ertoe leiden dat veel mensen (nee niet iedereen inderdaad) toch eens een overstapje wagen naar Android.

  Om die reden zal Apple zeker met een dergelijk widget systeem komen.

 18. door Benjamin

  Ugh, widgets. Ik zie echt geen voordeel van widgets ten opzichte van apps. Zijn widgets niet heel ouderwets? Op Mac gebruik ik widgets heeeeeeeel af en toe, maar op een iPhone hoef ik ze al helemaal niet. Weg houden die rommel.
  (Red.) Gezeur over Engelse reacties verwijderd.

 19. door Kees

  Maar on-topic: die andere widget concept vond ik veel mooier
  (Red.) Reactie aangepast; zie modbreak hierboven.

 20. door Opa

  Dit zou wel echt geweldig zijn. Maakt de iPhone een stuk dynamischer!!!!!

 21. door Thom

  De reactie hier doen me denken aan de reacties in het pre copy-paste en het pre multitask tijdperk van iOS.

  Oftewel, fanboys vinden het niks omdat Android het wel heeft en iOS niet.
  Als het straks ineens wel door Apple is opgenomen roepen dezelfde figuren ineens niks dan lof.

  Ik geloof serieus dat als Apple niet iets gaat doen aan het homescreen iOS uiteindelijk een fossiel mobiel os wordt. Kijk maar naar Nokia, ooit ook het beste mobiel had je met een telefoon van dat bedrijf echt het beste mobiele OS in handen maar ze vernieuwde niet. Gevolg is duidelijk.

 22. door Wumbo

  @joblamie: Inderdaad. Ik heb nu de iPhone 4. Mocht er bij de iPhone 6 (dus de opvolger van mn abo) nog steeds hetzelfde lockscreen etc zijn. Dan koop ik zeker een android.

  Ik wil widgets, betere notificaties, meer overzicht, meer informatie!

 23. door John Kanon

  Verspilde moeite lijkt me? ios en widgets? Laten we hopen van nooit..

 24. door Benjamin

  @joblamie: Waarom zou Apple ermee moeten komen? Omdat de rest het ook doet? Ik denk niet dat Apple iets ziet in widgets (godzijdank).
  (Red.) Gezeur over Engelse reacties verwijderd. Zie eerdere modbreak. Graag on-topic verder a.u.b.

 25. door jm

  gewoon lockinfo standaard integreren in ios en als uw notificatieproblemen zijn opgelost

 26. door marcootjehhh

  Ik zeg doen.

  Maar de optie van hierboven om lockscreen te integreren vind ik ook super :P

 27. door Christophe

  I kinda like it!

 28. door mirp

  Bagger.
  Zuigt weer lekker veel ram op.
  Vind dat Lockinfo ofzo veel beter dan dit.

 29. door dhr. a

  Als het een optie is en geen verplichting vind ik het oké. Ik gebruik spotlight niet en vind het jammer dat ik moet Jailbreaken om er van af te komen. Dus hopelijk is dit een mogelijkheid ik zie mezelf wel met een facebook of music widget.

 30. door joachim

  Dit zou best wel eens een functie kunnen zijn die in ios5 gaat verschijnen! Ik draai nu osx Lion op me macbook en daar zitten de widgets ook met een swipe aan de
  Linker kant!

 31. door Elevator

  Sorry hoor ik kan het mis hebben maar, WAAROM loopt iedereen toch zo moeilijk te doen over hoe saai t lockscreen is? Volgensmij gebruik je je telefoon via apps en niet door te staren naar je lockscreen. Ik vind widgets geen must maar mochten ze er toch in zitten bij iOS 5, PRIMA! Als je ze niet wilt gebruiken dan stel je er geen in maar hou toch eens op met dat gezever zeg, bah!

 32. door Gino

  ik weet niet hoor maar iedereen denkt dat “widget” als eerst op een mobiele telefoon is gebracht door android..
  MIS!

  Windows Mobile deed dat voor het eerst met diverse applicaties die je kon koppelen op je homescreen.

  Dus ik denk dat een persoon die zegt dat het van Android is afgekeken zelf een n00b op dit gebied is.

  ik vind het een leuke toevoeging al denk ik dat er niet tot nauwelijks gebruik van gemaakt zal worden… ik gebruik het linker zoek blad ook al amper laatstaan deze widgets.

  leuke widgets die apple moet introduceren:
  – Flits en file in je omgeving!
  – Weer in je omgeving

  En meer niet! de rest zie je al door middel van een bolletje (rood) met een cijfer erin en dan weetje dat er iets nieuws is! dus compleet nutteloos.

 33. door Sevy

  ik vind het wel mooi, in al die jaren is er voor de iPhone niks bijzonders verandert qua software.
  en dit ziet er ook nog eens super mooi uit

 34. door gino

  toevoeging op mijn eerder bericht

 35. door Calvin

  Widgets is een concept dat niet op de iphone thuishoort. Deze uitwerking is wel beter dan de vorige maar: weather, stocks, … dat zijn widget-apps. Dus widgets moeten er voor mij niet komen. WAT IK WEL WILL is dat de WebKit engine meer APIs krijgt zodat je met HTML5 webapps kunt maken (zodanig dat ze je geen verschil merkt met gewone apps). Dat zouden widgets zijn! (kort: widgets ok… dashboard overbodig)

  Het notificatiesysteem (zie vorige reeks filmpjes vind ik wel de moeite waard… netjes… simpel… geintegreerd)

 36. door Maarten

  Ik zou dit denk ik niet zo snel gebruiken omdat de apps toch al vrij snel opgestart zijn en veel uitgebreidere functionaliteiten hebben dan de Widgets.

  Wat ik eigenlijk mis is de mogelijkheid zelf snelkoppelingen te maken van functionaliteiten in je settings. Ik gebruik bijvoorbeeld veel bluetooth omdat ik veel in de auto zit maar ik zet dit wel vaak uit omdat het de batterij van de iPhone leegtankt. Het zou fijn zijn niet steeds alle settings menu’s door te moeten ploegen maar dit aan en uit te kunnen zetten met een simpel icoontje op mijn dashboard…

 37. door frrraaahhh

  Ik zou dit eigenlijk wel willlen zien. Ik bedoel als Apple widgets gaat toevoegen is gaan ze weer met: het heeft lang geduurd maar wij hebben de beste,net zoals met de aankondiging van multitasking.

 38. door Yo

  @Maarten: sbsettings (jailbreak) doet dit.
  remove background, wifi en data toggle gebruik ik meerdere keren per dag. Ik kan niet meer zonder.

 39. door tom

  ik vind dit er wel tof uit zien maar in een vorig bericht zag je ook dat het tussen de apps kan en dat vind ik er niet zo goed uitzien.
  en die hele discussie android heeft het maar ik vind dat ios een nieuwe look kan krijgen.

 40. door @pple_nerd

  Velen zien niet in dat Apple achterloopt en dat Android de looks overneemt. Je kunt wel zeggen dat je het niet gebruikt maar het gaat niet alleen om de functionaliteit maar ook om design en uitstraling.

  iOS is saai dat is een feit aan het worden. Htc Sensation met Sense en zijn widgets is toch heel wat aantrekkelijker. Waarom zijn er dan zoveel themes bij de jailbreak dan met al die weather/clock widgets?
  Mijn vooruitzicht is de HTC Sensation :) Veel sneller en veel helderder (en groter!!) beeld.

 41. door Thibault

  Ik zeg, doen ! Lijkt me zalig :)

 42. door Jelluh24

  Lijkt me wel lagge

 43. lijkt me leuk alleen wordt mijn ipod dan nog een ergere zooi XD

 44. door patrick

  dan moet er toch eerst het een en het ander worden aangepast
  het handige van widgets is, dat je niet naar de app hoeft te zoeken en daaruit de info moet halen en ze een mooi uiterlijk geven

  hier is dat dus neit het geval, je begint bij je app’s en je moet opzoek naar de widgets… dan kan je netzogeod op de app drukken, dus zo wordt het niet

  ik ben het hele homscreen van ios zo goed als beu, komop het dock heeft een ander achterkantje en we kunnen achtergronden? wauw das een hele verandering na 4 jaar zeg

  ik hoop dat apple er wat mee doet

 45. door jaaaaa XD

  dit is alleen voor de iphone 4 en niet voor 3G / 3GS dat zijden ze hier voor ook al

 46. door Eric

  (Red.) Verwijderd: schreeuwen en onnodige opmaak.

 47. door Jaap

  Eerste android gehad, nu ios. En ja, ik mis de widgets enorm. Vooral voor de agenda. Op je homescreen alle afspaken van de dag zien is gewoon ideaal! Scheelt toch weer een klik.

  Kortom widgets is een must

 48. door Stefan

  Hmm dit is al een tijdje geleden op Gizmodo geweest.

 49. door basvn

  k zou t alleen tof vinden als je vanaf z’n widget gelijk kan reageren op alles

 50. @Stefan – Weet je zeker dat je het niet over het eerdere widget-project van dezelfde man hebt? Dat heeft een tijdje geleden ook op iPhoneclub gestaan (zoals ook in het artikel wordt genoemd).

 51. door marty

  Had al in iOS 3 moeten zitten; zelfs de star kan het

 52. door Erwin

  Ik ben het eens met alle reacties die zeggen dat iOS een flinke update kan gebruiken, of de widgets zoals hier voorgesteld word de oplossing is, ik denk van niet. Maar betere notificaties en iets meer vrijheid in de homescreens zijn zeker wel welkom, maar we kunnen het zeker aan de ontwerpers van Apple overlaten om originele en goed werkende oplossingen te vinden. Nu maar hopen dat ze ook vooruitstrevend zijn en niet uit een gevoel van veiligheid met kleine gimmicks komen.

 53. door maarten

  ja!! super handig, hoe meer functies hoe beter. apple moet ook een beetje meegaan in de tijd van android en htc

 54. door lacsap65

  Ik zit erop te wachten. Ik gebruik ze nu al icm. PerPageHTML.

 55. door maurie

  Leuk en aardig…maar word denk ik niet echt gebruikt…iOS moet die unieke stijl houden en niet zoals android naar links swipen om de tweets te bekijkn…doe maar liever wat leukere functies erbij…geen idee wat…dat laat ik over aan de ontwerpers van iOS 5 :-P

 56. door Sjakie

  Schoenmaker blijf bij lees!

 57. Ik vind die widgets niets voor een iPhone. Op de Mac gebruik ik ze ook nooit. Dat ze anders de app iconen interactief maken (in de API’s), zodat ontwikkelaars hierop in kunnen spelen. Zoals een weer applicatie met de temperatuur in het icoon ipv. zo verwarrende badge.

 58. door Jamy

  Ik vind het wel een goed idee. En dan gelijk een optie in Instellingen om het uit te zetten, zodat de mensen die het te Android-achtig vinden het gewoon uit kunnen zetten.

 59. door käse

  (Red.) Verwijderd.

 60. door Ronald1959

  Ik en heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen met iOs 5. In eerste instantie vond ik de widgets wel wat hebben, maar voor mij hoeft het niet. Aan de andere kant moet het ook niet te saai worden.

 61. door Zjories

  (Red.) Verwijderd.

 62. door Sophie

  Het zou zeker een toevoeging zijn, mits goed uitgevoerd. In een klap weer, nieuws, mail, sms zien zonder eerst een app te hoeven openen. Ik zeg doen!

 63. door käse

  (Red.) Verwijderd en IP-ban.

 64. door Joris Peeters

  Less is more. Dat is ook de kracht van iOS. Geen lastige menu’s zoals bij Nokia wel eens het geval is. SMS met 1 druk op de knop. Gewoon alles simpel, duidelijk en degelijk.

  Met widgets wijkt men denk ik van dat principe af. Hoogstens dat je op je homescreen ofzo iets kunt zetten zoals je agenda item. Maar zelfs dat betwijfel ik. Het moet gewoon lekker simpel blijven. Het moet niet na 10 jaar een iOS zijn waar je door de bomen het bos niet meer kunt zien (o.a. in menu). Dus lekker simpel blijven houden.

 65. door sean

  Origineel geplaatst door maarten
  ja!! super handig, hoe meer functies hoe beter. apple moet ook een beetje meegaan in de tijd van android en htc

  htc is ook android hoor. htc gebruikt alleen een andere shell er omheen

 66. door kenjay

  Nou, mij lijkt het best wel leuk…
  Het is niet per se nodig.
  Maar ziet er wel orgineel uit!!

 67. door Shirley

  Zeker doen!! Degene die het niet willen kunnen het uit zetten en die wel willen hebben weer wat leuks! Tenminste niet meer zo saai!!

 68. door Sjors

  Wat een na-aperij van Android. Kunnen de concurrentie zeker niet aan?

 69. door Richard

  Iedereen die “saai” gebruikt als enig argument geeft aan wel erg, um, jong van geest te zijn. Het moet functioneel zijn. Een iOS apparaat is geen vriendin of huisdier of sport.

 70. door tjan

  Dit is echt ZWAAR nutteloos. Kijk bij android moet je eerst een bepaald scherm openen, dan pas kun je bij je apps. En om de interface enz. beter te maken hebben ze widgets verzonnen.
  Maar de iPhone heeft al alle apps meteen op het homescreen staan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.