Nederlandse en Belgische locatiegegevens in Siri geactiveerd

·

siri nederlands locatieIn iOS 6 is het nu mogelijk om Nederlandse en Belgische locatiegegevens te raadplegen via Siri, zo meldden diverse tipgevers tegenover iPhoneclub. Stel je de vraag om bijvoorbeeld restaurants in de buurt te zoeken, dan antwoordde Siri tot voor kort: “Sorry, I can’t look for restaurants in The Netherlands”. Inmiddels is dat wel mogelijk, zoals de afbeelding hiernaast aantoont. Siri toont de naam en het adres van de gevonden locaties, laat zien hoe ver je moet lopen en hoe de locatie door anderen wordt gewaardeerd. Omdat Siri gebruikmaakt van reviews van de Amerikaanse dienst Yelp kan het voorkomen dat er nog onvoldoende reviews zijn. Het lijkt erop dat de functie onafhankelijk is van de vanavond verschenen iOS 6 beta 4, maar door Apple met een serverinstelling is geactiveerd. In beta 3 werkt de functie namelijk ook, maar volgens meldingen pas sinds eergisteren.

Siri werkt momenteel alleen in het Engels (US, UK, Australië), Frans, Duits en Japans. Vanaf iOS 6 zullen ook Chinees, Koreaans, Italiaans en Spaans worden ondersteund. Het wordt dan ook mogelijk om Siri op de derde generatie iPad te gebruiken.

In iOS 6 is het sinds beta 3 het ook mogelijk om in het Nederlands gesproken navigatie te gebruiken, zoals al eerder bleek. Je krijgt daarbij een Nederlandse stem te horen. Siri is nog niet Nederlandstalig, maar met de locatie- en navigatiefuncties wordt iOS 6 wel veel beter bruikbaar in Nederland en België.

Met dank aan alle tipgevers (en in bijzonder @iGadget voor Nederland en @srobijns voor België) en de gulle inzender van de Nederlandse screenshots.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

29 reacties

 1. door Marco

  Als het een serverinstelling zou zijn, waarom is het dan niet beschikbaar op de huidige firmwares van de iPhone 4S?

  Verder wel tof dat ze het hebben toegevoegd, nu nog de Nederlandse taal zelf! :)

 2. door Maxim

  Weten jullie of het in België ook al beschikbaar is?

 3. door Sander Robijns

  @Maxim: ik draai iOS 6 beta 4 en heb het zojuist geprobeerd in de buurt van Leuven en het werkt.

 4. door WhizZz

  Misschien zal Apple ons nog verrassen met een nederlandstalige siri :)

 5. door michel

  Mooie screenshots weet nu dus zeker dat de locatiegegevens ook werkt voor adressen in Groningen, Doppio heeft wel lekkere koffie.

 6. door Marnick

  Die Nederlands gesproken navigatie, is dat Vlaams of Hollands?

  Hopelijk Siri in Nederlands. En eerlijkste in het Vlaams en Hollands.

 7. @Maxim: Inmiddels met dank aan @srobijns ook Belgische screenshots toegevoegd.

 8. door Mark

  Tja, als ik in de kaarten nog geen supermarkt kan vinden, heb je er niet zoveel aan.

 9. door Michel

  Brazilie is overigens ook toegevoegt.
  Ik ben nu namelijk op vakantie in brazilie en eerst werkte de functie niet nu wel.

  Ik denk dat er meer landen zijn dan Benelux en Brazilie of ze zitten in de volgende ronde met talen.

 10. door F1WilliamsJeff

  Vraag de datum van vandaag en ze zegt “dinsdag” ;). NL Siri word getest denk ik.

 11. door Bart

  Super kan niet wachten !

 12. door Michel

  @F1WilliamsJeff: Bij mij zegt ze maandag met een grappig accent.

  Edit: het gebruikt gewoon de tijd formaat.
  Dus het heeft niets te maken met een Nederlandse siri.

 13. Tijd om wat meer Yelp te gebruiken. Of dat Apple eens een andere service kiest. En niet alleen voor de locatie service, maar ook voor de Weer.app bijvoorbeeld.

 14. door kars

  Nu is het aan ons om zo veel mogelijk plaatsen aan Yelp toe te voegen zodat we hier uiteindelijk ook nog iets aan hebben!

 15. door MR2DEVIL

  Ik hoop niet dat ze Siri een man maken (nederlandse iphone stem is mannelijk)

 16. door WvB22

  Dit biedt kansen! Nu iedereen snel Yelp vullen met goede reviews zodat de content in ieder geval gevuld is. Ik hoop op een snelle lancering van de Nederlandse siri maar dat is tegen beter weten in. Gaat echt nog wel een jaar duren naar mijn idee maar in Engels is ook prima als er maar content is!

 17. door Kadir

  Apple heeft goed aangepakt om met tomtom samen te werken.

 18. door Michel

  Er zijn eigelijk 3 verwijzingen dat Nederlandse Siri wordt toegevoegd bij de volgende ronde van talen(1 alle landen met een Apple store hebben Siri behalve Nederland 2. Navigatie is al in het Nederlands. 3 informatie van locaties in Nederland toegevoegd .)

  Zal me niet verbazen als er in iOS 6.1 de volgende talen worden toegevoegd .
  Nederlands (Nederland)
  Nederlands (Vlaams)
  Nederlands (Afrikaans)
  Portugees (Portugal)
  Portugees (Brazilië)

 19. door Casper

  Locatiegegevens nog niet beschikbaar in ios 5.1. Zou best een serverinstelling kunnen zijn, maar hij kijkt wel of je ios 6 draait of niet… :(

 20. door laszlo

  Origineel geplaatst door Michel
  Er zijn eigelijk 3 verwijzingen dat Nederlandse Siri wordt toegevoegd bij de volgende ronde van talen(1 alle landen met een Apple store hebben Siri behalve Nederland 2. Navigatie is al in het Nederlands. 3 informatie van locaties in Nederland toegevoegd .)

  ik denk dat puntje 2 meer te maken heeft met het feit dat TomTom de kaarten levert (en dus wss ook de stemmen bij de kaarten, of toch de taal)
  Ik hoop wel dat je gelijkt hebt want zou graag siri in het nerderlands hebben :-)

 21. door KK001

  @Michel: Ik denk niet dat dat het is. Bij mij zegt ze nog steeds Tuesday i.p.v. dinsdag. Hopelijk zijn ze echt de Nederlandse taal aan het testen. Dan wordt Siri opeens een stuk interessanter dan dat ze nu is.

 22. door Harm

  Ik zou wel eens een statistiek willen zien van hoeveel Nederlandse gebruikers Siri nog aan hebben staan. Ik heb het zeer snel al uitgezet omdat het hier in Nederland toch alleen maar een nutteloze batterijverbruiker bleek te zijn.

 23. door Allard

  Origineel geplaatst door michel
  Mooie screenshots weet nu dus zeker dat de locatiegegevens ook werkt voor adressen in Groningen, Doppio heeft wel lekkere koffie.

  Dan zou ik nog maar even beter kijken. Basic Travel is helemaal geen restaurant, maar een reisorganisatie.

 24. door Maxim

  @Sander Robijns: Bedankt!

  @Jean-Paul Horn: Super!

 25. door Timothy

  Werkt nog niet echt feilloos..
  als je vraagt Can you get me to the nearest hooker geeft ie als eerste escort resultaat de Zeeman..haha

 26. door F1WilliamsJeff

  De kaarten app van Apple is echt zo ontzettend slecht. Ik heb meer dan 30 adressen en die zijn allemaal verkeerd geplaatst, of de pin staat ergens anders of de route er naar toe is schandalig verkeerd. Ik heb ze allemaal opgestuurd naar Apple/TomTom dus ik hoop dat ze er iets mee doen maar ik vind het gewoon teveel.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.