Nederlandse boekhandels leveren biografie Steve Jobs te vroeg uit

·

biografie-steve-jobsOfficieel komt de biografie van Steve Jobs pas op 24 oktober wereldwijd beschikbaar. Maar Nederlanders die bij hun boekhandel een reservering hadden geplaatst, kunnen nu al beginnen te lezen. Van meerdere tipgevers hebben we inmiddels vernomen, dat ze een telefoontje van de boekhandel hebben gekregen om te melden dat de gereserveerde biografie van Steve Jobs klaarligt.

De Nederlandse versie van de biografie wordt uitgebracht door uitgeverij Spectrum en kost 25 euro. Een fragment kwam eerder al beschikbaar. Bovendien heeft Sony plannen om het boek te gaan verfilmen. De afgelopen dagen komen steeds meer interessante details uit het boek naar voren.

Zo blijkt Jobs op zijn iPod steevast een aantal albums van Bob Dylan, de Beatles, de Rolling Stones en Joan Baez te hebben gehad. Hij was gek op King Lear van Shakespeare, las Moby Dick en boeken zoals ‘Diet for a Small Planet’, waardoor zijn fascinatie voor gezond eten ontstond. LSD, Bauhaus en Zen-boeddhisme zijn bepalend geweest voor Jobs’ kijk op design, het bedrijfsleven en innovatie. Ook opvallend is dat Steve Jobs in gesprekken met biograaf Walter Isaacson zegt, dat hij een geïntegreerde televisie wilde ontwikkelen, die makkelijk in gebruik is. Het moet naadloos synchroniseren met al je apparaten en met iCloud. Gedoe met ingewikkelde afstandsbedieningen en kabelkanalen zouden verleden tijd zijn. “Het zal de eenvoudigste gebruikersinterface hebben die je je kan voorstellen. I finally cracked it”, zei Jobs tegen zijn biografieschrijver. Er wordt al lange tijd gesproken over plannen van Apple om uit te breiden naar de tv-business.

We zullen niet meer verklappen uit het boek, omdat er anders weinig lol meer aan is om de ruim 500 pagina’s dikke biografie zelf te lezen. The New York Times heeft al een review van het boek gepubliceerd en meldt dat het een waardig boek is geworden. Het boek is helder en elegant en bevat een allesomvattend overzicht van alles wat Steve Jobs heeft bereikt. Isaacson schreef eerder biografieën over Franklin en Einstein. De reviewer van de New York Times geeft toe: het uitvinden van een mp3-speler wel andere koek dan het uitwerken van de relativiteitstheorie.

Bestellen kan via Bol.com (Amerikaanse editie, ook als Nederlandse editie of als digitaal boek).

Wil je via iBooks lezen, dan kan dat ook: de Nederlandse editie en de Amerikaanse editie zijn gewoon op je iPhone of iPad te lezen. Deze digitale versies komen pas op 24 oktober beschikbaar.

Tipgevers: Gregor en Ridder

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

39 reacties

 1. door Marco

  Met bovenstaande excuus heb ik hem ook alvast mee gekregen bij de plaatselijke boekhandel! Thanks voor de tip! Mooi middel om de week tot iPhone 4S mee te overbruggen

 2. door Stijnh

  Bol heeft die van mij al op de post gedaan, verwacht hem maandag! Had ‘m liever nu al gehad

 3. door ikke

  Begin augustus heb ik het boek besteld, deze week een mailtje gekregen dat het boek vanuit Bol.com in de verzending zit :) Ben benieuwd.

 4. door Henk

  Psst, ik weet al hoe hij afloopt!

 5. door paul

  waar dan?

 6. door patricia

  @stijnh: Hetzelfde hier. Hoop hem ook maandag binnen te hebben.

 7. door Rutger

  Mijn boekhandel heeft het boek nog niet eens binnen, wordt dinsdag pas 😢

 8. door Bram

  Nog even wachten tot hij in de iBookstore staat.

 9. door Mikel Tolboom

  Ik werk zelf (op zaterdag) in een boekhandel, en wij krijgen ‘m wel gewoon pas dinsdag

 10. door Aeron

  Ik heb ook een mailtje van Bol gehad vanmorgen. Hij is gisteren verzonden dus had m vandaag verwacht eigenlijk, maar helaas niets ontvangen :(

 11. door Arjan

  Digitale versie in het Nederlands 448 bladzijden.
  In het Engels 656 bladzijden, scheelt 208 bladzijden.
  Iemand een idee waarom, kan toch niet alleen de vertaling zijn lijkt mij.

 12. door Christiaan

  Ik zal hem waarschijnlijk wel maandag binnen krijgen, kreeg gisteren de mail dat hij onderweg was.

 13. door señor

  Oei.. De boekhandels die hem al uitgebracht hebben kunnen een boete van €25000,- verwachten. Het is namelijk niet toegestaan van Apple Nederland om hem eerder dan 24 oktober uit te brengen.

 14. door marco

  @Arjan: Mijn Nederlandse versie (boek geen epub) heeft gewoon 678 bladzijden

 15. door Exotic

  Origineel geplaatst door Arjan
  Digitale versie in het Nederlands 448 bladzijden. In het Engels 656 bladzijden, scheelt 208 bladzijden. Iemand een idee waarom, kan toch niet alleen de vertaling zijn lijkt mij.

  Komt wel alleen door de vertaling.

 16. door Ruben.cc

  Origineel geplaatst door Arjan
  Digitale versie in het Nederlands 448 bladzijden. In het Engels 656 bladzijden, scheelt 208 bladzijden. Iemand een idee waarom, kan toch niet alleen de vertaling zijn lijkt mij.

  Da’s wel vreemd inderdaad. Nederlandse vertalingen van Engelse zinnen worden over het algemeen zelfs juist iets langer, maar zelfs dan zal dat toch niet zoveel schelen?

 17. door Maurice Hollink

  Ik wacht gewoon tot en met maandag, als het boek in iBookstore komt. De biografie van Steve Jobs hoor je gewoon op de iPad te lezen.

 18. door Mike

  Origineel geplaatst door Maurice Hollink
  Ik wacht gewoon tot en met maandag, als het boek in iBookstore komt. De biografie van Steve Jobs hoor je gewoon op de iPad te lezen.

  Nee daar ben ik het niet mee eens. Iets dat door of voor Steve Jobs is gemaakt moet je gewoon hebben. Maar je moet het los hebben. Dus gewoon het boek , de Engelse versie en Hardcover. Zoals ie origineel is uitgebracht.

 19. door Roy

  Ga ook het boek op de iPad lezen.
  Daar heeft Steve ons toch ibook’s voor gegeven!

 20. door Matjas

  Iemand een idee waar ze deze in België gaan verkopen? Voor dat boek heb ik gerust 25 euro over! Zoiets hoort gewoon in mijn Apple- en boekencollectie.

 21. door Mikel Tolboom

  Denk dat België zelfde dag in de verkoop gaat, in ieder geval in de iBookstore

 22. door Henk

  Nog gekker, op bol.com en andere sites vind je 2 engelse versie.

  1) Steve Jobs: The Exclusive Biography
  656 pagina’s | Little, Brown Book Group | oktober 2011

  2) The Official Biography (US edition)
  448 pagina’s | Simon & Schuster | oktober 2011

  2 verschillende uitgevers, en hier nog een 3e uitgever:
  Uitgever Nilsson & Lamm

  Is dit nou allemaal een en hetzelfde boek?

 23. door Thiemo

  Wat is het verschil tussen de Engelse en nederlandse versie, behalve de verschillende talen? De Nederlandse heeft minder bladzijden? Maar het boek heeft ook verschillende versies…. Wat maakt dat dan uit?

 24. door shaqies

  Bruna.nl

 25. door Dikkie

  @Mike: “Iets dat door of voor Steve Jobs is gemaakt moet je gewoon hebben.”

  Die zin is nog fouter dan waar jij op reageerde.

  De inhoud is in dit geval veel belangrijker dan het medium.

 26. door Lennart

  Origineel geplaatst door Henk
  Nog gekker, op bol.com en andere sites vind je 2 engelse versie.1) Steve Jobs: The Exclusive Biography 656 pagina’s | Little, Brown Book Group | oktober 20112) The Official Biography (US edition) 448 pagina’s | Simon & Schuster | oktober 20112 verschillende uitgevers, en hier nog een 3e uitgever: Uitgever Nilsson & LammIs dit nou allemaal een en hetzelfde boek?

  Ja goede vraag, wat is het verschil tussen deze 2 boeken? Beide komen 24 oktober uit, van de zelfde schrijver, hardcover, engelse versie!
  Ik had de 2e versie besteld bij bol. Waarom die en de andere niet weet ik ook niet ;)

 27. door roo

  Goh, de meeste regeerders hier op iphoneclub hebben volgens mij nog nooit een boek gelezen… Wellicht gaan we straks wat intelligentere reacties zien ;-)

 28. door Johnny

  Nederlandse vertaling hoop dat die wel goed is . maar hou het bij de engelse lekker de originele verwoording.

 29. door hhsn

  Kan je dit ook gewoon via jailbreak op je iBook zetten ?

 30. door Peter

  Lees nu al 129 bladzijden van Steve Jobs biografie geschreven door Walter Isaacson als inkijk exemplaar en in het Nederlands, download gewoon via iBooks! Mooie weekend leestip en alvast in afwachting op het vervolg :-)

 31. door Blablaman

  Origineel geplaatst door Henk
  Nog gekker, op bol.com en andere sites vind je 2 engelse versie.1) Steve Jobs: The Exclusive Biography
  656 pagina’s | Little, Brown Book Group | oktober 2011 2) The Official Biography (US edition)
  448 pagina’s | Simon & Schuster | oktober 2011 2 verschillende uitgevers, en hier nog een 3e uitgever:
  Uitgever Nilsson & LammIs dit nou allemaal een en hetzelfde boek?

  Inderdaad. Goed vraag. Dat vraag ik me ook af. Weet iemand het antwoord. Het zelfde geld ook voor de nederlandse vertaling. iBook is 448 blz en bij bol.com 720 blz. Redactie wat kunt u hierover zeggen?

 32. door straaljager

  Origineel geplaatst door Henk
  Nog gekker, op bol.com en andere sites vind je 2 engelse versie.1) Steve Jobs: The Exclusive Biography
  656 pagina’s | Little, Brown Book Group | oktober 2011 2) The Official Biography (US edition)
  448 pagina’s | Simon & Schuster | oktober 2011 2 verschillende uitgevers, en hier nog een 3e uitgever:
  Uitgever Nilsson & LammIs dit nou allemaal een en hetzelfde boek?

  Inderdaad. Goed vraag. Dat vraag ik me ook af. Weet iemand het antwoord. Het zelfde geld ook voor de nederlandse vertaling. iBook is 448 blz en bij bol.com 720 blz. Redactie wat kunt u hierover zeggen?

 33. door Peer

  Dat verschil in pagina-aantallen heeft volgens mij alles te maken met corpsgrootte en pagina afmeting… Is maar een idee.. :)

 34. @straaljager: De enige echte versie is die van Simon & Schuster. Die rechten gelden regionaal, dus komt er voor de UK een aparte versie uit, ook Engels, zelfde inhoud. De Nederlandse versie heeft gewoon in alle varianten dezelfde inhoud, alleen kan door lettergrootte, layout van de pagina en papierformaat het aantal pagina’s verschillen. Nu zeggen we misschien nog dat de gedrukte versie van Spectrum de enige echte Nederlandse is, maar over 5 jaar is de e-bookversie de echte. Ik zou me er niet zo druk over maken, inhoud is hetzelfde. Persoonlijk kies ik de US-versie omdat ik geen slap aftreksel wil, waarbij dingen krampachtig zijn vertaald om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven.

 35. door Casper

  @Peer: Als je even Googlet, kom je erachter dat 448 pagina’s slechts een placeholder was voor de websites toen het boek nog niet af was.

  The assumption that the e-book is longer than the printed one, or that the page count ballooned to make room for the news of Jobs’ resignation as CEO of Apple (AAPL), is wrong says Isaacson. “I was always aiming at this length. The original pubdate and page number info entered in the databases were just there as a placeholder.”

 36. door Donstil

  Dit boek lees je niet oP dode boom maar juist op je iPad. Althans Steve wilde toch ook de boeken wereld aanpakken, beetje vreemd om het iBook dan geen voorrang te geven.

 37. door Unknown

  Ik heb de biografie zelf (nog) niet gekocht maar ik hoorde of las van de week dat de Engelse versie meer afbeeldingen bevat dan de Nederlandse versie. Kan iemand dit bevestigen? Of dit nu klopt of niet, mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar de Engelse versie.

 38. @Henk: Er is volgens mij nog een tweede verschil tussen de twee engelse versies. Zowel pagina verschillen als bij het audioboek. Van het eerste deel is het audioboek Steve Jobs is ruim 9 uur en 5 minuten en 656 pagina’s, Spreker is Dylan Baker. Van het andere deel Steve Jobs: the exclusieve biography (Unabridget) is het 25 uur en 4 minuten verteller Dylan Baker en Walter Isaacson (intro) boek is 656 pagina’s.

 39. Ik heb contact gehad met BOL.com het enige verschil tussen de boeken is dat het boek van 25,99 227 blz heeft en een US versie is en die van 30,99 256 bladzijden heeft..

  Geen echte verklaring dus.. De lettertypes zijn hetzelfde alleen de duurdere versie heeft 30 pagina’s meer (geen echte verklaring dus) wat staat er dan in die 30 pagina’s dat ik er 5.- meer voor ga betalen :s

  Dus.. Tot zover.. Ik hoop dat iemand er iets aan heeft, ik heb er in elk geval niks aan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.