Nederlandse Belastingdienst en Justitie kochten ruim 5.000 iPads

24 januari 2013, 18:24 · Gonny van der Zwaag

tim cook iphoneApple maakte gisteravond bekend dat er duizenden iPads aan de Belastingdienst en het ministerie van Justitie zijn geleverd. Tijdens de presentatie van Apple’s kwartaalcijfers meldde CFO Peter Oppenheimer dat meer dan 5.000 iPads zijn besteld door de “Dutch tax authority and court system”. Meteen ontstond er discussie of de Belastingdienst wel netjes loonheffing heeft betaald over de iPads. De Belastingdienst besloot er meteen op in te springen met een infopagina: de werk-iPads van ambtenaren van de Belastingdienst vallen onder de Werkkostenregeling.

Dat houdt in dat de werkgever maximaal 1,4% van de totale loonsom kan besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.Als de vrije ruimte wordt overschreden zal de Belastingdienst gewoon de loonheffing daarover betalen. “iPads zijn een goed middel om goedkoper en effectiever te kunnen werken”, laat de Belastingdienst weten. “Met behulp van iPads wordt de papierstroom teruggedrongen en wordt plaats- en tijdonafhankelijk werken veel beter mogelijk.” Apple noemde de cijfers om duidelijk te maken dat bedrijven en overheidsinstellingen de iPad in grote hoeveelheden aanschaffen voor hun personeel. Zo bleek de Britse bank Barclays ook 8.000 iPads voor het personeel te hebben gekocht. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 22,9 miljoen iPads.

Een rechter oordeelde afgelopen december dat een iPad een computer is en dat er loonheffing over betaald moet worden. RTL Nederland, die ook iPads uitdeelde aan personeelsleden, kreeg daardoor een naheffing van ruim 3 ton. Het ging daarbij om 664 iPads. RTL ging er vanuit dat iPads onder dezelfde regeling vallen als smartphones en als communicatiemiddel moeten worden gezien, maar dat bleek niet het geval. Smartphones zijn vrijgesteld van loonbelasting, tablets en laptops niet.

Wie het zelf wil naluisteren: de presentatie van de kwartaalcijfers is op de website van Apple te beluisteren. De opmerkingen over de Nederlandse iPads volgt na ongeveer 12 minuten en 20 seconden.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

5 reacties

 • Martijn Aukema
  1 year

  Met een iPad an sich voer je niet opeens papierloos werken in. Integratie met je huidige omgeving is ook niet zomaar gedaan. Vergeet de medewerkers ook niet te trainen. Waarom niet byod ipv 1 apparaat voor zoveel verschillende mensen met verschillende rollen.

  Antwoord Quote

 • Han
  1 year

  Een tablet of pc dient voor 90% zakelijk gebruikt te worden om vrijgesteld te zijn van loonheffingen. Een communicatiemiddel als een telefoon slechts 10%. Dus niet zoals het artikel vermeld in de laatste alinea.

  Antwoord Quote

 • Jan
  1 year

  @Han: het is de schermmaat die blijkt te bepalen of het een communicatiemiddel is of een computer.
  Boven de 7″ is een computer en daar valt de iPad (mini) dus ook onder…

  http://www.ipadclub.nl/47463/belastingdienst-wel-loonheffing-op-ipad-mini-niet-op-nexus-7/

  Antwoord Quote

 • Deon
  1 year

  Zo! Nu weten jullie ook alweer waar jullie belastingsgeld naar toe gaat.

  Antwoord Quote

 • draakje
  1 year

  @Jan: Neen, het is het gebruik dat bepaald of het een bedrijfsmiddels is of een communicatiemiddel. Dat de belastingdienst een vuistregel heeft om een device tot smartphone te rekenen maakt die vuistregel nog niet tot wet.

  Iets wat de belastingdienst zelf laat zien door deze iPads wel als bedrijfsmiddel op te voeren.

  Antwoord Quote

Comments are closed.